Насловна Вијести Хроника Шенлучење ДПС Савјета за контролу полиције: Од сузавца на Цетињу страдале гуске,...

Шенлучење ДПС Савјета за контролу полиције: Од сузавца на Цетињу страдале гуске, ћурке, патке и пекинезери!

Савјет за грађанску контролу рада полиције у саставу адвокат Зоран Челебић, проф. др Дражен Церовић, доц.др Бранислав Радуловић, др Александар Мугоша и Аида Петровић, поступајући по притужби грађанке госпође Зорке Зоје Видове Ивановић размотрио је поступање полицијских службеника на демонстрацијама на Цетињу, 5. септембра 2021. године, организованим поводом устиличења новог митрополита Српске православне цркве у Црној Гори и усвојио је након обављене расправе одговарајући закључак, наводи се у саопштењу.

Госпођа Зорка Зоја Видова Ивановић (1989), менаџерка са Цетиња, преко активиста Црногорског хелсиншког одбора, обратила са Савјету за грађанску контролу рада полиције и указала на своје искуство са дејством сузавца у том граду.

Она је у притужби прецизирала да се њен син који има годину и седам мјесеци играо, 10. септембра 2021. године, врло кратко, готово два минута, са лоптицом на градском тргу (трг краља Николе). Ставио је уста и почео је да плаче, да се црвени, сузи, кија… То стање је трајало 15 минута. Нагласила је да се то све дешава пет дана након бачања сузавца на тој локацији. Како јој је рођена сестра љекарка, није затражила медицинску помоћ већ се са њом консултовала.

Грађанка госпођа Ивановић је затражила да се провјери поступање полиције тог дана на Цетињу, да ли је дошло до прекорачења овлашћења у погледу коришћења хемјских средстава те да ли је тренутно безбједно и да ли треба наложити детаљније чишћење јавних површина. Иста је захтјевала да у поступку грађанске контроле полицје буде наведена под пуним идентитетом.

Савјет је, на ванредној сједници од 5. септембра 2021. године, оцијенио да је приликом интервенција полиције на Цетињу, на различитим локацијама, дошло до прекомјерне употребе хемијских средстава – наводи се у саопштењу.

Савјет је констатовао да се прекомјерна употреба хемијских средстава одразила на здравље и редован живот и оних грађана Цетиња који нијесу узели учешћа у јавним окупљањима.

Прекомјерна употреба хемијских средстава, коју више готово не споре ни високи званичници Владе Црне Горе, не може се оправдати вишим циљевима и представља одсуство хуманости и поштовања људског достојанства.

Савјет региструје да се прекомјерна употреба хемијских средстава на Цетињу негативно одразила и на здравље животиња, како оних на фармама, власничких кућних љубиамаца и животиња које су напуштене и на улици, при чему је одређени број њих усљед тога и угинуо.

Савјет упућује хитну препоруку Министру унутрашњих послова да се у Влади Црне Горе заложи, да се о трошку Владе Црне Горе, а у сарадњи са службама Пријестонице Цетиње, приступи детаљнијем чишћењу и деконтаминацији свих јавних површина, укључујући и зелене површине, а на којима је, или у блзиини истих, дјеловала полиција употрјебљавајући прекомјерну употребу ЦС гаса и других хемијских средстава.

Савјет је увјерен да ће то бити први у низу других озбиљњих корака који су потребни за смиривање јавности и повратак повјерења, закључено је у саопштењу.

Најновији чланци

Позадина захтјева за смјену Царевића: Бато ставио тачку на пљачку, Демократе стазама ДПС-а!

Позадина зхтјева за смјеном Бата Царевића, предсједника Општине Будва, налазе се у ДПС правилима по којима се будвански финансијски колач дијелио међу странкама на...

Анализе, црногорски диктатор: Уморан и сам у ектремизму и шовинизму!

Пише: Дејан Ђуровић Актуелни догађаји око устоличења митрополита Јоаникија у потпуности су оголили постојање читаве парадржаве која већ годину дана несметано функционише и на чије...
video

Њемачки посланик: Подржавамо криминалну банду на Косову!

Армин - Паулус Хемпел посланик из њемачке десничарске партије АфД, изазвао је праву буру у Бундестагу говорећи о Косову и саопштавајући да су Албанци...

Рогови у врећи, Демократе и УРА: „Експертска“ политика од четири одсто камен у врату Црне Горе!

Момо Копривица, потпредсједник Демократске Црне Горе, и Милош Конатар, потпредсједник Грађанског покрета УРА, гостовали су у емисији "Начисто" на ТВ Вијести и расправљали о томе да ли...

Тако то раде Срби: Док се на КИМ може само пјешке у Београду промовисана књига Куртијеве супруге!

Док траје напетост на административним прелазима Јариње и Брњак, због одлуке приштинског премијера, у Београду промовисана књига Куртијеве супруге. Реч је о књизи "Идеја слободе...