Насловна Магазин СНО Васојевића изабрала ново руководство: Горан Киковић и даље предсједник!

СНО Васојевића изабрала ново руководство: Горан Киковић и даље предсједник!

У Мурини је потврђен избор новог четворогодишњег мандата руководству Савеза српских уружења области Васојевића и Лимске долине, под називом Српска народна одбрана. Ту организацију сачињавају већ четири године Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању Андријевица, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Беране и Српско историјско-културног друштва “Никола Васојевић“ Беране. Након истека мандата од четири године досадашњем руководству, изабрано ново-старо руководство СНО Васојевића и Лимске долине у саставу: предсједник Горан Киковић, потпредсједници Мило Јоле Цикић Шљакић и Давид Лалић, секретар Бранислав Оташевић и чланови савјета-предсједништва су: Миличко ТрифуновићРадован ОбрадовићЛеко Петровић,Вулко Шћекић и ЉубишаТрифуновић.

Након поновног избора за предсједника СНО Васојевића и Лимске долине професор Горан Киковић је истакао следеће: “ Ми смо формирањем СНО Васојевића и Лимске долине прије осам година схватили да имамо велику и људску и моралну обавезу да се квалитетом и упорношћу супротставимо оним сепаратистичким снагама које желе да нас уклоне са културне позорнице. Зато смо до сада, ношени унутрашњом стваралачком снагом, поред издавачке дјелатности као што је “Глас Холмије“и и штампањем великог броја књига и то што смо организовали велики број књижевних и гусларских вечери, ликовних изложби, афирмишући тако српску историју и културу кроз дјелатности нашег Савеза Удружење која помажу млађим ствараоцима да објаве своја дјела, обезбјеђује стручне рецензенте, лекторе, коректоре и издаваче. Ми сарађујемо са другим удружењима и невладиним организацијама које баштине српски језик и културу српског народа на српским етничким просторима. Све то чинимо практично сопственим средствима и уз помоћ наших пријатеља и добротвора, свјесни тежине задатка којег смо себи поставили. Тако, у нимало лаким околностима, опстаје наша коалиција СНО Васојевића и Лимске долине вјерујући да долазе бољи дани за оне који се нијесу продали у овим смутним временима и за које ријеч представља највишу могућу светињу, казао је Киковић,који је прије четири године такође на Мурини изабран за предсједника СНО Васојевића и Лимске долине.

Треба подсјетити да је СНО Васојевића и Лимске долине основан на пригодној свечаности одржаној на Преображење Господње, 19. августа 2013. године, у згради Општине Беране и да је тај савез у протеклом периоду оправдао своје постојање и својим радом завриједио поштовање шире јавности јер је организовао велики број манифестација. Чланице Српске народне одбране су радиле све да очувају српско национално биће и српски идентитет на простору Васојевића и лимске долине.

Наша организација је протеклих година организовала бројне књижевне и гусларске вечери, ликовне изложбе, као и друге сад већ традиционалне манифестације, као што су: “Савинданске свечаности“, “Сретењске свечаности“, “Дан Удружења ратних добровољаца 18.фебруар“, Културно-историјску манифестацију “Пријатељски и братски сусрети кроз градове и мјеста Србије“, “Видовданске свечаности“, “Чакорски меморијал Бранка Радева Ђукић“, “Дани сјећања на српске јунаке и добровољце“, обиљежавање “Велике народне скупштине Српског народа у Црној Гори-Подгорица 1918.“, Дана уједињења Србије и Црне Горе и многе друге које обиљежавају славну прошлост наших предака и афирмишу српску културну баштину на простору Васојевића и Полимља.Обишли смо ове године и ликовне ствараоце на подручју Полимља и Васојевића и радићемо на њиховој промоцији и афирмацији.

Са лијева на десно: ново-старо руководство СНО Васојевића и Лимске долине у саставу: Давид Лалић, Бранислав Оташевић, Радован Обрадовић, Горан Киковић, ЉубишаТрифуновић, Миличко Трифуновић и Леко Петровић

Овом приликом је говорио и Давид Лалић,потпредсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине, који се осврнуо на рад Удружења у протеклом периоду која сачињавају “Српску народну одбрану“ и истакао са ким су се побратимила. У великом нашем братском колу су бројне организација у Црној Гори,Србији и Републици Српској и то су:

 1. Све је почело на Данима Војводе Степе“ када су се побратимили Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца регонална организација Беране (Црна Гора) и Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца мјесна организације Војвода Степа (Србија). Повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Бранко Савић.Од тада, како су се и договорили, сваке године посјећују једни друге, што је испоштовано у протеклих десет година.
 2. У Беранама је 12. октобра 2013. године оквиру традиционалне манифестације “Дани сјећања на српске јунаке и добровољце 2013.“ потписана је Повеља о братимљењу између Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Беране и Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Рогатица (Република Српска) .Повеље су потписали Горан Киковић и Раде Јовановић.
 3. У Београду је 7. јануара (на Божић) 2016. у просторијама Српског културног центра потписана Повеља о братској сарадњи часописа “Бисери“ и “Глас Холмије“. Потписали су је главни и одговорни уредници часописâ Милан Шошкић и Горан Киковић.
 4. У Београду је 18. марта 2017. године потписана Повеља о братској сарадњи поводом братимљења часописа “Српско слово“ из Београда часописа “Глас Холмије“ из Берана. Повељу су потписали главни и одговорни уредници Горан Киковић и Миодраг Којић
 5. У Беранама 25. јануара 2018. на “Светосавским свечаностима“ потписан је споразум о сарадњи Свесрпског савеза ветерана “Бојево братство“ из Трстеника (Србија), чији је предсједник Славољуб Љубисављевић, и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине (Црна Гора), чији је предсједник Горан Киковић и Друштва Црногорско-руског пријатељства из Подгорице чији је предсједник Гојко Томашевић.
 6. У Краљеву, 15. марта 2018. године, потписана је Повеља између Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине (чије су чланице: Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању из Андријевице, Српско историјско-културног друштва “Никола Васојевић“ Беране, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Беране) и Друштва историчара рашког округа из Краљева, којом се успоставља трајно пријатељство и сарадња у борби заочување српског националног и културног идентитета. Повељу су потписали предсједници, историчари др Драгољуб Даниловић у име Друштва историчара рашког округа и Горан Киковић у име Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине.
 7. У Београду је 17. марта 2018. године потписана Повеља о пријатељству и братској сарадњи између Удружења писаца “Поета“ из Београда и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине из Берана. Повељу су потписали Веселин Џелетовић, предсједник Удружењем писаца “Поета“ и Горан Киковић, предсједник савеза Удружења СНО Васојевића и Лимске долине.
 8. У Подгорици 29. септембра 2018. Српски национални савјет Црне Горе и Српска народна одбрана Васојевића и лимске долине потписали су Повељу о пријатељству и братској сарадњи. Повељу су потписали предсједник Српског националног савјета др Момчило Вуксановић и предсједник Српске народне одбране Васојевића и лимске долине Горан Киковић. Двије организације су се обавезале да ће заједнички радити на афирмацији српске културне баштине, као и на изучавању прошлости српског народа у Црној Гори.
 9. У Требињу је 12. новембра 2018. потписана Повеља о пријатељској и братској сарадњи Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Требиње. У име поменутих организација повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Вујадин Вуковић.
 10. У Беранама 15.децембра 2018.године.Потписана је Повеља о сарадњи између портала “Глас Холмије“ из Берана и портала “Српска Историја“ из Ниша, које су потписали главни и одговорни уредници историчари Горан Киковић и Ђорђе Бојанић.
 11. У Беранама 28. јануара 2019., у данима када српски род слави Светог Саву, Повељу о братимљењу и сарадњи потписали су “Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине“ и Милешевски културни клуб “Свети Сава“ из Пријепоља, као и часописи “Глас Холмије“ и “Савиндан“ које издају потписници Повеље. Повеље су потписали предсједници Зоран Малешић и Горан Киковић.

12.У Београду , 16. марта 2019. године, Повељу о братској и пријатељској сарадњи потписали су Миодраг Линта, народни посланик и предсједник Савеза Срба у региону и Горан Киковић, потпредсједник СО Беране и предсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

 1. У Никшићу, 12. априла 2019. године, Повељу о братској и пријатељској сарадњи потписали су Петар Радојевић, предсједник друштва Црногорско-руског пријатељаста “Свети Ђорђе“ Никшић и Горан Киковић, потпредсједник СО Беране и предсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.
 2. У Даниловграду је 30. маја 2019. године потписана Изјава о сарадњи између Удружења Бјелопавлића “Бијели Павле“ (предсједник мр Огњен Јововић) и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине (предсједник историчар Горан Киковић).
 3. У Крагујевцу је 12. марта 2020. године потписана Повеља о пријатељској и братској сарадњи Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и Удружења Васојевића Крагујевца. У име поменутих организација повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Верољуб Кастратовић.
 4. У Београду је 1.октобра 2020.године потписана повеља о пријатељству и братској сарадњи између Савеза Срба из Црне Горе са сједиштем у Београду и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине са сједиштем у Беранама. Повељу су потписали предсједници Жељко Чуровић и Горан Киковић.
 5. У Беранама је на Видовдан 28.јуна 2021.године потписана повеља о пријатељству и братској сарадњи између Удружења књижевника “Сјеверац“ из Подгорице и и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине са сједиштем у Беранама.Повељу су потписали предсједници ових организација књижевник Милован Мишо Кубуровић и историчар Горан Киковић, истакао је Лалић.

Најновији чланци

Приче за малу дјецу: Политичког утицаја на РТЦГ неће бити!

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић истакла је да је Јавни сервис стуб демократског друштва и да мора остати независан и...

Други о нама, српски војник: Храбар, слави славу и у рову!

Просечан српски војник имао је 26 година, али је због тешког живота на селу, а нарочито услед ратних околности, деловао старије од својих савезничких...

Алекса Бечић: Овакво стање не одговара никоме!

Предсједник Скупштине Алекса Бечић је казао да очекује наставак дијалога који је започео премијер Здравко Кривокапић. Истакао је да овакво стање не одговара никоме. Одговарајући...

Света Петка у Канади: Прослављена слава огранка СНО „Павле Ђуришић“!

Овогодишња слава огранка ”Павле Ђуришић” из Кичинера, Ватерлу, Света Петка обележена је у недељу 24. октобра у цркви Светог Ђорђа. Славски обред служио је свештеник...

И то може: Марина Абрамовић добила награду Вучића!

Поводом 140 година дипломатских односа Америке и Србије, у срцу Менхетна у Њујорку на свака три минута приказиван је спот од 16 секунди, у...