Насловна Вијести Свијет САРАЈЕВО У КЊИЗИ ИСТОРИЈСКЕ БРУКЕ: Бисту српског краља Твртка Првог поставили мимо...

САРАЈЕВО У КЊИЗИ ИСТОРИЈСКЕ БРУКЕ: Бисту српског краља Твртка Првог поставили мимо закона, чекају да постане босански владар!

Градоначелница Сарајева Бенјамина Карић потврдила је да је одлучила да споменик краљу Твртку Првом у Сарајеву буде постављен под окриљем ноћи и без сагласности Комисије за заштиту споменика, јер, како тврди, у противном не би био ни постављен.
Бенјамина Карић написала је на друштвеној мрежи Икс (Твитер) зашто је споменик краљу Твртку Котроманићу постављен испред Председништва БиХ у Сарајеву на тај начин.

-Ангелина Ошап Гаћановић, чланица Комисије, је неколико пута, јавно, истакла како је за њу Твртко српски краљ и то је разлог зашто није дозвољавала да споменик буде постављен. Будући да се одлуке у Комисији не могу донети без Ангелининог гласа, била сам свесна да уколико будем чекала, нећу завршити посао. Зато сам дошла на идеју да од начелника општине тражим заузимање јавне површине како би организовала ‘Изложбу о средњовјековној босанској држави- Краљ Твртко Први Котроманић’ и како би изложила бисту краља, написала је Бенјамина Карић.

Benjamina Karić zvanični prijedlog SDP-a za gradonačelnicu Sarajeva - UDAR
Бенјамина Карић

Узор у тој идеји јој је, додаје, био Ајфелов торањ у Паризу, који је такође привремено постављен током Светске изложбе, и никада више није померен. Намера јој је да сагласност о изложби продужава до, како каже, „неких бољих времена“.

Сигурна сам да ће наш Твртко остати ту заувек, а 25 тона није лагано, чак и да га неко помисли да склони. Постављање споменика је успех, и то нико неће бацити у сенку, навела је Карићева.

Као наредни корак градске управе најавила је расписивање јавног позива за финансирање монографије о, како тврди, „босанском краљу Твртку Првом Котроманићу“.

Борим се колико могу и како могу, а грађани су моја највећа снага. Твртко остаје!, навела је градоначелница Сарајева.

Извор: спутњик

Најновији чланци

ПОПИСНИ ХАОС И ПОБУНА НА БРОДУ МАУНТИ: Милојко и Никола дали један другом бесу, Љубо све залио рујном дијалошком колумном!

Пише: Иван Милошевић Никола Ракочевић и Љубо Филиповић јуче су ишли на честитику код Милојка и вратили су се са прегршт поклона, испјевали се до...

НА ДАНАШЊИ ДАН: Проглашена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца!

На данашњи дан, 1. децембра 1918. године, проглашена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, коју је прокламовао престолонаследник Александар Карађорђевић у кући Крсмановића на...

ВЛАДА СРБИЈЕ: Купљена наредба Хитлера за напад на Југославију!

Србија је купила оригиналну верзију директиве од 27. марта 1941. године којом је тадашњи њемачки канцелар Адолф Хитлер наредио напад на Краљевину Југославију и...

Дритан: Милојко само слуша ДПС!

Бивиши премијер и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић огласио се на Фејсбуку поводом другог одлагања пописа становништва, наводећи да никога ко мало више...

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Православље је посна вјера!

Православна вјера је посна вјера. Пост, исповијест, молитва и помирење с Богом и с ближњима је нешто што је изузетно битно за човјека, првенствено...