Насловна Почетна Први пионир Подгорице не чује Ботуњане: Важнији му мурали и сијалице од...

Први пионир Подгорице не чује Ботуњане: Важнији му мурали и сијалице од грађана!

Мјештани Ботуна, њих пар стотина, јуче су се окупили на мјесту гдје је планирана изградња објекта постројења за пречишћавање отпадних вода, преносе „Дневне новине“.

Они су поновили да не желе објекат постројења на свега пар стотина метара од кућа, тражећи измјештање, напомињући да овај захтјев није од јуче, већ да то траже већ годинама. Сматрају да је локација за изградњу лоша, да нијесу сагласни да не постоји алтернатива, те да не прихватају компромис да се уз колектор граде улице и полигон. Прошле седмице су зауставили почетак изградње, док су из Главног града саопштили да је овај случај очигледна опструкција политички мотивисаних појединаца.

Мјештанин села Ботун Јагош Бећировић тврди да се народ окупио самоиницијативно и да су прошетали како би изразили негодовање због изградње колектора на свега пар стотина метара од кућа. Он је негодовао због тврдњи из Главног града да је у питању политички скуп, наводећи да је управо он гласач партије на власти у Подгорици, баш као и многи други мјештани који негодују због планиране градње.

Ово све радимо због наше дјеце, односно због свих оних који ће остати овдје. Ваљда и ми имамо право на чисту животну средину. Због тога тражимо измјештање и нећемо дозволити градњу. Сигурно је да нећемо посустати и да ћемо се борити свим средствима. Не смијемо дозволити други холокауст, а ако ће да нас иселе, нека нам плате. Ово је најљепше село у Зети, а желе да нас иселе одавде, казао је Бећировић.

Мјештанин Славко Вукчевић поручује да се мора мислити на будућност, а да тога нема без очувања животне средине. Он наводи да их је додатно увриједио однос Главног града, из којег никад нијесу хтјели ни да их саслушају, говорећи да је то “завршена прича”.

Подсјетио бих да ово не би био ни први, а ни посљедњи детаљно-урбанистички план који би претрпио измјене. То није никакав проблем, радило се то због интереса појединаца, па може и због интереса хиљаде мјештана овог мј еста. Поред великог загађивача Комбината алуминијума и исељења тридесет породица прије 10-15 година, дио овог краја личи на вуковарску причу. Сада желе да нас и даље исељавају. Нећемо дозволити градњу и покушаћемо преко Владе и европских и међународних институција да се боримо и заштитимо наш интерес. На поменутој локацији сигурно неће бити градње постројења, а ако буде требало, бранићемо животима, поручио је Вукчевић.

Борис Ћетковић позвао је надлежне да реагују, подсјетивши политичаре да су на тим функцијама да би штитили грађане и радили у њиховом интересу.

Не знам зашто желе нас да жртвују, јер и ми смо грађани ове државе. Вјерујем да може да се нађе рјешење, али до сада није било разумијевања за наш проблем, казао је Ћетковић, наводећи да су их подржали и мјештани других села, јер је, како каже, ово и њихов проблем.

Мјештанин Ботуна Илија Раичковић апеловао је на потпредсједника Владе Дритана Абазовића да помогне у рјешавању овог проблема.

Позивам Абазовића, односно странку Зелених да реагују и код овог случаја. Спасили су Сињајевину, десет колиба, спасили су маслињак у Улцињу, што је све за похвалу. Сада нека спасе 1.200 мјештана Ботуна, истакао је Раичковић.

Из Главног града су раније одбацили могућност одређивања алтернативне локације, тврдећи да је пројекат у поодмаклој фази реализације, а ускоро се очекује и расписивање јавног позива за одабир извођача радова за изградњу самог објекта постројења. Они тврде да је доказ за квалитет овог пројекта и чињеница да је ЕУ у његову реализацију инвестирала више од 10 милиона евра и зато, како кажу, неће дозволити да крајње неодговорни појединци мотивисани политичким побудама зауставе развој Подгорице. Поручили су да ће као одговорна градска управа искористити сва правна средства да се обезбиједе претпоставке како би се најважнији пројекат за Подгорицу довео до краја.

Најновији чланци

Полиција: Одлазе Баковић, Лазовић. Томчић…

Предлогом правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Управе полиције која ће бити достављена Влади на разматрање и усвајање, према сазнањима "Дневних новина", предвиђено је...

Емир Кустурица неће у САНУ: Не вјерујем у Сорошеву окупацију Косова и Метохије!

Прво: Тешка срца сам донио одлуку да се захвалим Одјељењу језика и књижевности САНУ на кандидатури за чланство у угледној установи и да, ево,...

Ко је овдје луд: Мајка Ивана Вуковића изабрана у судски савјет!

-Кад мајку потпредсједника ДПС-а изаберу у Судски савјет онда то није мијешање политике у судску грану власти, а кад парламентарна већина хоће да спроведе...

Заслужни ДПС умјетници кукају: Што је Мило дао нико не може да узме, ми смо под заштитом УН!

Културни ствараоци, умјетници и остали ДПС стручњаци, већ два мјесеца нијесу примили доживотне накнаде. Према објављеном списку они у добијали мјесечно између 750 и...