Насловна Почетна РТРС, Црна Гора уочи устоличења: Вјерска церемонија у сјени политичких обрачуна!

РТРС, Црна Гора уочи устоличења: Вјерска церемонија у сјени политичких обрачуна!

У недјељу ће у Цетињском манастиру бити устоличен нови митрополит црногорско приморски Јоаникије. Велики догађај за митрополију, Српску православну цркву и њене вјернике. С друге стране црногорски националисти који су окупљени око непризнате Црногорске православне цркве, а које подржава и предсједник Црне Горе Мило Ђуклановић противе се да овај чин буде обављен на Цетињу. Најавили су и окупљање.

Становници Цетиња углавном су против да нови митрополит цррногорско приморски буде устоличен у овом граду. Цетињски манастир сматрају црногорским, никако српским.

Покушали смо од градоначелника Цетиња сазнати и његов став , као и податак о томе какве су његове безбједносне процјене, као првог човјека овог града који би требало да је упознат са свим што се дешава. Међутим одговор нисмо добили. Ипак, наш извор близак безбједносним структурама тврди да је, када је безбједност у питању, стање стабилно. Томе доприноси и митрополија црногорско приморска која је одустала је од најављеног свенародног сабора испред цетињског манастира. Све у циљу очувања мира.

Биле су велике и те оперативне информације из полиције да се тог дана спремају разноразни сукоби и митрополит Јоаникије као народни пастир свестан своје одговорности донио је ту одлуку коју ће народ некако и прихватити да кажем тешка срца али ћемо ми и тиме показати да је српски народ народ који је слободарски који жели да живи у миру и слози са својом браћом често пута и на своју штету али ћемо и то отрпјети – наглашава свештеник Предраг Шћепановић.

Народ који жели да присуством да свој допринос устоличењу новог митрополита црногорско приморског Јоаникија може то да учини четвртог септембра испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици гдје су у току припреме за дочек патријарха српског Порфирија, који први пут долази у Црну Гору и то управо поводом устоличења новог митрополита.

Биће овдје десетине и десетине хиљада народа и онај који са стране посматра моћи ће да види уз коју је цркву једну једину православну цркву народ у Црној Гори – додао је Шћепановић.

Митрополит Јоаникије долази на трон Светог Петра Цетињског након смрти митрополита Амфилохија који је 30 октобра прошле године преминуо од посљедица заразе вирусом корона.

Уочи недјеље и устоличења митрополита Јоаникија ситуација у Цењињу дакле међу овдашњим становништвом прилично напета. И поред тога и бројних спекулација у поединим медијима да до устоличења неће доћи на Цетињу нови митрополит црногорско приморски Јоаникије сјешће на трон митрополије у недјељу 5. септембра баш овдје у Цетињском манастиру.

Најновији чланци

Приче за малу дјецу: Политичког утицаја на РТЦГ неће бити!

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић истакла је да је Јавни сервис стуб демократског друштва и да мора остати независан и...

Други о нама, српски војник: Храбар, слави славу и у рову!

Просечан српски војник имао је 26 година, али је због тешког живота на селу, а нарочито услед ратних околности, деловао старије од својих савезничких...

Алекса Бечић: Овакво стање не одговара никоме!

Предсједник Скупштине Алекса Бечић је казао да очекује наставак дијалога који је започео премијер Здравко Кривокапић. Истакао је да овакво стање не одговара никоме. Одговарајући...

Света Петка у Канади: Прослављена слава огранка СНО „Павле Ђуришић“!

Овогодишња слава огранка ”Павле Ђуришић” из Кичинера, Ватерлу, Света Петка обележена је у недељу 24. октобра у цркви Светог Ђорђа. Славски обред служио је свештеник...

И то може: Марина Абрамовић добила награду Вучића!

Поводом 140 година дипломатских односа Америке и Србије, у срцу Менхетна у Њујорку на свака три минута приказиван је спот од 16 секунди, у...