Насловна Почетна Шибови код Бања Луке: Једно од стратишта црногорских четника, партизани убијали маљем!

Шибови код Бања Луке: Једно од стратишта црногорских четника, партизани убијали маљем!

На пролеће 2015, у бањалучком насељу Шибови почело је откопавање масовне гробнице из Другог светског рата у којој се налазе посмртни остаци више од 1.000 припадника Југословенске краљевске војске у отаџбини, које су ликвидирале комунистичке власти. Ово је, након што је са представницима Равногорског покрета отаџбине Српске посетио локацију ове масовне гробнице на Шибовима, изјавио председник Округа Крајине Равногорског покрета отаџбине Српске Дарко Боговац.

Боговац је рекао новинарима да ће представници овог покрета иницирати код градских власти Бањалуке да се што пре добију потребна документација, средства и одобрење да би се кренуло са ископавањем ове гробнице.

Бањалучанин Миодраг Ченић свjедочио je о овом масовном убиству. У лето 1945, егзекуцију више од 1.000 четника су, како је посведочио, обавили партизани.
Он каже да је по наредби тадашњих комунистичких власти као шеснаестогодишњак био принуђен да учествује у закопавању убијених четника војводе Павла Ђуришића, који су се повлачили преко Посавине и рејона Бањалуке према Градишци, а где су их, на некој од тих локација заробили партизани.

Заробљеници су довезени ноћу у строгој тајности у дугачкој колони, у пару два по два, били су сви везани жицом, након чега су маљевима убијани и бацани у ровове које су некада на овој локацији користиле усташе – посведочио је Ченић јуче у Бањалуци.

Према његовом сећању, лешеви убијених четника су седам дана стајали на врућини и на њима су почеле да се роје муве.

Након тога, тадашњи сеоски одбор донео је наредбу да сво способно становништво у кућама мора приступити њиховом закопавању – каже Ченић, који истиче да све до сада о овоме није од страха никоме смео да прича.

Касније, на локалитету ове гробнице, тврди Ченић, комунистичке власти су направиле Планинарски дом, где су се организовале игранке, народна весеља и спортска такмичења.

До Ченићевог сведочења дошли су чланови Равногорског покрета отаџбине Српске, а Дарко Боговац истиче да се по свему судећи радило о заробљеним четницима војводе Павла Ђуришића и да их је сведок Миодраг Ченић довео до локације где су они побијени.

Миленко Јефтић из Бањалуке, који је годинама радио са археолозима, рекао је новинарима да су му комшије давно причале да су свега два равногорца успела тада да побегну са Шибова.

– Причали су ми како су заробљеници викали и звали у помоћ, након чега су им одрезали језике, а затим их убијали маљевима, хладним оружјем и бацали у раку и ровове – тврди Јефтић.

Члан Равногорског покрета Драган Тејић рекао је да је, највероватније, реч о црногорским припадницима Краљевске војске који су 1945. заробљени на подручју Лијевче поља, а након тога одведени у бањалучко насеље Лауш и ликвидирани.
Према његовим речима, посмртни остаци откривени су 2015. године ручним ископавањем на основу сведочења Бањалучанина Миодрага Ченића.

Извор: Новости

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...