Насловна Почетна Према очекивању: Ратку Младићу потврђена доживотна казна затвора!

Према очекивању: Ратку Младићу потврђена доживотна казна затвора!

Суд у Хагу, односно Међународни резидуални механизам за кривичне судове данас је изрекао коначну, правоснажну пресуду генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу. Осуђен је на доживотну казну затвора. Одбијене су све жалбе Ратка Младића али и жалба тужилаштва да буде осуђен за геноцид у шест општина у БиХ. Новинари су од Механизма добили саопштење према којем је Ратку Младићу потврђена доживотна казна. Крив је у 10 од 11 тачака оптужнице.

Одбијена је и жалба тужилаштва да буде осуђен за геноцид у шест општина БиХ.

Младић се жалио да је суд у првострепеној пресуди начинио више грешака када је закључило да је постојао удужени злочиначки подухват. Суд је закључио да Младић није показао да је веће погријешило. Додали су и да вијеће није погхријешило ни приликом оцјењивања доказа за које он тврди да су ослобађајуће.

Поводом жалбе Младића због права на правично суђење, предсједавајућа је рекла да је вијеће одбило основе жалбе.

Када је ријеч о удруженом злочиначком подухвату у вези са Сарајевом и кампањом снајперског дјеловања и гранатирања, претресно веће је утврдило, уз супротно мишљење судије Нијамбе, да је Младић дијелио намјеру да ради на постизању заједничког циља у вези са Сарајевом и да је томе допринио.

Поводом оспоравања неких аспеката пресуде, Жалбено веће је констатовало да Младић није показао да је претресно веће погријешило.

Закључено је и да су геноцид, истребљење и убиство постали додатна средства са остварење УЗП у вези са Сребреницом. Пресуђено је да је Младић дијелио намјеру да се оствари зајендички циљ у вези УЗП.

Жалбено вијеће уз супротно мишљење судије Нијамбе, сматра да је неувјерљиво да је Младић дјеловао да се цивили премјесте из хуманитарних разлога. Младић је потврдио да може да прати суђење на језику који разумије. Судски виећем предсједава Приска Матимба Нијамбе. Она је најприје прочитала првостепену пресуду а затим жалбе тужилаштва и одбране.

Испред зграде у Хагу налазе се бројне новинарске екипе. Другостепена пресуда Младићу изречена је четири године након првостепене којом је осуђен на доживотни затвор, преноси Радио Слободна Европа.

Међународни кривични суд за бившу Југославију, познат као Хашки трибунал, Младића је 2017. године првостепено осудио на казну доживотног затвора због геноцида над Бошњацима у Сребреници почињеног у љето 1995. године.

Младић је првостепено осуђен и по другим тачкама оптужнице – због прогона муслимана и Хрвата широм Босне и Херцеговине (БиХ), терорисања цивила током опсаде Сарајева и узимања припадника УНПРОФОР-а као талаца током рата у БиХ.

Најновији чланци

Срамна биографија „народног хероја“: Сви злочини Саве Ковачевића!

Сава Ковачевић био је тзв. партизански командант Никшићког НОП одреда, а касније је именован за команданта Оперативног штаба НОП за Херцеговину. Команда „штаба“ била...

Јован Маркуш: Маузолеј на Ловћену – „симбол“ победе над Српством!

-Када је срушен гроб Његошев, црква Светог Петра Цетињског, почеле су да ничу капелице по Црној Гори по угледу на његов. Прву је направио...

Анализе, Миљан Станишић: Политичка злоупотреба Љуба Ћупића!

Пише: Миљан Станишић Свједоци смо да се име Љубомира Љуба Чупића злоупотребљава у скаредне политиканске игре од стране бившег ДПС режима, који користи скорашње непримјерено...

Срамни притисци ДПС-а: За данашњу причу о Лепосавићу ангажовали и „Мајке Сребренице“!

Преко грађанске инициаjтиве 21.мај Скупштини, Влади и јавности Црне Горе отвореним писмом су се обратили Мунира Субашић предсједница Покрета мајки енклава Сребреница и Жепа...

Дошло вријеме за повратак стријељаних предака: Отворити словеначке јаме партизанског вампирског пира!

Пише: Иван Милошевић Читам шта су причале присталице ДПС синоћ улицама Подгорице и читам како су носили неке црвене траке које симболизују крв војника палих...