Насловна Почетна Срамни албански терор на Космету: Бацили сузавац на запослене у српским општинама!

Срамни албански терор на Космету: Бацили сузавац на запослене у српским општинама!

КФОР са војницима наоружаним дугим цевима и опремом за разбијање демонстрација, као и припадници косовске полиције, распоређени су испред зграда општине у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку. Полиција је испред општине Звечан искористила сузавац против запослених у локалној самоуправи, које су претходно припадници КФОР-а пропустили. Тренутно је мирно.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је за РТС да смо месецима у ескалацији због неодговорног понашања Аљбина Куртија које проузрокује конфликтне ситуације.

Коментаришући долазак КФОР-а испред зграда општина на северу КиМ, Дачић је рекао да је задатак КФОР-а био да онемогући једнострани акт Приштине, а не да брани запосленима улазаку зграде.

Они сада чувају градоначелнике под изговором очувања мира. Изгледа да их чувају од власника зграда, Срба, од оних који ту раде, који су ту запослени. Не могу у српским општинама да буду градоначелници које Срби нису изабрали, рекао је Дачић.

Истакао је да су оружане снаге Србије у стању приправности.

Да дозволимо српске жртве због неспремности међународне заједнице и ратног авантуризма Куртија – то нећемо дозволити, поручио је Дачић.

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић каже за РТС да Аљбин Курти у континуитету дестабилизује ситуацију на Косову и Метохији, изазива, провоцира, злоупотребљава све што може да би унео што већу несигурност на северу КиМ и међу свим Србима.

Поново имамо исту или сличну реторику из центара који га врло често позивају да не ради нешто што је урадио. То су и Квинта и САД и ЕУ. Не знам ко се више ових дана није огласио да каже да је то нешто што не одобравају и што се нису договорили, али нема ниједне последице. Зграде су окупиране. Да ли је неко позвао косовске полицијске службенике или оне који су у зградама да напусте и да се врате где су били? Није нико, наглашава Одаловић.

Истиче да инструмената има и каже да нема дилему да они који их гласно позивају да нешто не раде, могу то да спрече и санирају последице.

Овај дан је врло неизвестан и изазива велику забринутост. Ово су непроспаване ноћи Срба на простору Косова и Метохије јер није се оваква бруталност очекивала и није се очекивао овај ред потеза, каже Одаловић.

Сматра да је највећа грешка међународне заједнице то што је себи дала за право да резултате избора које су Срби бојкотовали прогласи легалним.

Одаловић истиче да је рационална одлука о прекиду наставе на северу Косова и Метохије.

Бруталност коју су показали припадници косовских полицијских снага говори о томе да децу треба склонити и чувати на сигурном јер не знамо на шта су спремни. Извесно је да не знамо шта би све могли да ураде, истиче Одаловић.

Представник Српске листе Драгиша Миловић за медије је рекао да траже да се дуге цеви и оклопни транспортери уклоне, да се радницима омогући право на рад у згради коју су Срби градили пре 50 година, као и да се поручи представницима међународне заједнице – Еулексу, Кфору, Унмику да заштити српски народ.

Међународну заједницу је упитао и како реагују на то што су Албанци скинули не само српску, већ и заставу Унмика, иако Приштина тражи чланство у УН.

Ту смо и да замолимо наше грађане да буду мирни, ово су мирни протести, не сме ниједан камен да полети према специјалцима, они раде свој посао, неко други их је послао да то раде, зато се искрено надам да ће представници међународне заједнице, који су овде по Резолуцији СБУН 1244, да деескалирају ситуацију и заштите наш народ, поручио је Миловић.

Извор: ртс

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...