Насловна Фељтони Срамни усташки "Бљесак": Протјерано 4000 Срба!

Срамни усташки „Бљесак“: Протјерано 4000 Срба!

Удружења избјеглих и расељених из Хрватске су полагањем вијенаца на споменик страдалим Србима у ратовима деведесетих у Ташмајданском парку у Београду одали почаст страдалим Србима у акцији „Бљесак“ у Западној Славонији прије 26 година.

Предсједник Удружења „Завичај“ Ненад Абрамовић изјавио је новинарима да је посљедица акције „Бљеска“ било комплетно етничко чишћење српског народа из Западне Славоније које је почело 1991. године акцијом „Откос“ у којој је протјерано око 4.000 Срба.

Он је поздравио што Србија последњих неколико година доста улаже у културу сјећања и то што су се Срби окренули себи.

Ако сами себе заборавимо, други нас неће подржати – рекао је Абрамовић и навео да ће удружења наставити да обиљежавају страдања српског народа, „којих је у 20. вијеку било превише“.

Милорад Муникравић је испред Јединице за специјалне операције „Црвене беретке“ рекао да је „Бљесак“ била терористичка акција којом је Хрватска уз помоћ НАТО-а напала заштићену зону УН и починила језив злочин.

Тада су страдали многи цивили јер су они били циљ напада – рекао је Муникравић.

Предсједник Удружења бораца Српске Крајине Милан Гаћеша назвао је „Бљесак“ усташком акцијом и додао да је прошло много година, а да се нажалост у Хрватској и даље прича иста прича.

Добро је што се сваке године обиљежава како би народ знао шта се дешавало и зашто су Срби протјерани из Западне Славоније. Протјерани смо само зато што смо Срби – нагласио је он.

Данас се навршило 26 година од када су оружане снаге Хрватске у акцији „Бљесак“ са подручја Западне Славоније, која се тада налазила у саставу Републике Српске Крајине и под заштитом УН, протјерали 15.000 Срба, док је 283 убијено или се води као нестало, међу којима 56 жена и осморо дјеце.

Због ратних злочина почињених у акцијама „Бљесак“ и „Олуја“, Хашки трибунал припремао је оптужницу против некадашњег предсједника Хрватске Фрања Туђмана који је умро 1999. године, а саслушано је и више хрватских официра осумњичених за злочине против којих нису подигнуте оптужнице.

Пред судовима у Србији, Хрватској и БиХ, против припадника хрватских снага покренуто је неколико кривичних поступака за злочине у тој акцији, који су и даље у преткривичној фази.

Најновији чланци

Епископ Јоаникије у Острогу: Космет је наше духовно огњиште!

-Страдално, али славно и благословено Косово и Метохија, је наше духовно огњиште, и са њима држимо, као што смо увијек држали јединство са са...

Милан Кнежевић: Ново тужилаштво ће морати да отвори Милове рачуне, утврди чија је вила на Горици и како ДПС пере паре!

Милан Кнежевић, посланик ДФ-а, сматра да су новим законима о тужилаштву отворена врата за правду. -Ону правду које смо толико били жељни, а сви смо...

Обиљежен Дан ВРС, Додик: Војска Српске свијетли образ Срба!

Служењем парастоса погинулим борцима Војске Републике Српске и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата у касарни "Козара" у Бањалуци обиљежен је 12. мај - Дан ВРС...
video

Данас је СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ ЧУДОТВОРАЦ!

Не само рођење, дјетињство и младост, него и многе касније године живота Светога оца нашега Василија, допуштењем Божијим, остадоше скривени у времену, тек нејасно...

Матија Бећковић о нападима на познатог нобеловца: Фокусирајте се на позитивно! Живио Петер Хандке!

Академик Матија Бећковић рекао је да је нобеловац Петер Хандке на својој кожи осјетио како је Србима, те да је одлуку да буде сапатник...