Насловна Политика Прелетачи и пресретачи, судбина једног "експерта": Горан Јандреоски "усрећио" Аеродроме и очарао...

Прелетачи и пресретачи, судбина једног „експерта“: Горан Јандреоски „усрећио“ Аеродроме и очарао Дритана, па очекује фотељу и у „ТО Монтенегро“!

Премијер Дритан Абазовић је јуче само потврдио оно што је црногорска јавност већ раније знала. Горан Јандреоски, бивши извршни директор Аеродрома Црне Горе, биће највјероватније постављен за новог директора То Монтенегра!? Јуче је Абазовић тим поводом имао састанак са члановима Одбора директора којима је саопштио да очекује да подрже именовање Јандреоског, јер му је то он обећао!?

”Националној авио-компанији „То Монтенегро“ потребно је кадровско побољшање у виду професионалаца и експерата који би на најбољи могући начин одговорили изазовима”, казао је премијер Дритан Абазовић јуче на састанку са новим члановима Одбора директора те компаније, цртајући Јандреоског за ту позицију. Абазовић је указао на потребу кадровског побољшања авио-компаније у виду ”професионалаца и експерата који би на најбољи могући начин одговорили изазовима“. Дакле Јандреоски је нацртан, треба га само промовисати, а он то очекује што прије од новог одбора директора. Како и не би кад их је за то припремио савјетник Зоран Ђуришић, а посебно и министар Горан Ђуровић, који им га је представио као свог великог пријатеља који ће препородити знањем ову компанију!
Епизода у којој је главни јунак био Горан Јандреоски, чувени самостални промотер, очито у Црној Гори није добила завршни епилог. Отказом уговора о раду овом самосталном промотеру није окончан боравак у Црној Гори. Напротив, изгледа да ће се остварити његова опроштајна порука запосленима у Аеродромима Црне Горе. У компанији одакле је недавно отјеран и гдје је оставио видљив траг у висини јавне потрошње, путовања репрезентације, трговине утицајем, поткупљивањем медија, потрошњи на свим нивоима немилосрдним уништавањем ресурса поручио је радницима- да ће се са њима видјети, али у некој другој причи!?

Сага Јандреоски се овим, изгледа, очито наставља, ругањем грађанима Црне Горе, посебно, запосленима у ваздухопловству… Какав ће бити епилог ове саге, која већ сада поприма сатирично- саркастичне обрисе, тешко је претпоставити. Ако је судити по најавама из неких кругова актуелне већине која је у техничком мандату, не би нас требало зачудити, ако наредних дана у медијима осване вијест да се стручњак за планирање уништавања и колапса компанија, враћа на велика врата у црногорско ваздухопловство, али сада у улози каскадера-спасиоца То Монтенегра!

Наравно, Јандреоски се ових дана, на сва уста, по подгоричким локалима хвалио да ”озбиљно” размишља о понуди коју му је дао премијер Абазовић, али да још увијек вага до коначне одлуке?! Народски, рекло би се, да се не спрда, већ да ”тврди пазар”. А ми смо већ одавно у Црној Гори за спрдњу, посебно сада, кад се Јандреоски овако понаша са државом и компанијама у власништву њених грађана!

Да ли је случајно овај велики стручњак дојездио у црногорско ваздухопловство, или је циљано доведен да настави и доврши започету разуру државних ресурса, од претходника Орландића, коме је, гле чуда ”случајно” био и савјетник!? Уништавање и унижавање Аеродрома Црне Горе, започето је раније. Његова улога била је, да тај посао, на коме је марљиво радио годину дана, док није откривена његова намјера, да представи као немогућу мисију, да ова компанија као конкурентна опстане у државном власништву.

Требао је, да се у овој саги представи као спасилац, да предложи своје послодавце из француско-турског конзорцијума ТАВ као спасиоце и одигра заврши чин једночинке Аеродроми Црне Горе задајући јој смртни ударац…

На срећу добио је отказ у Аеродромима, али остао је са својим шптетним наумом у Подгорици! И, што је најгоре има пријатеље у Влади, бар тако каже. Али он жели да ради у Црној Гори, каже да је ту да помогне пријатељима… Фасцинирао је премијера идејом о аеродрому у Улцињу, коначно се показао као мислилац, те би изгледа била велика штета таквог се визионара одрећи… Очарао је и његовог савјетника Зорана Ђуришића, који се зачудио, како се овај човјек раније није појавио да спаси у стечају ранију фирму…

Епизодна рола у филму спашавања То Монтенегра, сад ће, изгледа бити дата у руке овом чувеном каскадеру из Сјеверне Македоније. Изгледа да у Црној Гори нема људи ни знања да би могли новоосновану компанију са једним авионом усправити. Пријатељи из актуелне већине су наводно, обећали Јандреоском да буде стрпљив и да ће му дати нови посао, да покаже своје умијеће у корпоративном руковођењу, да настави започето из Аеродрома Црне Горе…

Кад је постао наводно ¬познато име у ваздухопловству, у својој земљи Јандреоски је почео да извози памет у државе региона. А, нама, памети и пара изгледа никад доста, па макар та памет била, очаравајућа, као што је сада његова, на великој цијени. Не, није ово изгледа никаква случајност! Јандреоски се претходних дана по хотелу Хилтон и познатим подгоричким локалима у пратњи својих промотерки и оним људима који још нијесу прозрели намјере овог преваранта, хвалио да га чека нови посао, да је при томе, али да још није одлучио…

Наводно, не може одбити шефа Дритана и вјероватно ће пристати!!! Дритан му је казао да је фасциниран количином знања којим га је обасуо, да га високо цијени, да му је казао, како би га, да може радо поставио и у Владу. Фали му таквих визионара. И заиста фасцинира то знање о корпоративном управљању Јандреоског којим је очарао премијера и његове сараднике који имају много повјерења у стручност овог менаџера за штету из Скопља. Посебно су очарани његовом иновацијом са проширеним колегијумом и најавом новог превоза са дроновима чиме је добио наклоност премијера али и његових сарадника са приморја који очекују тај вид превоза.

Након неславне једногодишње епизоде у Аеродромима Црне Горе (АЦГ), гдје је силу на срамоту угуран од стране бивше већине у Влади, потпомогнуте логистички од стране Зорана Радуновића, бившег државног секретара у Министарству капиталних инвестиција, Јандреоски се нада да ће успјети да поново буде неко ко ће се за нешто питати, али не и одговарати за своје чињење.

Овог стручњака је само дубока криза претходне и ове Владе и немоћ, а касније и формална немогућност Одбора директора оставила у овој ничим заслуженој фотељи извршног директора АЦГ готово пуну годину дана. Постоје озбиљне индиције да је бивши извршни директор Горан Јандреоски за непуних годину дана проведених у овој компанији, истој нанио велику штету. Само на службена путовања потрошио је више од 100.000 евра. Томе треба додати немилосрдно коришћење бизнис картице, преко које је потрошио приде још више од 40.000 евра.

Јандреоски је у АЦГ имао мјесечну плату од око 4.000 еура идодатних 1.000 еура за трошковес становања. Тај (државни) новац је највише користио за лобирање код разних политичара, али и медија у Црној Гори којима је дебело плаћао да га рекламирају као великог мага. У политичким партијама је стекао је волшебно ”велике” пријатеље којима је нудио путовања, завршавао услуге, запошљавао, тргујући утицајем.

Њима се лажно представљао као експерт, а према свим информацијама које смо добили из Сјеверне Македоније и особа које га познају у регион ради се о класичном преваранту, чији пословни успон у родној му С. Македонији почиње када је оженио кћерку генерала и начелника Војске ове државе.

Најаве да ће да унаприједи пословање АЦГ, да ће аеродроме у Подгорици И Тивту сертификовати, те да ће смањити број запослених биле су само пуста обећања. Јандреоски ни једно слово свог програма и обећања која је представио Одбору директора није реализовао. Међутим, није могао бити смијењен, јер га је штитио његов велики пријатељ Зоран Радуновић, који се уз то медијима у регион хвалио како га је баш он довео у ову компанију као стручњака!

Резултат овог стручњака, који уз пут буди речено у свакој црногорској владајућој или опозиционој партији има бар по једног „пријатеља“ је поразан за црногорско друштво. Ваљда и за те његове, тобоже пријатеље, које је успио купити понеким путовањем, запослењем члана породице или неким поклоном….

Дакле, нити су аеродроме сертификовани, број запослених се није сманио већ повећао за 130 (што за стално, што по уговору), а о улагањима да не говоримо (ниједна инвестиција се није реализовала).

Све логистичке припреме одрађује његов оперативни тим уз екстерног савјетника за медије, и свој тим који је оставио у АЦГ. Поменимо да је, у међувремену Јандреоски ангажовао и плаћао по уговору новинарку Вијести Ј.Ј., док је недавно за стално запослио бившу спикерку и новинарку ТВ Атлас Милицу Минић. Тако је уз раније запослену њену колегиницу са ТВ Атлас Милицу Дабановић медијски простор покрио и затворио сарадницима које је ухљебио, са задатком да га медијски промовишу и не дозволе да се о њему у црногорским медијима пише ништа ружно. Говори се и да је тајно радио за једног од заинтересованих концесионараза Аеродроме ЦГ (турско-францускиконзорцијум ТАВ) код којих је некадаи радио у Македонији.

Када га је нови Одбор директора АЦГ разријешио, дао му је значајну отпремнину али и наставио плаћање луксузно опремљеног стана у Цапитал центру. Све је то утицало да он буде сигуран, да поред несумњиве подршке његових политичких пријатеља из странака Владе, може у свом поздравном говору запосленима на АЦГ обећати свој повратак на велика врата.

По сазнању са више адреса постоје озбиљне индиције да ће Јандреоски бити најозбиљнији кандидат за мјесто извршног директора То Монтенегра. Коначно, држава може и мора да се издигне изнад свих игара без граница, интересно повезаних „пријатељских“ односа И трговине утицајем, да ову и сличне особе у будућности спријечи и онемогући да поново добију прилику да нанос огромну штету црногорским компанијама и буџету.

Извор: инсајдер

 

Најновији чланци

Комисија за патриотизам: Цетињанке траже провјеру организатора протеста дијаспоре!

Подстакнути објавом дијаспоре из Франкфурта од 03.12.2022. под називом "Долазимо на протест 28.12 јер не дамо да Црну Гору утопе и да је нема",...

Џонатан Ли Вајс о Србима: Једини савезник им је Бог!

Никола Тесла је био Србин; морам признати да Србима баш нисам наклоњен. Веома чудан народ: не можете их укројити ни у један светски поредак. Иако...

Награде „Залога“: Добитници Милица Краљ и Милован -Мики Радуловић!

Овогодишњи лауреати награде „Залога“, коју Књижевна заједница „Владимир Мијушковић“ из Никшића додјељује од 1986. године, су Милица Краљ за поезију и Милован Мики Радуловић...

Након двије године, Одбор за политички систем: Понижавајуће поступање према митрополиту Амфилохију, прогон чији се налогодавац још не зна!

Одбор за политички систем правосуђе и управу је оцијенио да је противно свим нормама и стандардима дошло до понижавајућег поступања према митрополиту црногорско-приморског Амфилохију...

Престолонаследник Александар Карађорђевић: Почела „Операција Михаиловић“, награда за хватање Драже!

Приметили сте да волим да са вама делим недовољно познате чињенице из наше историје, оне које су предуго биле заборављене и забрањене да се...