Насловна Почетна Русија: Неприхватљиве изјаве о уједињењу Албаније и Косова*!

Русија: Неприхватљиве изјаве о уједињењу Албаније и Косова*!

Изјава албанског премијера Едија Раме о уједињењу Албаније и Косова је неприхватљива, планови за стварање „Велике Албаније“ подривају стабилност у региону, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Сматрамо апсолутно неприхватљивом изјаву албанског премијера Раме о уједињењу Албаније и Косова, наводи се у саопштењу Захарове објављеном на сајту Министарства.

Према њеним речима, „промовисање планова за стварање ‘велике Албаније’ грубо противречи одредбама Резолуције 1244 Савета безбедности УН и подрива стабилност у региону“.

Посебно је чудно чути да се кршење темељног документа за косовско решење проглашава за кључни циљ политичке каријере лидера једне од земаља региона Балкана, нагласила је портпаролка.

Захарова је додала да се „такве штетне изјаве апсолутно не уклапају у контекст заједничких напора Београда и Тиране за стварање јединственог тржишта који се заједно са Скопљем предузимају у оквиру регионалне иницијативе ‘Отворени Балкан’“.

Портпаролка Министарства спољних послова изразила је наду у „адекватну реакцију западних покровитеља“ косовског пројекта на „ову очигледну провокацију“.

Изузетно је изненађујуће што они дозвољавају такве субверзивне позиве, док нападају Београд због његовог оправданог хуманитарног концепта ‘српског света’ који није у супротности са међународним правом, закључила је Захарова.

Косовско-албанске структуре у Приштини једнострано су 17. фебруара 2008. прогласиле независност од Србије. Самопроглашену републику не признају Србија, Русија, Кина, Иран, Шпанија, Грчка и низ других држава. Под притиском Европске уније, српске власти су 2011. године започеле преговоре са администрацијом косовских Албанаца у Приштини.

Извор: Спутњик

Најновији чланци

Иза затворених врата: Сартрова соба актуелних безбједњака!

Пише: Иван Милошевић Актуелни безбједњаци седам сати су разговарали иза затворених врата! Ово "иза затворених врата" подсјетило ме на истомимену драму Жан Пол Сартра. Уолико...

Драган Бојовић (ДФ): Спремни за борбу против корупције, остали да се придруже!

Посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић на конференцији за медије о борби против високе корупције и предложио је три важне инцијативе које...

Нико као Новак Ђоковић: Почела 344 недјеља владавине српског тенисера!

Српски тенисер Новак Ђоковић наставио је да увећава сопствени рекорд по броју седмица проведених у врху свЈетског тениса, пошто је данас започео 344. недЈељу...

Москва: Русија не одустаје од подршке Србији!

Русија одлучно осуђује и одбацује све инсинуације о наводној промени става Москве према непризнавању самопроглашене „Републике Косово“, које су се појавиле након што су...

Веселин Дрљевић: РТЦГ све бољи, виде то и ЕУ!

Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић сматра да се Савјет РТЦГ и манаџмент још уигравају, али да за сада раде веома квалитетно. Казао је да...