Насловна Политика Скандал, црногорска власт дискриминише српску дјецу са Космета: Траже пасош Косова*, Срби...

Скандал, црногорска власт дискриминише српску дјецу са Космета: Траже пасош Косова*, Срби огорчени!

Више десетина српске дјеце са Косова и Метохије ове године неће моћи да о трошку бројних хуманитарних организација љетује у Црној Гори, јер су им црногорске власти забраниле улазак у земљу са овјереним увјерењима и изјавом родитеља како је то до сада била пракса.
Руководилац Одјељења хуманитарне организације „Михољски збор“ из Грачанице Бојан Миловановић каже за Срну да је доведено у питање љетовање педесетак дјечака и дејвојчица о трошку Збора у Будви.
Припремајући одлазак деце на летовање у Будву добили смо повратну информацију из црногорског МУП-а да је за улазак деце на територију Црне Горе потребан `косовски пасош` и код нотара оверена изјава-сагласност родитеља, каже он.
Нажалост, како је рекао, знатан број дјеце је из социјално угрожених породица које нису у могућности да издвоје средства за добијање дјечијег пасоша. Миловановић наводи да, уз захтјев за издавање пасоша, који кошта 30 евра, родитељи треба да приложе „екстракт“ /обједињен извод из књиге рођених и књиге држављанства/ који кошта 1,5 евро и изјаву овјерену код нотара која кошта 10 евра.
-То је новац који већина наших корисника није у могућности да издвоји, а ми као хуманитарна организација немамо предвиђену ставку за те намене па ће један број деце остати без најављеног и уговореног летовања у Будви о трошку тамошњих општинских власти и Збора, истиче Миловановић, додајући да се на спику налазило по двоје троје дјеце из једне породице која никада нису љетовала нити излазила из својих села.
Он додаје да Збор разматра одлуку да ли уопште да организује љетовање за дјецу са Косова и Метохије како не би дошло до „подвајања“ дјеце, јер су се на списку налазили малишани из брдско-планинских села из општина Ново Брдо, Косовска Каменица и Гњилане.
Из Збора се надају да ће црногорски МУП прихватити да бар још ове године дозволи улазак српске дјеце са Космета уз овјерен „екстракт“ са фотографијом што је пракса за улазак на територију Албаније, БиХ и Сјеверне Македоније.
Извор: Срна

Најновији чланци

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...

Јадна Србија, ДП „Пламен“ и Александар Новаковић: Рехабилитација социјализма или нови слајдови Брозове слике четника!

"Друштвени покрет Пламен је социјалистичка иницијатива за стварање радничке партије 21. века. Званично је основана 7. 11. 2021. године и регистрована у АПР-у 6.12....