Насловна Политика Шест година од протеста, лидери ДФ-а поручили: ДПС побијеђен,али није срушен!

Шест година од протеста, лидери ДФ-а поручили: ДПС побијеђен,али није срушен!

Бивши режим мора бити побијеђен тако да више никад не буде у могућности да отме државу и криминализује друштво, саопштили су лидери Демократског фронта Андрија Мандић, Небојша Медојевић и Милан Кнежевић у обраћању поводом шест година од протеста које је тај блок организовао.

Шест година након легендарних протеста ДФ-а важно је сјетити се те велике битке за слободу која је суштински промијенила Црну Гору. Иако ДФ није имао подршку тадашњих других опозиционих странака, имао је снажну подршку народа који, како тада тако и данас, стоји уз оне који га никад нису издали и изневјерили. ДФ је и прије тога био симбол борбе против ДПС, а након протеста се знало да се та борба може завршити једино обарањем последње диктатуре у Европи – наводе лидери ДФ-а.

Како тврде, ДФ се на тим протестима борио за основне демократске принципе – прелазну владу, чишћење бирачког списка, за организацију првих поштених избора у Црној Гори.

За разлику од протеста ДФ, недавно смо видјели на који начин и са којим мотивима су одржани протести бившег режима, који је данас опозиција. Ту је било свега осим демократских захтјева, а њихова сврха је била рушење државе Црне Горе, њеног устава, обрачун са СПЦ и да се грађанима одузме основно право да присуствују једном значајном вјерском догађају. То је оно што чини огромну разлику између протеста ДФ и ових на Цетињу које је организовала бивша режимска клика – наводи се у заједничком саопштењу.

Наводе и да ће протести 24. октобра 215. године остати „симбол борбе за слободну Црну Гору“, те да прдстављају прекретницу после које више ништа није било исто.

Наравно, они су били и сигнал да мафија и режим свом снагом крену на ДФ, како би умањили наш отпор, па је упрегнуто криминално тужилаштво и судство, монтиран лажни државни удар и читав низ других процеса против лидера, функционера и чланова ДФ. ДФ није устукнуо, није се поколебао ни након полицијског терора, пребијања, тровања, хапшења, монтажа и подметања, него је чак и из те позиције наставио да притиска и напада режим, све до коначне побједе 30. августа. На сваком мјесту, од улице до судница и скупштинске сале, пружали смо отпор, и тај континуитет борбе и непоколебљивости утабао је пут за коначну побједу опозиције. Међутим, режим је побијеђен, али није срушен – додаје се у саопштењу.

Оцјењују да је на ДФ-у „да доврши тај посао“, јер како наводе, то не може урадити Кривокапићева влада, у којој нема ДФ, а у којој су и неки који су до јуче били уз ДПС и сателите.

Бивши режим мора бити побијеђен тако да више никад не буде у могућности да отме државу и криминализује друштво. То је обавеза и обећање пред десетинама хиљада оних који су увијек били уз нас и пред онима који више нису са нама, а који су били у првим редовима борбе за слободну ЦГ. Зато ће 24. октобар трајати све док не остваримо његове тековине и док у политичку прошлост не пошаљемо и политичко – криминалну организацију Мила Ђукановића, али и оне који се колебају, калкулишу и не показују одлучност у тој борби – наводе Мандић, Медојевић и Кнежевић.

– Овакво стање је неодрживо и данас на шесту годишњицу великих протеста дужни смо да им поручимо да ће заслужена правда коју деценијама чекају ускоро бити достижна – закључује се у саопштењу.

Најновији чланци

Митрополија: Тобожње сензације наставак напада на Српску православну цркву!

-Свједочимо данас опет новим покушајима да се безначајна чињеница што је Бојану Јовановићу, аутору књиге „Како смо убили Бога“ (у издању НВО “Монтенегро Интернатионал”)...

Став грађанина, зашто не волим државу Црну Гору: Плаћамо непрописно паркирање, за убиства и дилере ћемо лако!

Сјутра држава Црне Гора слави Дан независности. Нити је независност обновљена на поштен начин, нити је тачно да као држава трајемо хиљаду година. И...

Мирјана Бобић-Мојсиловић: Имитација!

Пише: Мирјана Бобић-Мојсиловић Истина је да је имитација највиши степен ласкања, али имитатор скоро никада не ласка и себи. У свету у коме је имитација постала...

Поводом 21. маја: Кочевски Рог се не заборавља, свијећа за четнике – невине жртве комунистичке освете!

Пише: Иван Милошевић Како се овај дан ближи крају тако се загријавају слављеници 21. маја. Кличу да је вјечна, вјечна и вјечна! Нећу се придружити њиховом...
video

Медији, Љубинка Милинчић: За разлику од неких других „Спутњик“ није писао оде Путину!

Пише: ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ Да ли је очекивала рат у Украјини или је и сама била изненађена, и како су те околности утицале на рад Спутњика...