Насловна Магазин Русија незадовољна: Извјештај о нуклеарки у Запорожју не каже ко је угрожава!

Русија незадовољна: Извјештај о нуклеарки у Запорожју не каже ко је угрожава!

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја изразио је жаљење што у извештају Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) није наведено одакле долазе напади на Запорошку нуклеарку. Он је додао да је у случају инцидента одговорност на Кијеву и његовим западним покровитељима.

Са разумевањем се односимо према вашој позицији директора међународног регулаторног тела, али тренутно је изузетно важно назвати ствари својим именом. Могуће је да ако би документ био посвећен искључиво резултатима ваше посете нуклеарци, ваши закључци би могли бити јаснији и недвосмисленији, истакао је дипломата.

Он је рекао да је мисија ИАЕА имала могућност да се увери да једину претњу по нуклеарку представљају снаге Кијева, а да унутрашњих претњи нема. Руски амбасадор је истакао да Русија стриктно поштује принципе безбедности када је реч о Запорошкој нуклеарки и да је мисија ИАЕА имала прилике да се у то лично увери.
Према његовом мишљењу, предлози о демилитаризацији нуклеарке су неозбиљни.

Уколико демилитаризујемо нуклеарку, Украјинци ће одмах ући на њену територију. Ми чувамо станицу, рекао је Небензја новинарима.

Он је објаснио да нуклеарка, заправо, није милитаризована и да тамо нема опреме. Тамо је присутно само физичко обезбеђење које чува станицу. Према његовим речима, нема артиљерије, само камиони који довозе војна лица.

Небензја је нагласио да Русија позива руководство УН и Савет безбедности да осуде нападе украјинских снага на нуклеарку који се настављају. Дипломата је објаснио да је радијациона ситуација у нуклеарци за сада у границама нормале, али да је у случају инцидента одговорност на Кијеву и члановима СБ УН који то дозволе.

-Одговорност је у целини на Кијеву и његовим западним покровитељима и свим осталим члановима СБ, који до сада нису скупили храброст да назову ствари правим именом и позову Кијев да прекине његова непромишљена дејства против нуклеарке, која представљају реалну претњу међународном миру и безбедности, истакао је Небензја.

Руски представник је истакао да Русија поздравља одлуку ИАЕА да установи стално присуство у нуклеарки и да је Москва спремна да пружи сваку помоћ. Према његовим речима, Русији је потребно додатно време за проучавање документа.

Извор: спутњик

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...