Насловна Вијести Култура Словени: "Мјесец српске културе" у Москви!

Словени: „Мјесец српске културе“ у Москви!

„Месец српске културе” почео је у Москви 1.септембра, али су организатори ове манифестације – библиотека иностране литературę „Рудомино” у сарадњи са Центром за међународну сарадњу “Руско-балкански дијалог”, свечано отворили догађај 21.септембра, на празник Рођења пресвете Богородице. Током овог, трећег по реду „Месеца српске културе”, Московљани ће имати прилику да уроне у атмосферу Балкана и упознају се са српском књижевношћу, музиком, као и да виде низ изложби посвећених сликарству и вајарству.

Манифестација „Месец српске културе” одржава се у државној библиотеци иностране литературе „Рудомино“, која располаже великим фондом стране литературе и представља међународни културни центар, као и место на ком се састају љубитељи књига и представници различитих земаља света.
Зближавање два православна народа

Како каже за Спутњик Евгеније Осенков, руководилац Центра за међународну сарадњу „Руско-балканског дијалога“, главни циљ манифестације је стварање и активно развијање комуникационе платформе за интеракцију руског и српског народа на територији Руске Федерације.

Догађаји на којима ће се представљати српска култура су неопходни и од великог значаја. Циљ њиховог организовања је да се руски народ који живи како у Москви, тако и у другим регионима Русије, упозна са српском културом, објашњава наш саговорник.

Слично мишљење дели и српско-руска уметница и организатор културних дешавања у дијаспори Весна Симић. Према њеним речима, „Месец српске културе“ се одржава због зближавања руског и српског народа, двеју култура, традиција, и проналажењу нових путева, по којима ће ова два народа корачати заједно.

Међу најпознатијим догађајима који се одржавају овог месеца је изложба слика “Душа Србије”. На овој изложби, представљена су дела познатог руског сликара Дмитрија Нечитајла, руско-српске уметнице Весне Симић и многих других.

Осим тога, организовани су музички концерти, изложбе књига, едукативни квизови, а такође, пуштен је и видео- снимак, на ком је велики пријатељ српског народа на Косову и Метохији и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, представио своју књигу “Сви моји путеви воде ка Србији”.
Током посете манифестацији, читаоци и гости библиотеке имаће прилику лично да се састану и поразговарају са преводиоцима српске књижевности, научницима, предавачима, представницима јавних организација руско-балканске сарадње и истраживачима који популаризују српску културу у Русији. На отварању манифестације српска култура показана је и кроз народну ношњу, српске народне песме, фолклор и традиционалну кухињу.

„Ми волимо Србију!“, „Србија је наш други дом“, „Православна браћа”,“ Верни пријатељи“– само су неки од израза који су се могли чути међу руским посетиоцима овог догађаја.

Треба напоменути да су свечану манифестацију посетили представници амбасаде Србије и Босне и Херцеговине у Москви, руски сликар Дмитриј Нечитајло, руска позоришна глумица Полина Нечитајло, као и велики број српских студената и руских посетиоца.

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...