Насловна Политика Спрдња у Њујорку: Свијет на прекретници, Мило изгубио власт!

Спрдња у Њујорку: Свијет на прекретници, Мило изгубио власт!

(Текст преузет без било каквих исправки са ЦДМ-а. Мука ми да читам!)

Огромни проблеми и кризе које се, нажалост, само мултипликују, траже снажно лидерство. Без лидерства свијет није у стању да пружи оно што наши грађани очекују и на шта полажу право. На нашу заједничку несрећу, посљедњих година у свијету се суочавамо са кризом лидерства. Њене посљедице посматрамо у готово свим сферама глобалних односа. Фрагментираност и национални приступ и даље доминантно обиљежавају понашање кључних међународних актера. Умјесто заједничких конкретних акција, данас у свијету све чешће дијелимо само заједничке бриге, казао је предсједник Црне Гре Мило Ђукановић данас у обраћању учесницима засиједања Генералне скупштине Уједињених нација.

Како је истакао, јасна визија и посвећеност, квалитет и континуираност, ефикасност и дјелотворност, сарадња и солидарност, одлучност и одговорност – то је једини пут за елиминисање нарастајућих глобалних проблема – од пандемије и климатских промјена, до глади и миграција, кршења људских права и хуманитарних криза.

“У томе ћете у Црној Гори увијек имати отвореног и поузданог партнера”, навео је он.

Како је додао, тема овогодишње дебате упућује на опште прихваћено становиште да ће разумијевање и адекватно третирање вишедимензионалних посљедица пандемије у циљу изградње одрживе будућности у великој мјери обиљежити будуће дјеловање и понашање држава и других међународних субјеката.

“Јасно је да су оснажени мултилатерализам и ревитализација Уједињених нација пријеко потребни. Корак у том правцу је иницијатива генералног секретара да се на хитне случајеве у здравству, социјалне и економске посљедице пандемије одговори успостављањем Фонда за одговор и опоравак од Цовид-19 и Глобалним хуманитарним планом одговора УН-а, коју снажно поздрављамо. Одговор мора бити солидаран и једнако доступан”, нагласио је предсједник Ђукановић.

Из сваке кризе извући поуке

Он је указао да је пандемија Цовид-19 највећа криза од оснивања Свјетске организације. Међутим, додао је, зрелим и одговорним приступом, из сваке кризе можемо извући поуке – овог пута то је она која гласно опомиње на значај заједништва и међународне солидарности у изналажењу глобалних рјешења.

“Свијет је, чини се, на раскрсници – или ћемо се кретати ка даљем изолационизму и ерозији повјерења, толеришући пораст ксенофобије, национализама и десничарских идеја, игноришући алармантна упозорења о стању животне средине, прећутно прихватајући пораст неједнакости на свим пољима, или ћемо, пак, направити искорак ка сигурнијој и бољој будућности за све и кренути путем ”заједничке агенде” – ка ономе како је генерални секретар Антонио Гутереш казао ”за народ, за планету, за просперитет и за мир”. За будућност која ће се темељити на највишим вриједностима једнакости и праведности, на одговорности и солидарности, а не на ретроградним идеологијама, себичности и јефтином популизму”, казао је Ђукановић у данашњем обраћању.

Сигуран је да између ове двије перспективе не смије бити дилеме.

“Ми – лидери и наши грађани – имамо јединствену прилику да актуелну кризу искористимо као замајац ка изградњи зеленијег, правичнијег и одрживијег свијета. За то ће бити нужан ефикасан и оснажен мултилатерализам, са реториком која уступа мјесто дјелима. Потребан је нови друштвени свјетоназор унутар држава и обновљени глобални договор између држава, да би се превазишле постојеће геостратешке подјеле и дисфункционални међународни односи”, навео је он.

Наш циљ мора да буде мир

Додао је да опоравак од пандемије и ревитализовани мултилатерализам морају бити утемељени у правичној глобализацији, поштовању људских права и достојанству свих, у заштити животне средине и одговорном односу према природи, на резултатима који ће се мјерити хуманим, а не искључиво економским параметрима.

“Наш циљ мора да буде мир, али не као пуко одсуство рата и развој не искључиво због профита. То мора бити мир и напредак који значе достизање највиших демократских стандарда и квалитета живота за све, садашње и будуће генерације”, јасно је поручио предсједник Ђукановић.

Напоменуо је да је укорак са јачањем мултилатералног приступа, неопходно радити на снажењу сарадње и у дигиталном домену, нарочито сада када смо свједоци утицаја технологије на процес опоравка од кризе и реализацију циљева одрживог развоја.

“Црна Гора ће наставити да подржава напоре на имплементацији реформске агенде у оквиру развојних, управљачких и структура за очување мира и безбједности и реализацију Агенде 2030. Увјерени смо да једино кроз предузимање неопходних реорганизацијских корака, дјеловање Свјетске организације може бити ефикасније и флексибилније”, казао је он у обраћању ГС УН-а.

Он је потврдио непоколебљиву посвећеност принципима и начелима Повеље, и мисији и циљевима Свјетске организације.

Црна Гора демонстрирала политичку посвећеност мандатима мировних операција

Ђукановић је данс јасно саопштио да је кроз подршку иницијативи генералног секретара Гутереша „Акција за очување мира“, Црна Гора још једном демонстрирала политичку посвећеност мандатима мировних операција и њиховом ефикасном дјеловању, нарочито на плану заштите цивила.

“Остајемо одлучни да, сходно могућностима, доприносимо очувању и унапређењу међународног мира и безбједности, као и да проширимо своје учешће у хуманитарним и мировним мисијама УН”, истакао је он.

Нагласио је да, усљед очитог погоршања свеукупне међународне безбједносне климе, модернизације оружаних система, као и краха неких од најважнијих стратешких инструмената у овом домену, међународна архитектура за разоружање, непролиферацију и контролу наоружања налази се под значајним притиском.

“И то је оно на шта Црна Гора као одговорна чланица УН и чланица НАТО скреће пажњу. Подршка имплементацији и јачању и даљем развоју мултилатераних уговора у области разоружања, непролиферације и контроле наоружања мора бити императив за све нас”, јасан је Ђукановић.

Синергија Женеве и Њујорка

Једнако тако, додаје, Црна Гора ће наставити да дјелује у правцу интеграције људских права и родне перспективе у све аспекте рада УН, да брани универзалност међународног права људских права и независност система људских права. Као кандидат са реалним шансама за чланство у Савјету за људска права, залажемо се за приближавање агенди и за бољу синергију Женеве и Њујорка.

“Једино тако бићемо у прилици да правовремено реагујемо и спречавамо масовна кршења која се и даље дешавају и не тако ријетко шокирају свјетску јавност. Док то не учинимо, наставићемо да готово редовно дјелујемо пост фестум, а ресурсе трошимо доминантно на деескалацију и хуманитарне кризе, умјесто на управљање и на превенцију”, напомиње Ђукановић.

 

Најновији чланци

Драган Бојовић (ДФ): Спремни за борбу против корупције, остали да се придруже!

Посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић на конференцији за медије о борби против високе корупције и предложио је три важне инцијативе које...

Нико као Новак Ђоковић: Почела 344 недјеља владавине српског тенисера!

Српски тенисер Новак Ђоковић наставио је да увећава сопствени рекорд по броју седмица проведених у врху свЈетског тениса, пошто је данас започео 344. недЈељу...

Москва: Русија не одустаје од подршке Србији!

Русија одлучно осуђује и одбацује све инсинуације о наводној промени става Москве према непризнавању самопроглашене „Републике Косово“, које су се појавиле након што су...

Веселин Дрљевић: РТЦГ све бољи, виде то и ЕУ!

Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић сматра да се Савјет РТЦГ и манаџмент још уигравају, али да за сада раде веома квалитетно. Казао је да...
video

Фестивал Србије, Српске и Црне Горе: Најбољи народни гуслар Максим Војводић!

У организацији Савеза српских гуслара и Гусларског друштва "Милешевац" из Пријепоља, 22 и 23. октобра 2021. г. одржао се 44. Савезни фестивал српских гуслара...