Насловна Политика Шест година од протеста, лидери ДФ-а поручили: ДПС побијеђен,али није срушен!

Шест година од протеста, лидери ДФ-а поручили: ДПС побијеђен,али није срушен!

Бивши режим мора бити побијеђен тако да више никад не буде у могућности да отме државу и криминализује друштво, саопштили су лидери Демократског фронта Андрија Мандић, Небојша Медојевић и Милан Кнежевић у обраћању поводом шест година од протеста које је тај блок организовао.

Шест година након легендарних протеста ДФ-а важно је сјетити се те велике битке за слободу која је суштински промијенила Црну Гору. Иако ДФ није имао подршку тадашњих других опозиционих странака, имао је снажну подршку народа који, како тада тако и данас, стоји уз оне који га никад нису издали и изневјерили. ДФ је и прије тога био симбол борбе против ДПС, а након протеста се знало да се та борба може завршити једино обарањем последње диктатуре у Европи – наводе лидери ДФ-а.

Како тврде, ДФ се на тим протестима борио за основне демократске принципе – прелазну владу, чишћење бирачког списка, за организацију првих поштених избора у Црној Гори.

За разлику од протеста ДФ, недавно смо видјели на који начин и са којим мотивима су одржани протести бившег режима, који је данас опозиција. Ту је било свега осим демократских захтјева, а њихова сврха је била рушење државе Црне Горе, њеног устава, обрачун са СПЦ и да се грађанима одузме основно право да присуствују једном значајном вјерском догађају. То је оно што чини огромну разлику између протеста ДФ и ових на Цетињу које је организовала бивша режимска клика – наводи се у заједничком саопштењу.

Наводе и да ће протести 24. октобра 215. године остати „симбол борбе за слободну Црну Гору“, те да прдстављају прекретницу после које више ништа није било исто.

Наравно, они су били и сигнал да мафија и режим свом снагом крену на ДФ, како би умањили наш отпор, па је упрегнуто криминално тужилаштво и судство, монтиран лажни државни удар и читав низ других процеса против лидера, функционера и чланова ДФ. ДФ није устукнуо, није се поколебао ни након полицијског терора, пребијања, тровања, хапшења, монтажа и подметања, него је чак и из те позиције наставио да притиска и напада режим, све до коначне побједе 30. августа. На сваком мјесту, од улице до судница и скупштинске сале, пружали смо отпор, и тај континуитет борбе и непоколебљивости утабао је пут за коначну побједу опозиције. Међутим, режим је побијеђен, али није срушен – додаје се у саопштењу.

Оцјењују да је на ДФ-у „да доврши тај посао“, јер како наводе, то не може урадити Кривокапићева влада, у којој нема ДФ, а у којој су и неки који су до јуче били уз ДПС и сателите.

Бивши режим мора бити побијеђен тако да више никад не буде у могућности да отме државу и криминализује друштво. То је обавеза и обећање пред десетинама хиљада оних који су увијек били уз нас и пред онима који више нису са нама, а који су били у првим редовима борбе за слободну ЦГ. Зато ће 24. октобар трајати све док не остваримо његове тековине и док у политичку прошлост не пошаљемо и политичко – криминалну организацију Мила Ђукановића, али и оне који се колебају, калкулишу и не показују одлучност у тој борби – наводе Мандић, Медојевић и Кнежевић.

– Овакво стање је неодрживо и данас на шесту годишњицу великих протеста дужни смо да им поручимо да ће заслужена правда коју деценијама чекају ускоро бити достижна – закључује се у саопштењу.

Најновији чланци

Изложба: Знаменити Срби Далмације!

Симо Матавуљ, Сава Бјелановић, Глигорије Возарић, Руђер Бошковић, Герасим Зелић, Серфан Кнежевић само су нека од знаменитих имена која потичу из Далмације. На њих...

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...

Владимир Јагличић: Скелети (поводом комунистичких злочина у Крагујевцу)!

Скелет на периферији. Скелет поред Језера. Скелет на прагу куће. Поред самог хотела. Где год закопаш: скелет: као да се помера, један једини, и смрт га није...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...