Насловна Почетна Савез Срба Црне Горе: Ми смо снимили филм "Бранили смо светиње", одбацујемо...

Савез Срба Црне Горе: Ми смо снимили филм „Бранили смо светиње“, одбацујемо исполитизоване критике Митрополије!

Савез Срба из Црне Горе огласио се поводом њиховог документарног филма “Бранили смо светиње”.

Савез Срба из Црне Горе који дјелује у Србији и Републици Српској је снимио филм о једном од најважнијих догађаја у Црној Гори у последњих сто година и, по логици ствари, тражио је виђење тог догађаја од његових учесника и свједока. Циљ није био да се афирмише било која странка, него да се предочи истина о тако важном историјском догађају, кроз сјећање његових најважнијих актера.

“Филм „Бранили смо светиње“ је у суштини документарни филм, а са документима се не полемише. Поготово се не полемише са филмским документима. Зато документарни филм има своју трајну и посебну тежину. Документ је истина, а истина је једна, и може да трпи сва искушења. Сцене из Скупштине Црне Горе су документ снимљен службено и од стране учесника, што му још више доприноси на вјеродостојности. Сцене рушења засиједања Скупштине од стране ДФ-а су документарне и могу користити у разне сврхе, како у сврху судова, тако и у служби историје.

Свака ријеч посланика ДФ, дакле, представника народа, драгоцјени је документ и прилог за историју. И све то може, наравно, да подлијеже свакој критици. О естетици филма ове врсте, на примјер, не расправља се. Најважнија је и издваја се само истина. А документарни филм је камером забиљежена истина. Такви филмови чувају се у архивама кинотека и третирају се као наслеђе од изузетне важности. Актере драме у Скупштини, посланике ДФ, нико никад не може избрисати из документарног филма јер су први који су позвали народ да изађу на улице широм државе. Тако је све почело, што и преноси филм. И то је свако видио ко има очи.

Рушење диктаторског режима Мила Ђукановића почело је у ноћи изгласавања Закона о слободи вјероисповијести рушењем засиједања Скупштине од стране ДФ и хапшењем тих истих посланика.

То је кључ филма. То филм и преноси.

Зашто некоме то смета, не знамо, али знамо да бројним факторима у земљи и иностранству не одговара јачање српске идеје, и стога настоје да ту идеју елиминишу тако што ће неутралисати њене носиоце, прије свега ДФ као главног промотера и репрезента идеје српског јединства и заступника српских националних интереса у Црној Гори.

У нашем филму смо кроз разговор с функционерима Демократског фронта и свештеницима Митрополије црногорско-приморске управо приказали синергију Српске православне цркве и представника тадашње парламентарне опозиције у Црној Гори која је довела до народног литијског покрета, прво у Црној Гори, а потом и широм српских земаља.

Подсјећамо ауторе текста с портала Митрополије црногорско-приморске да су организатор литија биле и остале епархије Српске православне цркве у Црној Гори, као и све остале епархије Српске православне цркве у Србији, Српској, региону и дијаспори.

Поред црквених организатора, саорганизатори литија биле су бројне студентске, омладинске, патриотске и политичке организације, па и наша организација је у складу са властитим моћима учествовала у организацији у Србији и Републици Српској. Литије су, дакле, биле свенародна револуција која је доцније довела до побједе опозиције на парламентарним изборима и пада Демократске партије социјалиста у Црној Гори.

На крају, Митрополију црногорско-приморску питамо шта у нашем филму није било тачно? Имамо право на своје виђење и тумачење покретања литија и имамо намјеру да снимимо још неколико епизода које би освијетлиле литијски покрет и у Србији и Српској.

Аутори филма као недобронамјерне и исполитизоване одбацују некомпетентне филмске критике аутора текста на сајту Митрополије црногорско-приморске, поготово што нисмо видјели до сада никакву сличну критику скарадних и богоборачких филмова који се снимају о нашем Спаситељу Господу Исусу Христу.

Најновији чланци

Отказано традиционално пливање за Богојављенским крстом у Подгорици

Црквена општина подгоричка Митрополије црногорско-приморске саопштила је данас да ће, због тешке епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона и неколико хиљада обољелих у Црној Гори,...

Управа храма Христовог васкрсења: Вандализам никоме није добро донио!

Саопштење управе Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици Порука непримјерене садржине исписана је на цркви Вазнесења Господњег поред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици. Старјешина Саборног...

Владимир Мартиновић, Демократе: Мањинска влада понуда за сарадњу с ДПС-ом!

Мањинска влада, коју је посланицима јуче предложила коалиција Црно на бијело као модел изласка из политичке кризе, понуда је за сарадњу ДПС-у, сматра потпредсједник...

Здравко ревидирао: Сада предлаже реконструкцију министарстава, али и изборе у мају! Мањинска влада превара!

Премијер Здравко Кривокапић рекао је да је мањинска влада, предложена од дијела парламентарних субјеката, превара. Он је казао да маске морају да падну до...

Клацкалице и политички мачори: УРА фатална за Србе или Србима само Србин помаже!

Пише: Иван Милошевић Мале странке, барем оне које су у парламенту, већином су антисрпске. Има их прегршт у данашњој опозицији, има их и у позицији,...