Насловна Вијести Култура СНО Васојевића: Афирмишу српску историју!

СНО Васојевића: Афирмишу српску историју!

На конференције за новинаре СНО ВАСОЈЕВИЋА говорио је предсједник Горан Киковић. Он се осврнуо на досадашњи рад организације.

-На Преображење Господње, 19. августа 2013. године, у згради Општине Беране формиран “Савез српских уружења области Васојевића и Лимске долине“, под називом “Српска народна одбрана“. У протеклом периоду наша Удружења која сачињавају “Српску народну одбрану“су се побратимила са великим бројем организација у Црној Гори,Србији и Републици Српској и то су:
1. Све је почело у Војвода Степи 13.марата 2010. године,на Данима Војводе Степе“ када су се побратимили Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца регонална организација Беране (Црна Гора) и Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца мјесна организације Војвода Степа (Србија). Повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Бранко Савић.Од тада, како су се и договорили, сваке године посјећују једни друге, што је испоштовано у протеклих десет година.
2. У Беранама је 12. октобра 2013. године оквиру традиционалне манифестације “Дани сјећања на српске јунаке и добровољце 2013.“ потписана је Повеља о братимљењу између Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Беране и Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Рогатица (Република Српска) .Повеље су потписали Горан Киковић и Раде Јовановић.
3. У Београду је 7. јануара (на Божић) 2016. у просторијама Српског културног центра потписана Повеља о братској сарадњи часописа “Бисери“ и “Глас Холмије“. Потписали су је главни и одговорни уредници часописâ Милан Шошкић и Горан Киковић.
4. У Београду је 18. марта 2017. године потписана Повеља о братској сарадњи поводом братимљења часописа “Српско слово“ из Београда часописа “Глас Холмије“ из Берана. Повељу су потписали главни и одговорни уредници Горан Киковић и Миодраг Којић
5. У Беранама 25. јануара 2018. на “Светосавским свечаностима“ потписан је споразум о сарадњи Свесрпског савеза ветерана “Бојево братство“ из Трстеника (Србија), чији је предсједник Славољуб Љубисављевић, и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине (Црна Гора), чији је предсједник Горан Киковић и Друштва Црногорско-руског пријатељства из Подгорице чији је предсједник Гојко Томашевић.
6. У Краљеву, 15. марта 2018. године, потписана је Повеља између Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине (чије су чланице: Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању из Андријевице, Српско историјско-културног друштва “Никола Васојевић“ Беране, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Беране) и Друштва историчара рашког округа из Краљева, којом се успоставља трајно пријатељство и сарадња у борби заочување српског националног и културног идентитета. Повељу су потписали предсједници, историчари др Драгољуб Даниловић у име Друштва историчара рашког округа и Горан Киковић у име Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине.
7. У Београду је 17. марта 2018. године потписана Повеља о пријатељству и братској сарадњи између Удружења писаца “Поета“ из Београда и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине из Берана. Повељу су потписали Веселин Џелетовић, предсједник Удружењем писаца “Поета“ и Горан Киковић, предсједник савеза Удружења СНО Васојевића и Лимске долине.
8. У Подгорици 29. септембра 2018. Српски национални савјет Црне Горе и Српска народна одбрана Васојевића и лимске долине потписали су Повељу о пријатељству и братској сарадњи. Повељу су потписали предсједник Српског националног савјета др Момчило Вуксановић и предсједник Српске народне одбране Васојевића и лимске долине Горан Киковић. Двије организације су се обавезале да ће заједнички радити на афирмацији српске културне баштине, као и на изучавању прошлости српског народа у Црној Гори.
9. У Требињу је 12. новембра 2018. потписана Повеља о пријатељској и братској сарадњи Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Требиње. У име поменутих организација повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Вујадин Вуковић.
10. У Беранама 15.децембра 2018.године.Потписана је Повеља о сарадњи између портала “Глас Холмије“ из Берана и портала “Српска Историја“ из Ниша, које су потписали главни и одговорни уредници историчари Горан Киковић и Ђорђе Бојанић.
11. У Беранама 28. јануара 2019., у данима када српски род слави Светог Саву, Повељу о братимљењу и сарадњи потписали су “Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине“ и Милешевски културни клуб “Свети Сава“ из Пријепоља, као и часописи “Глас Холмије“ и “Савиндан“ које издају потписници Повеље. Повеље су потписали предсједници Зоран Малешић и Горан Киковић.
12.У Београду су, 16. марта 2019. године, Повељу о братској и пријатељској сарадњи потписали Миодраг Линта, народни посланик и предсједник Савеза Срба у региону и Горан Киковић, потпредсједник СО Беране и предсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.
13. У Никшићу, 12. априла 2019. године, Повељу о братској и пријатељској сарадњи потписали су Петар Радојевић, предсједник друштва Црногорско-руског пријатељаста “Свети Ђорђе“ Никшић и Горан Киковић, потпредсједник СО Беране и предсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.
14. У Даниловграду је 30. маја 2019. године потписана Изјава о сарадњи између Удружења Бјелопавлића “Бијели Павле“ (предсједник мр Огњен Јововић) и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине (предсједник историчар Горан Киковић).
15. У Крагујевцу је 12. марта 2020. године потписана Повеља о пријатељској и братској сарадњи Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и Удружења Васојевића Крагујевца. У име поменутих организација повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Верољуб Кастратовић.
16.Дана 1.октобра 2020.године у Београду је потписана повеља о пријатељству и братској сарадњи између Савеза Срба из Црне Горе са сједиштем у Београду и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине са сједиштем у Беранама. Повељу су потписали предсједници Жељко Чуровић и Горан Киковић.

СНО је до сада, ношена унутрашњом стваралачком снагом, поред издавачке дјелатности као што је штампање 46 бројева часописа “Глас Холмије“ покренула штампање и издавање великог броја књигâ, организовала бројне књижевне и гусларске вечери, ликовне изложбе, као и друге сад већ традиционалне манифестације, као што су: “Савинданске свечаности“, “Сретењске свечаности“, Дан Удружења ратних добровољаца, Културно-историјску манифестацију “Пријатељски и братски сусрети кроз градове и мјеста Србије“, “Видовданске свечаности“, “Чакорски меморијал Бранка Радева Ђукић“, “Дани сјећања на српске јунаке и добровољце“, обиљежавање “Велике народне скупштине Српског народа у Црној Гори-Подгорица 1918.“, Дана уједињења Србије и Црне Горе и многе друге које обиљежавају славну прошлост наших предака и афирмишу српску културну баштину на простору Васојевића и Полимља.

“Савез удружења Српска Народна Одбарана Васојевића и Лимске долине тиме афирмише српску историју и културу кроз дјелатности нашег Савеза и помаже и млађим ствараоцима да објаве своја дјела, обезбјеђује стручне рецензенте, лекторе, коректоре и издаваче. Сарађујемо са другим удружењима и невладиним организацијама које баштине српски језик и културу српског народа како у Црној Гори, тако и у Србији и Републици Српској. Све то чинимо практично сопственим средствима и уз помоћ наших пријатеља и добротвора, свјесни тежине задатка којег смо себи поставили. Ипак, у нимало лаким околностима, опстаје коалиција Савеза удружења Српска Народна Одбарана Васојевића и Лимске долине вјерујући да долазе бољи дани за оне који се нијесу продали у овим смутним временима и за које ријеч представља највишу могућу светињу-закључио је Киковић.

Најновији чланци

Владан Раичевић (ДФ): Дритан неће пасти!

Мислим да Влада 19. августа ипак неће изгубити повјерење. Један од највећих разлога за то је што извршну власт провјерава тренутно највећи губитник на...

Јуриш неопартизана из „Вијести“, „Побједе“, „ЦДМ“а: Пуцате, а рат одавно завршен или братска небратска хајка на четнике и цркву!

Пише: Иван Милошевић Јуче "Побједа", данас "Вијести" и "ЦДМ". Кажу - нон пасаран, ђаво ће проћи, али четници неће! Тема - скуп у Горњем Заостру,...

Управа полиције: Реговали након три минута, испалили око 20 метака!

Управа полиције поново се огласила поводом трагичног догађаја на Цеињу. Тврде да су на лицу мјеста били за три минута, да овим хитиним активностима...

Када предсједнику пишу: Телегрaм non grata!

На адресу кабинета Предсједника Црне Горе данас је достављено писмо предсједника Републике Србије Александра Вучића упућено предсједнику Ђукановићу поводом несреће на Цетињу у којој...

Херцег Нови: Патријарх Порфирије у манастиру Савина!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије молитвено је присуствовао јуче, на празник Светих Макавеја Светој Литургији у манастиру Савина. Светом Литургијом началствовао је игуман манастира...