Насловна Политика Премијер: Уговор са црквом у августу, која се НВО оглашавала када је...

Премијер: Уговор са црквом у августу, која се НВО оглашавала када је потписан документ са Римом!

Темељни уговор са Српском православном црквом (СПЦ) могао би бити потписан у августу, након што сви још једном доставе мишљење о том документу, рекао је премијер Дритан Абазовић. Коменатришући изјаву митрополита Јоаникија да нијесу прихватљиве измјене уговора са СПЦ, Абазовић је навео да се Влада Црне Горе одлучила за инклузиван приступ у процесу потписивања Темељног уговора.

-Постављам питање да ли је која НВО и који правни експерт се укључио или знао да се потписује уговор са Католичком црквом или Исламском заједницом, питао је премијер и додаје да без обзира на то све сугестије су добродошле.

Комисија која би се бавила тим актом, како наводи, није профункционисала јер су три члана које је предложио предсједник Црне Горе одбила да учествују у раду.

Абазовић је казао новинарима и да у том случају принцип шведског стола не може да функционише. Поновио је и да мисли да темељни уговор није толико важно питање. Навео је да су већ добили писане коментаре на Темељни уговор Акције за људска права, а да имају најаве да ће то учинити и неки други чланови комисије.

Морам да будем искрен, ја никакве новитете нијесам чуо, казао је Абазовић, коменатришући сугестије на нацрт Темељног уговора, које су до сад стигле.

На питање када ће Темељни уговор бити потписан каже:

-Мислим да након што се тај процес затвори, процес да сви још једном доставе мишљења, ако желе можемо очекивати да то буде почетком августа или можда, средином или крајем августа. Те детаље нисмо договорили, али то је процес који смо довели до краја, казао је Абазовић.

Не стоји, каже, прича да Темељни уговор није у складу са Уставом, али како додаје увијек остаје могућност да се то на суду провјери.

Али у добром духу немам ништа против да још неко да своје мишљење на Темељни уговор, али волио бих да то сад неко уради на иновативан начин, да нас упозори на нешто што до сад нисмо чули. Јер ако се овако будемо вртјели у круг, шта хоћу да кажем 100 правника 100 мишљења, као за сваки акт, казао је премијер и додао да није за тензије и да имамо много важнијих тема.

„Надам се да ће се то врло брзо завршити у једној релаксираној атмосфери“, истиче Абазовић.

Коментаришући јучерашње излагање митрополита Јоаникија о градњи капеле на Ловћену, Абазовић је рекао сви треба да радимо на афирмисању добронамјерних порука, те да се супротставља свему што то није. Супротставља се свим порукама које су говор мржње и критичан је, наводи, према свим таквим порукама без обзира од кога долазе.

Критичан сам према свим порукама које нису на фону помирње стварања и јачања грађанског друштва, навео је премијер.

Коментаришући најаве СДП да ће, ако се потпише Темељни уговор, изгласати неповјерење Влади, премијер поручује да то није никакав проблем.

-Нека не чекају Темељни уговор нити Комисију, нека одмах предузму оно што требе. Они се и понашају као да нијесу дио тима, нама то не смета, али то је то, а онда би било логично да не кандидују своје људе за јавну администрацију јер је то мало лицемјерно, поручио је премијер.

Коментарисао је и изјаву предсједник Црне Горе Мила Ђукановића, који је казао да ће Абазовићу „судити бирачи, судови и историја“ уколико буде водио политику која је против интереса Црне Горе.

Њему су већ бирачи пресудили, за судове и историју мора да се сачека, ја сам спреман. Ја сам врло спреман око свега, јесу ли остали вријеме ће показати. Тврдим да није до темељног уговора, него до правде, истакао је Абазовић и додао да ће историја судити њему али и осталима.

О именовању Куртија…

Премијер је навео и како мисли да ће правник Артан Курти као главни инспектор Агенције за националну безбједност (АНБ) своје задатке обављати како треба.

Панику око избора Куртија изазивају они који су одавали податке Побједи и порталу Актуелно. Врло је једноставно и ти људи имају име и презиме и због тога је паника око Куртија. Били су врло мирни они што су сад врло активни у критикама. Њихов директор је завршио иза решетака, праћени су посланици и лидери опозиције и вјерски, рађене су бројне злоупотребе. Основан је тада портал Удар сличног садржаја као што је сада овај нови и угасио се послије избора. Циљ је да се сада такве радње поново открију. Сигуран сам да ће Курти дати допринос томе, навео је Абазовић и поручио да је циљ да АНБ да ради по закону.

Каже и да је за то да се истражи све што би могло да буде спорно у информацијама које је данас објавио М портал.

М портал је данас објавио, како су навели, доказе о умијешаности министра без портфеља, некадашњег државног секретара у Министарству унутражњих послова Зорана Миљанића и посланика листе „Црно на бијело“ др Срђана Павићевића у коруптивне радње.

-Позивам државне органе да то и ураде. Имао сам јутрос комуникације са државним органима, али то се односи и на оно што је објављено и на оне који су објављени. Разумијем да неки људи нису више толико сигурни да ће бити у ситуацији да раде као до сад и да ће Црна Гора бити њихова приватна компанија и мислим да је то посљедица тога. Лично немам никакав проблем са тим нека се све истражи, ја сам увијек за одговорност почевши од мене, закључио је Абазовић.

Најновији чланци

video

Краљевина Југославија: Зашто је убијен српски краљ?

Ко је извршио убиство српског краља и зашто? Како је краљ планирао да се се супростави надолазећој опасности од нацистичке Немачке? Који су разлози...

Израел: Новак Ђоковић освојио турнир у Тел Авиву!

Новак Ђоковић освојио је турнир у Тел Авиву! Није играо спектакуларно, таман колико треба да освоји турнир и ко зна који пут покаже планети...

Разоткривања: Свето-јеронимска афера 1901. године или претварање Срба у Хрвате!

Пише: Саша Недељковић, члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије Срби католици у српским земљама били су на удару римокатоличких клерикалаца. Први хрватски католички конгрес...

Милан Кнежевић: Да испушимо по једну!

Један од лидера Демократског фронта и предсједник скупштинског Одбора за безбједност и одбрану, Милан Кнежевић, прокоментарисао је хапшење директора Управе прихода и царина Рада...

Мило Први истрчава: Док се Америка нећка, шеф ДПС-а позвао Украјину у НАТО!

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и предсједници још осам држава чланица НАТО савеза Централне и Источне Европе, осудили су данас заједно руску анексију украјинских...