Насловна Политика ПРЕДСТАВНИЦИ МАЊИНСКИХ САВЈЕТА УПОЗОРАВАЈУ: Спремају се злоупотребе у Фонду за мањине, државни...

ПРЕДСТАВНИЦИ МАЊИНСКИХ САВЈЕТА УПОЗОРАВАЈУ: Спремају се злоупотребе у Фонду за мањине, државни новац дијеле по партијској линији!

Представници пет, од укупно шест, националних савјета упутило је отворено писмо јавности у којем директно указује на постојање злоупотреба у раду Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, посебно у вези са овогодишњом расподјелом средстава за очување идентитат мање бројних националних заједница, која износе око 1,4 милиона евра.

Писмо јавности потписују предсједник Националног савјета Албанаца Фаик Ника, предсједник, предсједник Савјета Муслимана Црне Горе Сабрија Вулић, предсједник Ромског савјета Менсур Шаљај, предсједник Српског националног савјета Момчило Вуксановић, и предсједник Хрватскога савјета Црне Горе Звонимир Дековић.
Они наводе да су у складу „са својим уставим и законским правима и обавезама, као предсједници мањинских националних савјета присиљени да реагују због очигледних злоупотреба у раду Фонда за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе“.

Наставак њиховог обтраћања преносимо у цијелости:

Директору Фонда господину Емиру Дацићу и Управном одбору Фонда већ смо се обратили са захтјевом за поништење текућег Јавног конкурса о расподјели средстава за финансирање пројеката за подршку активностима из члана 36 став 1 Закона о мањинским правима и слободама за 2023. годину, због евидентног постојања сукоба интереса, и кршења закона који регулише ову област, што је утврдила и Агенција за спречавање корупције, као и због чињеница да предметни јавни конкурс није расписан у складу са одредбама Закона о мањинским правима и слободама.
Несхватљиво је да и поред правоснажне и извршне пресуде Управног суда, а сада и мишљења АСК-а, Управни одбор опет расписује незаконити Јавни конкурс, ризикујући поновно поништење одлуке и трасирање пута за подузимање незаконитих и нетранспарентних радњи.
Несхватљиво је и то што је директор Фонда потписао спорну Одлуку о расподјели средстава, те није поступио у складу са својом законском обавезом, нити примијенио материјално право, и у складу са тим наложио да се приједлог Комисије за вредновање врати на поновно поступање и поновно вредновање, имавши доступно мишљење да је Комисија, имајући претходно наведено у виду, неспорно незаконито поступала, доводећи на тај начин у заблуду апликанте, као и Управни одбор, национална вијећа и цјелокупну јавност.
Осим наведених процедуралних и прекршајних разлога, још једном наглашавамо неправедно и нелегитимно поступање према мањинским националним заједницама, односно њиховим пројектима, а особито према начину расподјеле буџетских средстава, и односа према држави и грађанима.
За илустрацију наводимо да је на актуалном конкурсу један апликантант – физичко лице добио десет пута више новаца него пројекти испред хрватске заједнице у Црној Гори, што је нечувено и недопустиво за било коју демократску земљу, односно њене државне органе! Назив Фонда је Фонд за заштиту и остваривање мањинских права, што се односи на заштиту права мањинских народа, а не партикуларних интереса појединих групација и/или појединаца, а све на штету јавног интереса државе.
За исправност своје борбе и правну утемељеност својих настојања добили смо подршку дијела Управног одбора Фонда, министра за људска и мањинска права Црне Горе Фатмира Ђеке, као и предсједника Владе Црне Горе, др. сц. Дритана Абазовића. Увјерили смо их аргументима да би евентуална расподјела средстава по оваквој одлуци било очигледно и умишљајно кршење закона.
Протекле седмице смо добили и неподијељену подршку и увјерење министра јавне управе, мр. сц. Мараша Дукаја, да ће у најкраћем року, већ ове недјеље, послати Управну инспекцију у Фонд, која ће утврдити законитост поступања у овом случају и дати упутства и рок за исправку, евентуално утврђених, неправилности.
Након двомјесечних настојања да настали проблем ријешимо унутар Фонда, посебно стога што у УО-у Фонда има правника, али и имајући стално на уму премису да избјегнемо конфронтирања између мањинских заједница, односно народа и савјета које представљамо, морамо констатовати, нажалост, да је дио УО- а Фонда, међу којима, како смо навели, има и правника, и даље стоје чврсто на позицијама директора, господина Дацића, иако су свјесни да својим чињењем потичу незаконито дјеловање и штете угледу Фонда и државе у цјелини.
Због наведених чињеница, које представљају само мањи дио неправилности које смо до сада утврдили, сматрамо да поништење незаконитог и расписивање законитог Јавног конкурса представља једино до краја легитимно и правично правно средство за рјешавање овог проблем.
Овим путем Вас обавјештавамо да ће, одмах након што добијемо мишљење Управне инспекције, представници националних савјета одржати конференцију за новинаре, на којој ћемо имати прилике да шире разговарамо о овој теми. О датуму и мјесту одржавања споменуте конференције бит ћемо слободни Вас правовремено информирати, како бисте били упознати са свим детаљима везаним за спорни конкурс и ставовима националних савјета о овом питању.

У Тивту, 18. 9. 2023. године

С поштовањем,

Фаик Ника, предсједник Националног савјета Албанаца, с. р.

Сабрија Вулић, предсједник Савјета Муслимана Црне Горе, с. р.

Менсур Шаљај, предсједник Ромског савјета, с. р.

Момчило Вуксановић, предсједник Српског националног савјета, с. р.

Звонимир Дековић, предсједник Хрватскога савјета Црне Горе, с. р.

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...