Насловна Вијести Хроника Ратко Младић: Данас пресуда!

Ратко Младић: Данас пресуда!

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу објавиће у три сата после подне, другостепену пресуду Ратку Младићу, објављено је на сајту Механизма. Процес против Младића траје већ 26 година, откада је подигнута прва, тада обједињена оптужница против њега и Радована Караџића.

Прва слика Ратка Младића после 16 година скривања била је она из Специјалног суда на дан његовог хапшења 26. маја 2011. Дванаест сати раније, зором, лоциран је у Лазареву, селу надомак Зрењанина, у кући једног рођака. Вест да хашки бегунац више није на слободи прво су пренели хрватски медији, да би званична потврда касније стигла из Београда.

-У име РС обавештавам вас да је данас током јутарњих сати ухапшен Ратко Младић у акцији коју су извеле координисано БИА и служба за откривање ратних злочина, изјавио је Борис Тадић, некадашњи председник Србије.

Ратко Младић оптужен је пре потисивања Дејтонског споразума и то за: геноцид, злочине против човечности у БиХ, против цивилног становништва као и за држање припадника мировних снага.

Друга оптужница стиже крајем 1995. године, а терети га за геноцид и злочине на подручју Сребренице. У лето идуће године, Претресно веће МКСЈ издало је налог за хапшење ратног команданта Војске Републике Српске.

Уследиле су године потраге и лажних информација о његовом кретању. Истиниту вест о хапшењу Младића, Запад и регион дочекали су аплаузом, део грађана Србије негодовањем.

-Има у неколико градова окупљања грађана, засад се то држи под контролом. У Београду и Новом Саду, и још неким градовима. Најављена су нека окупљања у наредним данима, рекао је Ивица Дачић, некадашњи министар унутрашњих послова.

Наредних пет дана делило је Ратка Младића од изручења Хагу. Прво појављивање у судници – кратко салутирање, одбијање да саслуша оптужницу, а потом молба да због здравстевног стања веће буде стрпљиво с њим.

-Ја сам генерал Ратко Младић. Ја сам се родио на чисти понедељак 1943. године, истакао је генерал Ратко Младић, некадашњи командант Војске Републике Српске.

У мају 2012. почело је суђење генералу Младићу, а захтев одбране да се ослободи кривице и пусти на слободу је одбијен. Током четири године суђења саслушано је готово 600 сведока и изнето 10.000 доказних предмета. Првостепена пресуда донета је у новембру 2017, а Младић удаљен из суднице због коментарисања поступка.

-Све је ово чиста лаж, изјавио је тада Младић.

Пресуда је изречена после дуже паузе током које је Младићу позлило.

-Судско веће осуђује Ратка Младића на доживотну казну затвора, прочитао је судија Алфонс Ори.

Ратко Младић последњу деценију је у Хагу. Уочи одласка у притвор имао је четири жеље – јагоде, телевизор, неку Толстојеву књигу и да посети ћеркин гроб.

Рођен је 1943. године у селу Божановићи код Калиновика, у Босни и Херцеговини.

Војну академију завршио је у Београду, а службовао је у Македонији и Приштини. Команду у Книну преузима 1991, годину касније у Сарајеву. Био је и командант Војске Републике Српске од 1992. до 1996. године.

Најновији чланци

Срамна биографија „народног хероја“: Сви злочини Саве Ковачевића!

Сава Ковачевић био је тзв. партизански командант Никшићког НОП одреда, а касније је именован за команданта Оперативног штаба НОП за Херцеговину. Команда „штаба“ била...

Јован Маркуш: Маузолеј на Ловћену – „симбол“ победе над Српством!

-Када је срушен гроб Његошев, црква Светог Петра Цетињског, почеле су да ничу капелице по Црној Гори по угледу на његов. Прву је направио...

Анализе, Миљан Станишић: Политичка злоупотреба Љуба Ћупића!

Пише: Миљан Станишић Свједоци смо да се име Љубомира Љуба Чупића злоупотребљава у скаредне политиканске игре од стране бившег ДПС режима, који користи скорашње непримјерено...

Срамни притисци ДПС-а: За данашњу причу о Лепосавићу ангажовали и „Мајке Сребренице“!

Преко грађанске инициаjтиве 21.мај Скупштини, Влади и јавности Црне Горе отвореним писмом су се обратили Мунира Субашић предсједница Покрета мајки енклава Сребреница и Жепа...

Дошло вријеме за повратак стријељаних предака: Отворити словеначке јаме партизанског вампирског пира!

Пише: Иван Милошевић Читам шта су причале присталице ДПС синоћ улицама Подгорице и читам како су носили неке црвене траке које симболизују крв војника палих...