Насловна Вијести Хроника Шенлучење ДПС Савјета за контролу полиције: Од сузавца на Цетињу страдале гуске,...

Шенлучење ДПС Савјета за контролу полиције: Од сузавца на Цетињу страдале гуске, ћурке, патке и пекинезери!

Савјет за грађанску контролу рада полиције у саставу адвокат Зоран Челебић, проф. др Дражен Церовић, доц.др Бранислав Радуловић, др Александар Мугоша и Аида Петровић, поступајући по притужби грађанке госпође Зорке Зоје Видове Ивановић размотрио је поступање полицијских службеника на демонстрацијама на Цетињу, 5. септембра 2021. године, организованим поводом устиличења новог митрополита Српске православне цркве у Црној Гори и усвојио је након обављене расправе одговарајући закључак, наводи се у саопштењу.

Госпођа Зорка Зоја Видова Ивановић (1989), менаџерка са Цетиња, преко активиста Црногорског хелсиншког одбора, обратила са Савјету за грађанску контролу рада полиције и указала на своје искуство са дејством сузавца у том граду.

Она је у притужби прецизирала да се њен син који има годину и седам мјесеци играо, 10. септембра 2021. године, врло кратко, готово два минута, са лоптицом на градском тргу (трг краља Николе). Ставио је уста и почео је да плаче, да се црвени, сузи, кија… То стање је трајало 15 минута. Нагласила је да се то све дешава пет дана након бачања сузавца на тој локацији. Како јој је рођена сестра љекарка, није затражила медицинску помоћ већ се са њом консултовала.

Грађанка госпођа Ивановић је затражила да се провјери поступање полиције тог дана на Цетињу, да ли је дошло до прекорачења овлашћења у погледу коришћења хемјских средстава те да ли је тренутно безбједно и да ли треба наложити детаљније чишћење јавних површина. Иста је захтјевала да у поступку грађанске контроле полицје буде наведена под пуним идентитетом.

Савјет је, на ванредној сједници од 5. септембра 2021. године, оцијенио да је приликом интервенција полиције на Цетињу, на различитим локацијама, дошло до прекомјерне употребе хемијских средстава – наводи се у саопштењу.

Савјет је констатовао да се прекомјерна употреба хемијских средстава одразила на здравље и редован живот и оних грађана Цетиња који нијесу узели учешћа у јавним окупљањима.

Прекомјерна употреба хемијских средстава, коју више готово не споре ни високи званичници Владе Црне Горе, не може се оправдати вишим циљевима и представља одсуство хуманости и поштовања људског достојанства.

Савјет региструје да се прекомјерна употреба хемијских средстава на Цетињу негативно одразила и на здравље животиња, како оних на фармама, власничких кућних љубиамаца и животиња које су напуштене и на улици, при чему је одређени број њих усљед тога и угинуо.

Савјет упућује хитну препоруку Министру унутрашњих послова да се у Влади Црне Горе заложи, да се о трошку Владе Црне Горе, а у сарадњи са службама Пријестонице Цетиње, приступи детаљнијем чишћењу и деконтаминацији свих јавних површина, укључујући и зелене површине, а на којима је, или у блзиини истих, дјеловала полиција употрјебљавајући прекомјерну употребу ЦС гаса и других хемијских средстава.

Савјет је увјерен да ће то бити први у низу других озбиљњих корака који су потребни за смиривање јавности и повратак повјерења, закључено је у саопштењу.

Најновији чланци

Владан Раичевић (ДФ): Дритан неће пасти!

Мислим да Влада 19. августа ипак неће изгубити повјерење. Један од највећих разлога за то је што извршну власт провјерава тренутно највећи губитник на...

Јуриш неопартизана из „Вијести“, „Побједе“, „ЦДМ“а: Пуцате, а рат одавно завршен или братска небратска хајка на четнике и цркву!

Пише: Иван Милошевић Јуче "Побједа", данас "Вијести" и "ЦДМ". Кажу - нон пасаран, ђаво ће проћи, али четници неће! Тема - скуп у Горњем Заостру,...

Управа полиције: Реговали након три минута, испалили око 20 метака!

Управа полиције поново се огласила поводом трагичног догађаја на Цеињу. Тврде да су на лицу мјеста били за три минута, да овим хитиним активностима...

Када предсједнику пишу: Телегрaм non grata!

На адресу кабинета Предсједника Црне Горе данас је достављено писмо предсједника Републике Србије Александра Вучића упућено предсједнику Ђукановићу поводом несреће на Цетињу у којој...

Херцег Нови: Патријарх Порфирије у манастиру Савина!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије молитвено је присуствовао јуче, на празник Светих Макавеја Светој Литургији у манастиру Савина. Светом Литургијом началствовао је игуман манастира...