Насловна Политика ПРЕПОДОБНИ ХРВАТИ: Кличу усташама, посебно Степинцу, а држе лекције Србији због споменика...

ПРЕПОДОБНИ ХРВАТИ: Кличу усташама, посебно Степинцу, а држе лекције Србији због споменика Дражи!

Реаговања званичног Загреба на одавање почасти генералу Драгољубу Михаиловићу у Београду и поруке да се тиме урушавају европске вриједности изазивају и сузе и смијех код оних који и површно прате збивања у Хрватској и њен однос према усташтву, рекао је за Срну директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац.

Он је нагласио да је наратив који у вези са Михаиловићем ових дана користе Хрвати истовјетан ријечима које годинама користи „Веритас“ када указује на свеприсутну рехабилитацију усташтва у тој земљи.

Не знам да ли би плакао или се смијао када то читам. Све што су они написали то годинама ми приписујемо управо Хрватској. Рехабилитација усташтва, подизање споменика декларисаним и осуђеним усташама какав је Алојзије Степинац, који нема гдје у Хрватској нема своју улицу. Дижу му се споменици, цркве – рекао је директор „Веритаса“.

Штрбац је указао да помиње Степинца јер је он у Хрватској актуелан сваки дан, посвећују му се изложбе у Сабору, Европском парламенту, одржавају конференције о њему, те организују округли столови.

Хрвати су на крају рехабилитовали политички све оно што су комунисти и партизани осудили и прогласили кривим као ратне злочинце. Међу њима је и Степинац и његова група – констатовао је Штрбац.

Према његовим ријечима, Хрвати себи дају за право да се тако понашају и читају лекције другима јер су, и поред рехабилитације усташтва и Независне Државе Хрватске, која је била наслоњена на Мусолинија и Хитлера, на фашизам и националсоцијализам, примљени у све евроатланске интеграције.

– Њихова једина предност је што су их примили у ЕУ поред свега тога и сада они соле памет, читају лекције Србији, овамо виде трун, а не виде балван у свом оку – рекао је Штрбац.

Штрбац је додао да све то указује да ће Хрватска правити велике проблеме Србији на путу ка ЕУ.

Без обзира како се декларишу неки од њихових челника, као помоћи ће свима на Балкану, па и Србији, али у пракси помоћи ће свима прије него Србији„, навео је Штрбац.

Он је истакао да не зна да ли би се смијао или плакао и када види и однос Хрвата према естрадним умјетницима из Србије којима масовно отказују наступе у Хрватској.

Они забрањују и овој омладини која је рођена у рату и након рата да наступају у Задру, недавно у Пули, па у Сплиту, а њих овдје дочекују као највеће звијезде, без обзира шта су радили у тим деведесетим – напоменуо је Штрбац.

Министарство спољних и европских послова Хрватске оштро је критиковало Србију због отварања спомен-собе са спомеником генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу у Београду, поручивши „да је глорификација ратних злочинаца супротна европским вриједностима“.

Наведено је да је овај догађај само посљедњи у низу онога што у Србији траје већ годинама, а то је процес рехабилитације четничког покрета, па и самог његовог вође Драже Михаиловића.

Спомен-соба Михаиловићу отворена је великим скупом 17. октобра у Брегалничкој улици на Зведари, када је откривен и споменик ђенералу Дражи.

извор: ртрс

Најновији чланци

ПОУКЕ: Гусле сачувале српску историју и увеле Србе у Европу!

Све до друге половине 18. века и почетка епохе романтизма у европској култури, српска народна књижевност, уметност и традиција налазиле су се у сенци...

МОНТЕНЕГРИНИМА СМЕТА „ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, АЛИ НЕ ВИДЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ СА ДЈЕЛОВИМА ЦРНЕ ГОРЕ!

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када...

ГРАЂАНИ ЦРНЕ ГОРЕ ТАОЦИ ДПС-А: Милово иживљавање и Милојкова немоћ!

Пише: Иван Милошевић Црна Гора је у раљама ДПС-а! Иако је ДПС изгубио изборе, полуге моћи бившег режима су толико моћни да се од њих...

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Православље је посна вјера!

Православна вјера је посна вјера. Пост, исповијест, молитва и помирење с Богом и с ближњима је нешто што је изузетно битно за човјека, првенствено...