Насловна Почетна Равна Гора у Црној Гори: Са сабора и фолклора прећи на научно...

Равна Гора у Црној Гори: Са сабора и фолклора прећи на научно доказивање четника као антифашиста и сљедбеника западних вриједности (монархије и демократије)!

Пише: Иван Милошевић

Равногорска идеја данас у Црној Гори је на прекретници. Претходних година већином се њена афирмација темељила на неколико слободних излета појединих интелектуалаца и на 7. и 8. август када се у Горњем Заостру одржавао народни сабор посвећен војводи Павлу Ђуришићу и његовим борцима из тога краја. И прије два дана у Горњем Заостру и то по двадесети пут окупили су поштоваоци традиције ЈВуО и генерала Драже Михаиловића и војводе Павла Ђуришића. Да се сабор одржи и то по 20-ти пут најзаслужнији су мјештано Заостра, али и неуморни радник и функционер Нове српске демократије из Берана, Горан Киковић! Све је протекло уз промоцију књига, наступа гуслара и пјесника, присуства војвода из Црне Горе, Србије и Републике Српске. Ипак, утисак је да је вријеме да се размисли о другачијој презентацији равногорске идеје и то у складу са тренутним идеолошким тренутком у којем се данас налази Црна Гора. А о њему није потребно трошити пуно ријечи. Црна Гора је посљедњи комунистички бастион у овом дијелу Европе и добар део њене лаичке,али и стручне јавности, на четнике, Равну Гору, Дражу и Павла и даље гледа из перспективе Броза, Кардеља и Вељка Булајића!

Идеје које афирмише Равна Гора у најкраћем сижеу могли би да се дефиншу кроз три појма – монархија, демократија и приватна својина! У та три појма налази се идеолошка, политичка и економска суштина некадашње Југословенске војске у отаџбини која је била легална оружана сила једне легалне савезничке државе у Другом свјетском рату – Краљевине Југославије! И баш због тога идеје Равне Горе, генерала Драже, војводе Павла, односно политичара и свеукупне интелектуалне јавности бивше Краљевине Југославије, и данас имају имиџ савремености и доказаних политичких вриједности.

Захваљујући комунистима, ЈВуО, као и савезничка влада Краљевине Југолавије, приказане су искривљеним бољшевичким ставовима о великосрпском карактеру Југославије и њеном сталном, наводном, дискриминацијом свих осталих народа. Како данас, тако и данас! У Црној Гори код доброг дијела народа, па и већине Срба, војска генерала Драже и војводе Павла, као и њихови ставови о отаџбини и борби против комуниста, приказани су као ретрогадни ставови једне ретрогадне, превазиђене и колаборационистичке намјере ЈВуО, њених вођа, команданата, политичара и обичног народа.

Све то у Црној Гори се не може разобличити преко ноћи, као ни на саборима, уз гусле и уобичајени фолклор! Баш то доказује и сабор у Горњем Заостру на којем већ дуже долазе скоро исти људи, са истим намјерама и јавним наступом. Ваља похвалити њихову упорност да свједоче истину о Дражи и Павлу, али очигледно да то више није довољно!

Неопходно је да се око афирмације Равне Горе, њене политике и историјске улоге, у Црној Гори и баш у Беранама отвори озбиљна научна прича о њеном војном и посебно идеолошком карактеру. Неопходно је да се у Беранама уочи и пар дана након 8. августа организују округли столови, прикажу афирмативни филмови о четницима и из српских земаља, али и свијета, позову јавне личности различитих интелектулних профила да говоре о ЈВуО, Краљевини Југославији и њеном проевропском и прозападном идеолошком избору. Дошло је вријеме да се и на тај начин домаћим комуњарама каже да они нијесу историјски сљедбеници прозападних идеја међу Србима и у Црној Гори, него да су то били четници и политичари које је око себе окупљао генерал Дража и на Светосавском конгресу у селу Ба почетком 1944. године срочио у јединствену декларацију о томе како Краљевина Југославија треба да изгледа након Другог свјетског рата!

Беране би првих дана августа убудуће могло да буде интелектуални центар овог дијела Балкана гдје би се у културној и цивилизованој атмосфери разбијали историјски табуи и отворено говорило о ономе што су Срби могли бити, али захваљујући комунистима, никада нијесу постали. Једноставније речено, Црној Гори је потребна јавна и интелектуална, демократска и цивилизована расправа о несрећама и српским диобама током Другог свјетског рата. Неоспорно је да би она доприијела том фамозном помирењу о којем сви сањају у Црној Гори, али нико да га истински осмисли и покрене. Организација тих неколико дана у Беранама посвећена интелектуалном и научном доказивању да су ЈВуО и њени команданти, као и политичари који су се око Драже окупљали, били заклети антифашисти и заклети савезницима, али и досљедни борци против комуниста и црвене револуције из Москве, допринијела би позитивном дефинисању првих корака истинског помирења у Црној Гори!

Беране су погодна средина за тако нешто. Поменути Горан Киковић могао би бити спиритус мовенс организације таквих беранских дана, а ваља се надати да би то подржала и локална управа у овом граду, као и већина Беранаца.

На савјести је свих оних који поштују традицију ЈВуО, четника, Драже, Павла и осталих краљевих војника да ураде што могу да се са сабора и фолклора, четничка прича преведе на округле столове или научне трибине. Наравно, не би се запоставило ни народно весеље и давање емотивног одушка досадашњим поштоваоцима традиције ЈВуО! Ипак, то више није довољно и вријеме је да Равна Гора, ЈВуО, Дража и Павле, у Црној Гори добију заслужено историјско мјесто и да се више на њих не гледа из перспективе филмова о Неретви и Сутјесци, него да се на прави начин афирмише и дефинише њихова антифашистичка опредијељеност и оданост прозападним и европским идејама практичног и духовног живота. Надам се да има људи који ће ово прочитати и који ће знати и боље од мене да осмисле нови јавни наступ и повратак краљевске (и то стријељане) војске у Словенији. Овај текст је само први корак у намјери да се ЈВуО и Дража, а посебно Павле, прикажу у Црној Гори онаквим какви су били, а не онаквим каквим су их комуњаре приказали!

У нади да ће наступити нови и бољи дани за ЈВуО у Црној Гори нека је слава Дражи, Павлу и њиховом војницима који су главу дали за краља и отаџбину! 

ЖИВ ЈЕ ДРАЖА, УМРО НИЈЕ, ДОК ЈЕ СРПСТВА И СРБИЈЕ!

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...