Насловна Вијести Хроника "Press", путеви новца: Бокан платио Меденици 1,8 милиона за три године!

„Press“, путеви новца: Бокан платио Меденици 1,8 милиона за три године!

Компанија “Воли Траде”, која је у власништву бизнисмена Драгана Бокана, током три године уплатила је око 1,79 милиона еура фирми “Тими”, Милоша Меденице – сина дугогодишње предсједнице Врховног суда Весне Меденице.

То показује документација до које су ексклузивно дошли портал ПРЕСС и Мрежа за истраживање организованог криминала и корупције – ЛУПА.

Током 2015. године фирма “Воли Траде” купила је од компаније “Тими” гориво у износу од 542.422 еура, у 2016. години евидентиран је износ од 534.900, а 2017. години 715.461 еура.

Уједно тих година Боканова фирма била је појединачно највећи купац, највјероватније – горива од Меденицине компаније.

Ради се о документацији која је 2018. године достављена владином Инвестиционо – развојном фонду (ИРФ), како би компанија “Тими” могла да добије кредит од око 195.000 еура за рефинансирање кредита добијеног код Прве банке, у којој је појединачно највећи акционар Ацо Ђукановић – брат предсједника државе Мила Ђукановића.

Анализом докумената може се утврдити да је главни добављач компаније Милоша Меденице у тим годинама била которска фирма “Мивис”, која је у власништву Вуксана Кашћелана.

У евиденцији добављача уписано је да су од которске фирме “Мивис” 2015. године откупили гориво вриједности 1.124.132 еура, а 2016. године 908.267 еура.

Ти подаци показују да се компанија “Тими” заправо тих година бавила препродајом горива, које је наводно набављала првенствено код которске компаније “Мивис”.

Тако остаје нејасна пословна и економска логика фирме “Воли” – Драгана Бокана, која се одлучила да гориво наводно купује код препродавца умјесто директно код продавца – которске компаније.

Мрежа за истраживање организованог криминала и корупције – ЛУПА покушала је да добије објашњење везано за пословну сарадњу фирми Милоша Меденице и Драгана Бокана, међутим ПР менаџерка компаније “Воли Траде” Оливера Шушкавчевић није одговарала на послата питања.

У документацији достављеној Инвестиционо – развојном фонду нема уговора потписаних између фирме “Воли Траде” и “Тими”, такође нису достављене ни копије фактура везаних за новчане трансакције те двије компаније.

То, међутим, није ни захтијевано у документацији потребној за разматрање кредита.

Међу купцима компаније “Тими”, осим фирме “Воли Траде”, евидентирана је и такси фирма “Роyал Плус”, власника Александра Вујовића, а која је раније имала уговор са Аеродромима Црне Горе (АМЦГ), због којег су протествовали представници неколико такси удружења.

Фирма “Роyал Плус” само током 2017. године купила је од компаније Милоша Меденице гориво вриједно 379.507 еура.

На листи купаца фирме “Тими” је и Ски ресорт “Колашин 1450”, који је у власништву бизнисмена Зорана Ћоћа Бећировића, али и компанија “Бемаx”.

Весна Меденица је ухапшена 17. априла на Аеродрому Голубовци, док је покушавала да се укрца на посљедњи лет за Београд те вечери.

Недуго након хапшења, судија за истрагу Вишег суда у Подгорици Сузана Мугоша одредила је Меденици притвор до 30 дана на захтјев Специјалног државног тужилаштва (СДТ).

На терет јој се ставља кривично дјело стварање криминалне организације из чл. 401а ст.2 и протвивзаконит утицај из чл. 422 ст.1, П.В. због кривичног дјела давање мита.

Полиција потражује њеног сина, који се налази у Београду. Виши суд донио је наредбу за расписивање националне потјернице за Милошем Меденицом.

Он се сумњичи да је формирао криминалну организацију ради шверца цигарета, дроге, али и незаконитог утицаја приликом доношења одлука у судским предметима.

Радници су у Логистичко – дистрибутивном центру компаније “Воли Траде” у јануару ове године пронашли око 400 килограма кокаина. Кокаин се налазио у пакетима са бананама из Еквадора.

Према подацима до којих је у јануару ове године дошао портал ПРЕСС, компанија “Воли Траде” годинама увози банане из Латинске Америке. Из Еквадора та компанија увезла је чак 211 бродских пошиљки, а из Бразила 14.

Аутор: Вл. Оташевић

Најновији чланци

Тајип Ердоган: Турска ће одбити чланство Шведске и Финске у НАТО!

Турска је поручила савезницима да ће одбити чланство Шведске и Финске у НАТО-у, рекао је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган у видео снимку објављеном...

Срцепарајуће, Алекса Бечић: Дритану сам отворио врата своје куће, а он ми је забио нож у леђа!

Црна Гора је добила владу с никад мање легитимитета и легалитета, али са никад више функција и фотеља, казао је лдиер Демократа Алекса Бечић...

Милорад Додик: Експанзија муслиманског национализма!

ЕКСПАНЗИЈА муслиманског национализма у БиХ је веома видљива, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик гостујући у Дневнику Нове ТВ. – Она је продукт...
video

Може ли Мило ниже: Све за албанство, Српству шипак!

Пише: Иван Милошевић Трудиш се да будеш равнодушан на Милове форе и фазоне, али то што он може да извали и уради мало ко може....

Патријарх Порфирије: Наш циљ је да испунимо Реч Христову – да једно будемо!

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе Господ, браћо и сестре, и Васкрсењем својим нама дарова пуноћу радости, лепоте и сваког добра; штавише, дарова нам живот, живот...