Насловна Почетна Срби Америке: Не поричите ратне злочине!

Срби Америке: Не поричите ратне злочине!

Представници српске дијаспоре у Америци затражили су да лист „Лос Анђелес тајмс“ уклони рецензију филма „Дара из Јасеновца“, режисера Предрага Гаге Антонијевића, због њеног историјског ревизионизма и порицања геноцида над Србима у НДХ.

У име српске дијаспоре, Јулиана Пандуревић и потписници петиције одговорили су на порицање геноцида над Србима у НДХ од стране „Лос Анђелес тајмса“ и рецензента Роберта Абела.

-Започињете оптуживањем филма да има танки слој историјске стварности који ће „тестирати стрпљење чак и најригорознијих ученика културних представа о геноциду“. У овој уводној речи сасвим сте јасно истакли свој дневни ред за овај чланак; не да прегледате филм на основу детаљне анализе и процене филма – на шта имате свако право – већ да се укључите у историјски ревизионизам и порицање геноцида. Разлог због којег можемо изнети ову тврдњу је тај што већи део свог чланка трошите негирајући ратне злочине који су у овом тренутку општепознати и нису нешто што било ко може легитимно оповргнути, наводи се у петицији, преноси РТРС.

У петицији су наведене основне чињенице о Јасеновцу, да је познат као „Аушвиц Балкана“, да је био концентрациони логор и логор за уништавање у којем је, према Јеврејској виртуелној библиотеци, убијено око 700.000 људи.

Истраживачки институт Јасеновац процењује између 300.000-700.000, а бивши директор београдског Музеја холокауста Милан Булајић проценио је укупну смртност на 500.000 до 700.000. Друге организације процењују мањи број, али нема потребе да се укључује у политичку расправу о броју умрлих. О томе се не ради у овој петицији. Фокус овде су ваше акције, наводи се у петицији.

Срби из Америке упозоравају Абела да је у свом чланку изјавио да је „масивни комплекс логора Јасеновац био још један пакао на Земљи за Јевреје“, а да епско дело о варварству и сентименталности редитеља Антонијевића жели да прикаже да је уништавање етничких Срба било прави фокус и да су деца имала свој логор.

Јасно је да сте направили неко истраживање на ту тему. Међутим, већину жртава чинили су Срби (као део геноцида над Србима), али такође су били Јевреји, Роми и неки политички неистомишљеници. Стога је уништавање етничких Срба било прави фокус усташа. Чини се сасвим очигледним да сте намерно одбацили српске и друге жртве. Чинећи то, укључили сте се у порицање геноцида, наводи се у петицији.

Пандуревићева подсећа да је у НДХ постојао засебан камп за децу, да их је било много, да је већина деце држана у логору Стара Градишка у оквиру комплекса Јасеновац.

-Био је посебно дизајниран за жене и децу. Остала деца држана су у придруженим логорима у Јабланцу и Млаки, док су друга била држана у другим усташким концентрацијским логорима за децу у НДХ (попут Сиска и Јастребарског). Одбацујући ове чињенице у својој рецензији, ви одбацујете геноцид и трауму читаве нације, наглашава се у петицији.

Управо због људи попут Даре у филму, Срби имају снаге да корачају у милости и бране нашу историју од људи попут вас који су неуки и занемарљиви у вашој новинарској и личној пракси. У име српске дијаспоре, ја, Јулиана Пандуревић, и сви који смо потписали ову петицију, молим вас да уклоните ову публикацију због њеног историјског ревизионизма и порицања геноцида, наводи се у петицији, у којој је Пандуревићева изнела и дубоко лично искуство из детињства, кроз које је такође подсетила на страдања Срба у НДХ-а.

Филм „Дара из Јасеновца“ аутора Предрага Атонијевића и сценаристе Наташе Дракулић, који кроз судбину српске девојчице Даре прати страдање Срба, Јевреја и Рома у злогласном логору Јасеновац, кандидован је за награду „Оскар“.

На дан почетка дистрибуције у САД, српски кандидат за „Оскара“ филм о геноциду у Независној Држави Хрватској „Дара из Јасеновца“ суочила се са негативним критикама у „Лос Анђелес тајмсу“, у чијем тексту је јасно уочљив недвосмислен потез саботаже овог остварења у трци за престижну награду, саопштили су дистрибутери.

Након неосноване тврдње Џеја Вајсберга у „Варајетију“ да је филм „нескривена српска националистичка пропаганда“, која је објављена непосредно пред гласање за номинације за „Златни глобус“, нова критика у „Лос Анђелес тајмсу“ недвосмислено представља опструкцију номинације за филмску награду „Оскар“.

Извор: Спутњик

Најновији чланци

Симонида Кордић: Гласам у Херцег Новом, неко хоће да скрије ДПС злоупотребе!

Функционер Демократског фронта Симонида Кордић казала је да од 2002. нигдје друго није гласала осим у Херцег Новом и да ће тражити исправку уколико...

Премијер узвраћа: Лидери ДФ-а да не измишљају, шта ће бити када се открије ко се стварно састајао са Милом!

Премијер Здравко Кривокапић поручио је лидерима Демократског фронта да не измишјају приче јер шта ће бити када се открије ко се и заиста тајно...

Бивше Министарство просвјете легло корупције: Начелник за кадрове приходовао од ауто-школа 3800 евра годишње!

Провјером ангажовања запослених и анализом њиховог рада утврђено је да је одређен број њих остваривао накнаду која прелази границе домаћинског односа као и колегијалности....

Пиромани и политика, Благоје Граховац: Реприза репризе!

Генерал у пензији Благоје Граховац казао је за РСЕ да је у Црној Гори увијек било страних утицаја и интереса, али да се овога...

Гласање у вријеме предака Монтенегрина: Титове „ћораве“ кутије!

У новембру 1945. год. одржани су „први демократски“ избори. КПЈ је истакла своју листу на челу са Јосипом Брозом Титом. Других листа није било...