Насловна Магазин Русија: Србија може да производи вакцине!

Русија: Србија може да производи вакцине!

Руски национални институт за епидемиологију и микробиологију Гамалеја потврдио је квалитет вакцине произведене на Институту Торлак у Србији. Институт Гамалеја је одобрио да се у будућности у Торлаку производи вакцина Спутњик В против коронавируса.

Србија ће тако постати прва земља у Европи која производи вакцину Спутњик В, саопштено је на састанку који су данас у Москви одржали министар у Влади Србије и предсједник Мјешовитог комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић и директор Института Гамалеја Александар Гинтсбург.

Поповић је подсјетио да су валидационе серије вакцине из Торлака прошлог мјесеца послате на провјеру у Институт Гамалеја.

Институт Гамалеја потврдио је да вакцине произведене у Торлаку задовољавају прописане стандарде квалитета. Данас смо од наших руских партнера примили ту потврду и добили смо одобрење да кренемо даље са производњом, рекао је Поповић.

Истакао је да је то велика вијест за Србију.

Наша земља поново ће постати сила у производњи вакцина, а то је данас као да имате најмоћније оружје којим штитите безбједност својих грађана, рекао је Поповић.

Он је истакао да у сљедеће двије недејјље очекује да у Србију из Русије стигне значајна количина супстанце за производњу обје компоненте вакцине Спутњик В.

-Веома брзо Србија ће имати довољно вакцина да потпуно покрије своје унутрашње потребе, а са предсједником Вучићем разговараћемо о томе гдје треба упутити вакцине ван граница Србије, како бисмо пружили помоћ нашим партнерима у региону и Европи у борби против коронавируса, рекао је Поповић.

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...