Насловна Политика Представници Омладинских сервиса писали Василију Лалошевићу и Амини Цикотић: Нека нас не...

Представници Омладинских сервиса писали Василију Лалошевићу и Амини Цикотић: Нека нас не завлаче, него у очи кажу да су нас преварили!

Група администратора омладинских сервиса у Црној Гори позива Делегацију Европске Уније у Црној Гори, Делегацију ОЕБС-а у Црној Гори, Делегацију УНДП-а у Црној Гори и Делегацију УН-а у Црној Гори, као и све релевантне домаће институције и међународне партнере да се укључе у проблематику рјешавања статуса њихових радних односа, али и уопштено у проблематику рјешавања правног статуса омладинских сервиса, који немају својство ни правног лица ни органа државне управе, а као такви ни финансирање.

Упркос свим препрекама, како од техничких проблема у виду тога да поједини сервиси, поготово они у мање развијеним општинама са акцентом на сервисе на сјеверу уопште нису имали ни гријање зими, ни хлађење љети, ни адекватне садржаје за младе, омладински администратори су успјели да окупе младе у свим сервисима и одржавају активности за младе. Осим тога, омладинским администраторима, који су од децембра 2021. два пута закључивали уговоре о повременим и привременим пословима за обављање оних активности које су законом дефинисане као редовне нико није желио да саопшти колико ће трајати њихов радни однос и какав је уопште њихов радни статус, већ су било ангажовани по основу уговора о повременим и привременим пословима који је продужаван на свака 4 мјесеца, који су закључивани противно свим прописима о раду, с обзиром на то да се већина администратора није налазила на евиденцији Завода за запошљавање Црне Горе, што је предуслов за закључивање овакве врсте уговора. Просторије омладинских сервиса у Црној Гори већином немају функционалан и употребљив тоалет, а електроинсталације су дотрајале упркос томе што су требале у цјелости да буду замијењене у периоду када су се реновирали сви омладински сервиси. У појединим омладинским сервисима, често су се дешавали инциденти који су имали везе са струјом, а на срећу нико није повријеђен.

Све ово говори у прилог томе да Министарство спорта и младих као послодавац није обезбиједило мјере заштите и здравља на раду спрјечавањем, уклањањем и контролом ризика на раду, па се тако ни у једном омладинском сервису не може наћи елаборат заштите на раду који је плаћен у склопу реновинарања омладинских сервиса за сваки сервис појединачно нити било који документ који потврђује да су електроинсталације исправне, а вода у омладинским сервисима исправна за употребу. О неодговорности државе у вођењу посебно говори чињеница да је у три омладинска сервиса искључивана струја због неплаћеног дуга, док је проблем са интернетом због нередовног плаћања редован проблем готово свих омладинских сервиса. Међутим, ипак је највећи проблем лични однос доносилаца одлука према омладинским администраторима.

Омладински администратори мјесецима уназад траже састанак са министром или неким од државних секретара, а као посебно добра вијест представљен је долазак нове државне секретарке за омладинску политику Амине Цикотић, која се омладинским администраторима ниједном није формално обратила откад је ступила на функцију нити се, као ни министар, удостојила да одговори на било који упућени маил. Дана 24.7.2022. је преко координаторке заказан састанак са државном секретарком Цикотић и министром Лалошевићем, на који се они само нису појавили иако су их сви омладински администратори чекали у договорено вријеме. Кап која је прелила чашу је обавјештавање омладинских администратора, од којих је већини ово једини посао од којег живе, три дана пред истицање уговора да ће остати без посла и да им уговори неће бити продужени иако им је претходно саопштено да се недјељама ради на проналажењу рјешења за продужавање њихових радних односа. Нико од омладинских администратора није тражио посао јер је вјеровао на ријеч службеницима Министарства да ће им уговори бити продужени и сада су без икакве могућности за избор, у изузетно незавидној ситуацији. Осим што омладинским администраторима неће бити продужени уговори, министарство спорта и младих није обавило своју законску обавезу да администраторе пријави на обавезно социјално осигурање и да им у радне књижице упише остварени радни стаж, нити су им уплаћени порези за обавезно социјално осигурање. Због свега наведеног, омладински администратори позивају министра Василија Лалошевића и државну секретарку Амину Цикотић да скупе храбрости и да им у очи кажу да су их мјесецима лагали и завлачили, умјесто кукавичког чина слања обавјештења које нико није имао смјелости да потпише именом и презименом.

Позивамо и друге државне институције и међународне партнере да не дозволе да се поново затворе омладински сервиси и да омладинска политика поново стагнира, поготово у општинама на сјеверу које су коначно живнуле због отварања просторија у којима се окупљају млади људи, а омладински администратори ће се свакако обратити Агенцији за мирно рјешавање радних спорова и надлежној инспекцији ради утврђивања условима у којима су радили и провјере законитости оваквог поступања Министаратва, као и због злоупотребе уговора о повременим и привременим пословима – јер бити омладински администратор није повремени и привремени посао, већ је сталан, а у члану 26 Закона младима дефинисан као редован, због чега уговор о повременим и привременим пословима не може регулисати однос између Министарства спорта и младих и лица које обавља административно-техничке послове у омладинским сервисима.

Позивамо све невладине организације које се баве омладинском политиком и проблемима младих да осуде игнорантски однос Министарства спорта и младих и челника у истом према младима и омладинским сервисима, као и да упуте критику због кршења Закона о младима. Такође, позивамо и премијера Дритана Абазовића да нам каже да ли је ово однос према младима о којем се прича и да ли ће се и након овога чудити због чега млади људи напуштају Црну Гору.

Потписују омладински администратори Црне Горе

Ајла Јададић и Момир Матовић за општину Бар

Милица Марковић за општину Котор

Елдин Фератовић за општину Плав

Елма Гарчевић за општину Петњица

Ружица Лаковић за општину Пљевља

Милован Пековић и Драгана Ћаласан за општину Никшић

Сретен Ћеранић за општину Шавник

Александар Вуковић за општину Мојковац

Ирена Вулаш за Пријестоницу Цетиње и

Јелена Каварић и Душан Становић за Главни град Подгорица

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...