Насловна Политика Предлог нове владе: Са Србијом граде ауто-пут до Београда!

Предлог нове владе: Са Србијом граде ауто-пут до Београда!

Министар за капиталне инвестиције Црне Горе Младен Бојанић је са министарком Србије Зораном Михајловић потписао Меморандум о разумијевању у области енергетике. Бојанић каже да ће предложити свом колеги министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Србије Томиславу Момировићу да двије државе заједнички конкуришу за средства за завршетак ауто-пута од Београда до Бара.

Бојанић је то најавио у изјави за Тајнуг на почетку дводневне званичне посјете Београду.

Црна Гора и Србија су свакако повезане економски, а да би то поспешили потребно је изградити инфраструктуру, жељезничку и друмску. Ми смо прву дионицу аутопута Бар-Бољаре привели крају на релацији Смоковац-Матешево. Тај 41 километар, што је најтежа дионица кроз Црну Гору, завршен је са 92 процента, али је било доста кашњења у реализацији, нагласио је Бојанић.

Додао је како су различити узроци кашњења изградње, као и да је извођач као један од њих навео епидемију.

На крају смо ипак направили нови договор, и они су се обавезали до 30. новембра заврше ову дионицу, рекао је црногорски министар капиталних улагања.

Подсјетио је да су радови финансирани кредитом Ексим банке Кине и рекао да очекује продужење рокова реализације кредита, јер су услови његовог коришћења поремећени због кашњења радова.

Према првобитном уговору када је почело извођење радова, требало је да двије године ми користимо тај аутопут и наплаћујемо путарину како бисмо могли да отплаћујемо кредит, а ево двије године се касни, ушли смо у зону да би требало да плаћамо аутопут, а нисмо га завршили, објаснио је Бојанић.

Он је најавио да ће на разговору са министром Момировићем црногорска страна предложити заједнички рад на завршетку овог ауто-пута.

о нам је толико важно да ћу сјутра имати разговоре са министром Момировићем, јер остаје у Србији дионица од Пожеге до границе с Црном Гором, стотитнак километара. У ЦГ од Матешева кад се заврши, остаће неких седамдесетак километара и једна од идеја је да отворимо ту тему, да ли можемо заједнички да конкуришемо пред европским фондовима, или неким другим да то представимо као заједнички пројекат и да тражимо финасирање, рекао је црногорски министар.

Бојанић је додао да Црна Гора жели и завршетак модернизације пруге Београд-Бар, прије свега због барске луке, с којом влада сусједне земље, како каже, има озбиљне планове.

Пруга у залеђу има Луку Бар која је један од највреднијих црногорских ресурса. Са њом имамо значајних планова, и уз то иде жељежничка пруга која је у доста лошем стању, и то је такође један од приоритета за финансирање из Фонда за Балкан из Европског инвестиционог плана. Видјећемо да и реконструкцију комплетне пруге радимо заједнички, рекао је Бојанић.

Он је потврдио раније најаве да ће до почетка овогодишње љетње туристичке сезоне нова државна авио-комапнија “То Монтенегро” почети да ради.

Бојанић је навео да је Влада Црне Горе откупила два авиона ембрајер која је Монтенегро ерлајнс закупљивао под врло лошим условма, ради на добијању дозвола за летјење и преговара о куповини трећег ембрајера.

Радимо све на томе, и оптимиста сам да ћемо ове сезоне имати То Монтенегро оперативан, и да ће се њени авиони појавити и на београдском и свим осталим аеродромима, и да ће довести пословне људе, туристе и све остале који желе у Црну Гору, рекао је Бојанић.

Он каже да тренутно не постоји приједлог конкретних мјера и услова под којима ће моћи да се иде на црногорско приморје, али најављује свакако отворене границе.

Министар Бојанић наглашава да је за Владу Здравка Кривокапића прошлогодишња одлука ДПС-ове власти да затвори границе била грешка, јер туризам учествује са 25 процената у црногорском БДП-у.

Намјера ове владе је да има другачију политику отворених граница, нарочито за туристе, рекао је Бојанић.

Објаснио је да је пооштравање противепидемијских мјера срачунато да би пао број заражених и Црна Гора постала безбједна за долазак гостију.

-У Србији се вакцинација увелико спроводи, у Црној Гори се на томе ради, и вјерујемо да ћемо у наредних неколико мјесеци бити спремни ми да дочекамо госте, а ви да дођете у Црну Гору.”

Бојанић очекује да ће се до тада смирити тренутно узаврела политичка ситуација, коју одликују протести присталица бивше власти, па и њихови физички напади на неистомишљенике.

Он каже да то јесте ружна слика, али и да је у медијима предимензионирана, и да гости из Србије никад нису имали проблема у Црној Гори, какви год да су били односи на унутрашњеполитичкој сцени.

Што се тиче гостију из Србије, људи који нема везе с политиком, увек су добродошли, и то се никад није осјећало какви год ти односи били међу политичарима. На нивоу грађана Србије и Црне Горе то је увјек добро функционисало. Што се тиче протеста и блокада путева, мислим да је то краткорочно и да ћемо можда наћи нека рјешења како би се свако осјећао сигурно у Црној Гори, закључио је Бојанић.

 

Најновији чланци

Милан Кнежевић: Ново тужилаштво ће морати да отвори Милове рачуне, утврди чија је вила на Горици и како ДПС пере паре!

Милан Кнежевић, посланик ДФ-а, сматра да су новим законима о тужилаштву отворена врата за правду. -Ону правду које смо толико били жељни, а сви смо...

Након више мјесеци: Укинут полицијски час!

Усљед повољног тренда епидемиолошке ситуације у Црној Гори, од 12. маја до четвртка, 20. маја, важиће нове, либерализоване мјере, навели су из Министарства здравља. -...

Додик: Залажемо се за спровођење Дејтонског споразума

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да се Република Српска залаже за спровођење Дејтонског мировног споразума чијим Анексом четири...

Желидраг Никчевић: Хандке, Лепосавић, Сребреница!

Зашто Гугл, врховни командант интернет свезналицâ, тако хитро повезује имена из мог старинског, скромног наслова? Шта смо му скривили, овако епохално небитни, изгубљени у...

Званична посјета: Весна Братић 13. и 14. маја у БЕОГРАДУ!

Министар просвјете, науке, културе и спорта, Весна Братић, 13. и 14. маја боравиће у Београду, гдје ће се састати са потпредсједником Владе Србије и...