Насловна Политика Реакције акције: Мило није могао да распусти скупштину!

Реакције акције: Мило није могао да распусти скупштину!

Министар унутрашњих послова и функционер ГП УРА, Филип Аџић рекао је да се данас нијесу стекли услови да предсједник Црне Горе Мило Ђукановић указом распусти парламент и крене у расписивање ванредних парламентарних избора. Лидер Демоса Миодраг Лекић казао је да су пријевремени избори тема првог реда, али оцјењује предсједник Црне Горе није на основу Устава могао данас да распусти Скупштину Црне Горе.

Ово је очајнички покушај губитника који је свјесан да не постоји ни трачак наде да може побиједити на предсједничким изборима, истакао је Аџић у емисији “Начисто” на ТВ Вијести.

Аџић је рекао да не могу утицати на брзину дјеловања Уставног суда.

Уколико се испостави да је Ђукановић прекршио Устав стичу се услови да и он буде разријешен с функције. Вјерујем да ће много прије вољом грађана бити смијењен него одлуком Уставног суда, казао је Аџић.

-Одлуку, Указ Ђукановића (о распуштању Скупштине) не треба објављивати у Службеном листу до мишљења Уставног суда, рекао је Аџић.

Функционер ГП УРА рекао је да “сви знамо да Ђукановић није предложио мандатара”.

Да предсједник распушта Скупштину указом представља правни маневар који ће сваки иоле озбиљан правник оспорити, оцијенио је он.

Функционер Покрета Европа сад, Филип Ивановић рекао је да Европа сад мјесецима говори да су ванредни парламентарни избори једини начин за излазак из кризе.

-Ми смо за изборе спремни, рекао је Ивановић.

Посланик Демократа, Драган Краповић је рекао да Ђукановић за овај потез нема упориште ни легитимитет.

-С уставно-правног аспекта Ђукановић није имао право на овај потез, рекао је Краповић на ТВ Вијести.

Лидер Демоса, Миодраг Лекић је рекао да су пријевремени избори тема првог реда. Он је казао да у надлежностима предсједника државе нигдје не пише да распушта парламент.

У члану 92 пише да се Скупштина распушта ако не изабере владу у року од 90 дана од кад предсједник предложи мандатара, али он није предложио мандатара, рекао је Лекић.

Казао је да је Ђукановићева одлука изборног карактера.

Мислим да то ради у очају и тежњи да обезбиједти имунитет и све ставља у погон. Он није могао на основу Устава и члана 92 да то уради. На основу Закона о предсједнику који је он негирао а који смо ми усвојили, он је то могао да уради, рекао је Лекић.

Према мишљењу Лекића, побједници од 30. августа 2020. године такође носе одговорност за данашње стање.

Ђукановић се води паролом – што горе то боље. Он није предсједник који има општи интерес. Испоставило се и да је Устав са више празнина, али и да је цијела институционална фасада државе лажна. Знамо да је контролисано и судство, казао је лидер Демоса.

Извор: цдм

Најновији чланци

Бели двор: Солун у Београду!

Солун у Београду“, представљање Солуна као туристичке, пословне, гастрономске, културне, образовне и „city break“ дестинације, одржано је у Белом Двору. Организовала га је Туристичка организација Солуна, под...

Србија памти: Обиљежавање годишњице НАТО злочина у Сомбору!

У Србији ће данас бити обележен Дан сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, а централна манифестација којој ће присуствовати председник Србије Александар...

Беране: Помоћ Дома ученика и студената школама у Ровцима и Будимљу!

Представници Дома ученика и студената Беране уручили су Основној школи Доња Ржаница, подручно одјељење у Ровцима, донацију за уређење унутрашњости ове образовно васпитне установе...

Мило изврнуо џепове, нада се резервама: Од дијаспоре и мањина очекујем 40.000 гласова!

Предсједнички кандидат Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић казао је да ће побиједити у другом кругу избора и да од дијаспоре и мањина очекује...

Андрија Мандић: Не заборављамо невине жртве НАТО-а у Мурину!

Предсједник Нове српске демократије (НСД) и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић саопштио је данас да "не заборављамо да је прије 24...