Насловна Колумне Пружена рука ДПС-а знак самоурушавања: Парламентарна кохабитација није прошла или осам мјесеци...

Пружена рука ДПС-а знак самоурушавања: Парламентарна кохабитација није прошла или осам мјесеци нервног (политичког) слома бившег режима!

Пише: Иван Милошевић

ДПС пружа руку већини у парламенту да се договоре око избора тужиоца, под условом да се не гласа и не усваја нови закон о тужилаштву! Спремни су да обезбједе двотрећинску већину, само да све остане по старом. Слободније речено, предлажу да се договоре око смјене Миливоја Катнића и Ивице Станковића, али да о томе и они одлучују и да буду укључени у тај процес. Како би тај договор изгледао ваљда не треба посебно објашњавати. Осим што би трајао у недоглед његова супштина би била у одбрани ДПС тужилачких кадрова и спречавање правде да и она закуца на врата функционера бившег режима! 

Срећом, владајућа већина пружену руку ДПС-а није прихватила! Не пружа руку ДПС, гарант, да уреди правду и да омогући да и она почне да нешто да ради у Црној Гори, него да би спасили своју кожу! Јер јасно је и глистама да су њихови политички и остали греси таквога обима да када колико – толико сређеније тужилаштво почне да ради свој посао, главни кандидати за кривичне истраге биће баш представници бивше власти! Да би то спријечили ДПС је понудио нову кохабитацију владајућој већини! По угледу на ону из предсједничког кабинета, која је показала шта ДПС и њен шеф желе – да се ништа битно не мијења, да систем остане исти и да они њиме скривеним концима и даље управљају, док новој власти великодушно дозвољавају да се башкаре у државним фотељама и возе „мајбасима“ и осталим лађама, али да не дирају главно гнијездо ДПС моћи у којем бивши режим већ дуго лежи на тужилачким јајима, пардон тужиоцима!

Без сумње да је ДПС након три узастопна пораза на изборима добро уздрман и покушава да овим фингираним пружањем руке и позивом на дијалог ублажи пољуљану позицију. Нажалост, неко, а зна се ко, него нећу да кажем, дао је ДПС-у осам мјесеци времена да не призна изборни пораз и да се понаша као да је и даље власт. Изгледа да тек послије осам мјесеци до ДПС-а допиру изборни резултати и да они постају свјесни да губе основне полуге моћи система и да се мора спашавати што се може спасити. Јучерашња тобож добронамјерна пружена рука ДПС-а који су они представили као своју добро вољу и великодушни политички дил, заправо је први знак озбиљног самоурушавања бившег режима. Све до синоћ они су гајили наду да до неког државног преврата може доћи преко ноћи, јер је њихов шеф у том правцу искористио скоро сва средства на улици и својим медијима ( осим оружане побуне), али тај пројекат није успио и да сада треба промијенити плочу и за спас властите политичке коже треба пронаћи сараднике у новој већини. Срећом, тих сарадника нема у новој парламентарној већини, што је и упутству за нову владу засновану на тој већини да почне да се понаша као власт и да почне да влада! 

Нијесам правник и правне теме су ми вазда биле млаћење празне сламе, па и не разумијем шта се то тренутно дешава у тој области, али ми је јасно да ДПС не нуди разговоре и договоре уколико није у великој нужди и цајкноту! Хвала Богу, што у парламенту није прихваћена скупштинска кохабитација и што је ДПС коначно постављен тамо гдје му је и мјесто – у дубоку опозицију!

У Бога се надам да је синоћња понуда ДПС-а почетак њеног самоурушавања, а да ће та странка уколико то преживи из тога изаћи са неким новим људима и да ће архивирати досадашње главне типове. То је, на крају њихов проблем, а што они буду имали више унутрашњих проблема то ће свима нама бити боље и слободније ће се дисати у овој похараној и посвађаној држави! Жалосно је што је ДПС-у тек након осам мјесеци постало јасно да је изгубио власт, али боље ишта, него ништа. Након јучерашњих пружања и одбијања руку надам се да је и представницима владе јасно шта ваља да чине и да више нема времена за тапкање у мјесту и замајавања разним кохабитацијама и ДПС махинацијама!

Најновији чланци

Приче неиспричане: Жив је Павић, рекли су му да су сви стријељани, тад је престао да пише!

Наш ђед Павле - Павић Павићевић отишао је једног послератног јутра да тражи свог брата Васа, који је "одступио". У кући на Долима остала је...

Милан Кнежевић: Милојко на челу Здравкових Демохришћана!

Један од лидера Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић тврди да ће премијер Здравко Кривокапић 28. августа основати Демохришћанску странку. – Очигледно је да је експертска...
video

Тениске тајне српског Париза: Мистерија Новака Ђоковића!

Пише: Иван Милошевић Ко је Новак Ђоковић? Као да ти је из куће, најближи рођак, знаш га од малих ногу, мислиш да знаш све његове...

Пробудио се премијер: Ђукановић да не изговара ријечи које звуче као пријетње!

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић најоштрије је осудио беспризоран чин скрнављења споменика једном од највећих антифашистичких јунака и симбола отпора Љубу Чупићу, саопштено...