Насловна Магазин Русија незадовољна: Извјештај о нуклеарки у Запорожју не каже ко је угрожава!

Русија незадовољна: Извјештај о нуклеарки у Запорожју не каже ко је угрожава!

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја изразио је жаљење што у извештају Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) није наведено одакле долазе напади на Запорошку нуклеарку. Он је додао да је у случају инцидента одговорност на Кијеву и његовим западним покровитељима.

Са разумевањем се односимо према вашој позицији директора међународног регулаторног тела, али тренутно је изузетно важно назвати ствари својим именом. Могуће је да ако би документ био посвећен искључиво резултатима ваше посете нуклеарци, ваши закључци би могли бити јаснији и недвосмисленији, истакао је дипломата.

Он је рекао да је мисија ИАЕА имала могућност да се увери да једину претњу по нуклеарку представљају снаге Кијева, а да унутрашњих претњи нема. Руски амбасадор је истакао да Русија стриктно поштује принципе безбедности када је реч о Запорошкој нуклеарки и да је мисија ИАЕА имала прилике да се у то лично увери.
Према његовом мишљењу, предлози о демилитаризацији нуклеарке су неозбиљни.

Уколико демилитаризујемо нуклеарку, Украјинци ће одмах ући на њену територију. Ми чувамо станицу, рекао је Небензја новинарима.

Он је објаснио да нуклеарка, заправо, није милитаризована и да тамо нема опреме. Тамо је присутно само физичко обезбеђење које чува станицу. Према његовим речима, нема артиљерије, само камиони који довозе војна лица.

Небензја је нагласио да Русија позива руководство УН и Савет безбедности да осуде нападе украјинских снага на нуклеарку који се настављају. Дипломата је објаснио да је радијациона ситуација у нуклеарци за сада у границама нормале, али да је у случају инцидента одговорност на Кијеву и члановима СБ УН који то дозволе.

-Одговорност је у целини на Кијеву и његовим западним покровитељима и свим осталим члановима СБ, који до сада нису скупили храброст да назову ствари правим именом и позову Кијев да прекине његова непромишљена дејства против нуклеарке, која представљају реалну претњу међународном миру и безбедности, истакао је Небензја.

Руски представник је истакао да Русија поздравља одлуку ИАЕА да установи стално присуство у нуклеарки и да је Москва спремна да пружи сваку помоћ. Према његовим речима, Русији је потребно додатно време за проучавање документа.

Извор: спутњик

Најновији чланци

Милан Кнежевић: Нећемо као други, у Црној Гори ће се одлучивати о Црној Гори!

-Нећемо дозволити условљавање међународног фактора као што су други одлазили у амбасаде и саопштавали да су против Косова, да не говоре српским језиком, да...

ПОДГОРИЦА: Скуп подршке Србима на Косову и Метохији!

На платоу испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици почео је скуп подршке српском народу на Косову и Метохији. Грађани носе црногорске тробојке, као и...

У ДОЊЕМ ЗАГАРАЧУ: Парастос кнезу Николи Милошевићу Васојевићу, Србину који је сањао српске снове!

У Доњем Заграчу данас је одржан парастос кнезу Николи Милошевићу Васојевићу. Представници Удружења Васојевића "Васо" и Удружења Бјелопавлића "Бијели Павле" чувају причу о једном...

ШТА СУ ОЧЕКИВАЛИ, ДА ИМ ДПС ОСТАВИ МЕД И МЛИЈЕКО: Главни град оптерећен вишком запослених и дуговима јавних предузећа!

ГрадоначелниК Подгорице Оливера Ињац казала је да је за нешто мање од 30 радних дана наишла на сложен систем и доста проблема у већини...

Звечани: КОСОВО ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ!

ГРАЂАНИ, који су се јутрос окупили на мирном протесту испред општине Звечан, узвикују "Србија, Србија". Окупљени Срби углас поручују "Косово је срце Србије".  Подсетимо, грађани...