Насловна Магазин Рекорди: Црна Гора прва у Европи по броју службених аутомобила!

Рекорди: Црна Гора прва у Европи по броју службених аутомобила!

Црна Гора са просјеком од једног службеног аутомобила на 140 становника убједљиво је на првом мјесту у Европи, напомињу из цивилног сектора. Новац који се издваја за потрошњу горива, сервисирање и регистровање службених аутомобила достиже и више десетина милиона еура годишње.

Општина Никшић годишње издваја између 70 и 80 хиљада евра за гориво које потроши 28 службених возила, од чега је 11 путничких.

Што се нас тиче, та потрошња је сведена на минимум, казао је Зоран Шошкић из Секретаријата за финансије, развој и предузетништво.

Мјесечна потрошња горива за већи број службених аутомобила ограничена је на 100 до 200 евра, тврде у локалној управи, али размишљају и о набавци возила која ће мање трошити.

Мој предлог ће бити, пошто су ово стара возила, видјећемо да их отуђимо па да купимо нека малолитражна или нека на електричну енергију, додао је Шошкић.

Но, да ли смо довољно ефикасни с обзиром на то да се Црна Гора налази у самом европском врху по броју службених аутомобиле по глави становника, питају из цивилног сектора.

Само за набавку, сервисирање и регистрацију службених возила држава годишње издваја десетине милиона евра, док је за трошкове горива тај просјек из године у годину око девет милиона евра, казао је Милош Перовић из Алфа центра.

А тај новац би могли да искористимо тамо гдје је најпотребнији.

Прије свега за набавку аутомобила службе хитне помоћи, служби заштите и спашавања, полиције а који су евидентно у мањку и у потреби, додао је Перовић.

Према подацима Министарства унутрашњих послова, наглашава Перовић, у Црној Гори има 4.300 службених возила.

-Да се утврди која лица заиста могу користити возила, а којима је то више као неки вид привилегије коју користе, а која се осликава у виду злоупотреба. На крају, можда и најважније јесте, квалитетан систем контроле, односно мониторнг постојеће управе службених возила, казала је Александра Вукчевић из Грађанске алијансе.

-На примјер у Данској која има 20 министарстава, сличан број као и Црна Гора, сада постоји само 20 службених аутомобила. Дакле, једно возило по министарству. Са друге стране број службених аутомобила у Шведској је нула, додао је Перовић.

Поред огромних трошкова за сервисирање и регистровање службених аутомобила, још већи проблем је њихова злоупотреба, поручују саговорници ТВЦГ.

Извор: РТЦГ

 

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...