Насловна Политика Рогови у врећи, Демократе и УРА: "Експертска" политика од четири одсто камен...

Рогови у врећи, Демократе и УРА: „Експертска“ политика од четири одсто камен у врату Црне Горе!

Момо Копривица, потпредсједник Демократске Црне Горе, и Милош Конатар, потпредсједник Грађанског покрета УРА, гостовали су у емисији „Начисто“ на ТВ Вијести и расправљали о томе да ли је извјесна реконструкција Владе и под којим условима. Једно од питања је било и зашто се дојучерашњи политички савезници гледају преко нишана, као и да ли ће Влада преживјети у овом или измијењеном саставу, или нас чекају ванредни избори.

Момо Копривица је казао да је Министарство просвјете, науке културе и спорта вјероватно обиман и прегломазан ресор који се може подијелити, јер се ради о озбиљним питањима.

– Постоји и одређен број других ресора у којима се може извршити прекомпозиција. Од почетка смо се залагали за реконструкцију, а не за рушење Владе на челу са Здравком Кривокапићем – поручио је он.

На питање зашто на састанак са Демократским фронтом није позван Грађански покрет УРА, Копривица је нагласио да нису жељели да искључе ту, нити било коју партију.

– Закључак са састанка парламентарне већине је био да се велики субјекти који су имали разлике и трзавице у односима, договоре око отворених питања. Нисмо се договарали око идеолошких полазишта и вредносних судова, него око онога што смо заједно урадили са Уром, СНП-ом и другим партијама – рекао је он.

Конатар је увјерен да су грађани гласали за промјене, а не да се прича о фотељама и колико која партија треба да има функција.

– Уколико дође до новог момента, да сви конституенти већине, па и премијер, желе политичаре у Влади, онда то више није експертска, већ политичка, страначка Влада. То је нова Влада о којој морамо да се договарамо и сједнемо за сто – поручио је он.

Како је додао Копривица, недавно саопштење премијера Кривокапића је корак напријед ка рјешавању отворених питања и да је предсједник Владе показао да је за њега прихватљива идеја да се успостави што ближи однос између парламентарне већине и Владе.

– Није било ниједне ријечи о расподјели ресора, у случају евентуалне реконституције Владе, то треба да буде ствар парламентарне већине и премијера – навео је он.

Конатар је нагласио да неће бити реконструкције Владе, а да политичари буду њен дио.

– Премијер је рекао да ће разматрати предлог иза којег стане 41 посланик. Ја вам кажем вечерас да предлог за реконструкцију у којој ћемо направити неки хибрид нема подршку ГП УРА. Ја размишљам како да донесемо Закон о поријеклу имовине, како да се изабере Тужилачки савјет – казао је он.

Конатар сматра да реконструкција Владе није повезана са питањем повјерења Влади.

– Сматрам да неке кадровске промјене нису извршене како треба. Нисам задовољан што је данас на челу Управе за саобраћај Саво Парача. Нисам задовољан што је на функцији још или тек треба да буде разријешен ових дана, господин Дивановић. У Демократама нису задовољни и неким рјешењима у полицији– казао је Копривица.

Копривица је навео да је неопходно утврдити критеријум за реконструкцију Владе, те да ако неко мисли да „ћемо тражити критеријум који би довео мене, мог колегу, друга, до политичких функција, нећемо“.

– Нама није циљ да неко од нас уђе у ту Владу. Ако су сагласне колеге, које потенцирају експертски карактер Владе, да сва три потпредсједника буду из НВО сектора, ми одмах пристајемо – појаснио је Копривица.

Конатар сматра да експертска Влада није био хир, већ је то, како је казао, било рјешење да би се премостиле разлике између конституената власти.

– Договор са Демократским фронтом није идеолошки, већ технички. Нико од представника међународне заједнице није се на непримјерен начин мијешао у оно што је питање евентуалне реконструкције Владе – поручио је Копривица.

Конатар је поручио да не може да замисли да, како је казао, одређени људи који су називали премијера и министра финансија у актуелној Влади члановима организоване криминалне групе, са циљем шверца цигарета, сад могу „мртви хладни да буду дио те Владе“. Поручио је и да је такав концепт неприхватљив.

 На Цетињу је био на испиту државно-правни поредак. Поставити барикаду значи казати: „Држава је довде, а овдје није“. Мора се обезбиједити секуларност државе – нагласио је Копривица.

Извор: Етос

Најновији чланци

Иза затворених врата: Сартрова соба актуелних безбједњака!

Пише: Иван Милошевић Актуелни безбједњаци седам сати су разговарали иза затворених врата! Ово "иза затворених врата" подсјетило ме на истомимену драму Жан Пол Сартра. Уолико...

Драган Бојовић (ДФ): Спремни за борбу против корупције, остали да се придруже!

Посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић на конференцији за медије о борби против високе корупције и предложио је три важне инцијативе које...

Нико као Новак Ђоковић: Почела 344 недјеља владавине српског тенисера!

Српски тенисер Новак Ђоковић наставио је да увећава сопствени рекорд по броју седмица проведених у врху свЈетског тениса, пошто је данас започео 344. недЈељу...

Москва: Русија не одустаје од подршке Србији!

Русија одлучно осуђује и одбацује све инсинуације о наводној промени става Москве према непризнавању самопроглашене „Републике Косово“, које су се појавиле након што су...

Веселин Дрљевић: РТЦГ све бољи, виде то и ЕУ!

Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић сматра да се Савјет РТЦГ и манаџмент још уигравају, али да за сада раде веома квалитетно. Казао је да...