Насловна Политика Сабор СПЦ 23. и 24. маја: Бирају црногорског митрополита!

Сабор СПЦ 23. и 24. маја: Бирају црногорског митрополита!

Сабор Српске православне цркве на коме ће бити бирана три нова епископа на упражњења мјеста у епархији ваљевској, митрополији црногорско-приморској и загребачко љубљанској одржаће се 23. или 24. маја у крипти Храма Светог Саве због епидемиолошких мјера.

Тема сабора биће и Темељни уговор о међусобним односима СПЦ и државе Црне Горе, који би требало да буде потписан са владом Црне Горе, највјероватније после избора митрополита црногорско-приморског.

Тај споразум би, како је раније најављено, требало да са црногорским премијером потпише патријарх Порфирије који је раније саопштио да је увјерен да ће потписивање Темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе, на основу кога ће се регулисати однос државе према СПЦ у тој земљи, ставити тачка на неспоразуме по том питању.

Црногорски премијер Здравко Кривокапић је раније за медије изјавио да би најбоље било да уговор буде потписан после избора митрополит црногорско-приморског.

Кривокапић сматра да се потписивање Темељног уговора некако природно поклапа с оним тренутком кад новоиизабрани митрополит буде устоличен и да би то могла бити заједничка свечаност.

Митрополија црногорско-приморска нема епископа од октобра прошле године кад је преминуо митрополит Амфилохије, а за администратора митрополије је постављен владика Јоаникије, који важи и за најозбиљнијег кандидата за мјесто новог митрополита.

Епархија ваљевска је без епископа од марта мјесеца 2020. године кад је преминуо епископ Милутина, а мјесто митрополита загребачко-љубљанског упражњено откад је Порфирије изабран за патријарха.

Епископе Сабор бира из монашког или мирског свештенства, једногласно или већином гласова, а потребно је да Сабору присуствује најмање двије трећине владика.

Најновији чланци

Приче неиспричане: Жив је Павић, рекли су му да су сви стријељани, тад је престао да пише!

Наш ђед Павле - Павић Павићевић отишао је једног послератног јутра да тражи свог брата Васа, који је "одступио". У кући на Долима остала је...

Милан Кнежевић: Милојко на челу Здравкових Демохришћана!

Један од лидера Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић тврди да ће премијер Здравко Кривокапић 28. августа основати Демохришћанску странку. – Очигледно је да је експертска...
video

Тениске тајне српског Париза: Мистерија Новака Ђоковића!

Пише: Иван Милошевић Ко је Новак Ђоковић? Као да ти је из куће, најближи рођак, знаш га од малих ногу, мислиш да знаш све његове...

Пробудио се премијер: Ђукановић да не изговара ријечи које звуче као пријетње!

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић најоштрије је осудио беспризоран чин скрнављења споменика једном од највећих антифашистичких јунака и симбола отпора Љубу Чупићу, саопштено...