Насловна Почетна Потписан уговор са СПЦ, патријарх Порфирије поручио: Вјерујем да се сви радују,...

Потписан уговор са СПЦ, патријарх Порфирије поручио: Вјерујем да се сви радују, без обзира хоће ли то и показати!

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије казао је да је Темељни уговор, потписан данас у Подгорици, нешто што је било потребно држави Црној Гори, као и тој вјерској заједници.

Рекао је да Црна Гора увијек може бити, као што је кроз вјекове била, домаћинска кућа за све људе, са које год стране свијета да долазе.

Ја сам, прије свега, благодаран Богу данас, благодаран Вама, господине предсједниче Владе, на свим напорима које сте уложили са сарадницима да се перипетија која траје од 2012. заврши овдје, на свечан начин, и да се потпише Темељни уговор између државе Црне Горе и Српске православне цркве, рекао је Патријарх Порфирије након потписивања документа, преносе Вијести.

Поздравио је све грађане Црне Горе, без обзира на то „којем се Богу моле, или му се не моле, ком народу припадају“.

-Толико тога заједничког кроз вјекове имамо, да је заиста луксуз да трошимо вријеме на оно што нас разликује, и да повећавамо разлике међусобно. Вјекови су показали да смо једни другима потребни и да једни без других не можемо, а да све можемо онда кад смо заједно и кад у нашим срцима има мјеста и за онога другога, додао је он.

Порфирије је казао да је захвалан на „људском осјећању за ово о чему говорим“.

-За чињеницу да смо упућени једни на друге и једни другима потребни. Захвалан сам и свима који су од 2012. додали један камичак у мозаик пута који нас је довео до овога. Захвалан сам и онима који се нису увијек слагали да дођемо до овога момента, они су, можда и несвјесно, а Бог може свакога да употријеби ка добру, допринијели да разумијемо колико је важно да се међусобно разумијемо. Да још боље разумијемо колико је важно да се боримо једни за друге, да још дубље и боље разумијемо колико смо једни другима потребно, и колико кад смо заједно можемо правити огромне кораке, и то у кратком времену.

Патријарх Порфирије је казао како жели да изрази и „молитвено осјећање љубави и захвалности“ у односу на дугогодишњег митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је преминуо прије двије године.

Казао је даје Амфилохије наилазио на препреке и на оне који су хтјели да оспоре његово „осјећање Јеванђеља и потребе спасења свих људи, и осјећање чињенице да је човјек, не само биолошко и историјско биће, него створено за вјечност“. „Он је учинио много више него бар ми из Цркве, сви заједно, да дођемо до овог тренутка. Сигуран сам да се он и данас са нама радује на небу, и да су његове молитве допринијеле да ми једноставно и брзо, откада сте Ви на овом мјесту, па и ја на свом, дођемо до овог епилога“, рекао је Порфирије, обраћајући се предсједнику Владе Дритану Абазовићу.

Патријарх Порфирије је казао да „није било потребно много ријечи да се разумијемо“ да је овакав уговор нешто потребно држави Црној Гори и СПЦ у Црној Гори.

Зато што ми као Црква, у било којој држави да се налазимо и у њој имамо црквену јурисдикцију, подразумијева се да хоћемо да поштујемо Устав и законе сваке државе. Зато мислим да је важно да и ви, поштујући Устав и законе Црне Горе, а и ми, нисмо хтјели ништа више од било ког грађанина Црне Горе везано за тему вјере, нити смо имали амбиције да постигнемо више од било које друго вјерске заједнице. Логично је и нормално да нам није било драго да прихватимо било шта што је мање од тога. Што важи за нашу Цркву и за све вјернике и заједнице у Црној Гори, ми се трудимо да гдје год да се налазимо као црква, ако постоје проблеми када су у питању друге вјерске заједнице по овим питањима, да увијек уз раме и раме боримо се за права те вјерске заједнице, да буду у истој мјери испоштована и примијењена као и права која ми очекујемо за себе.

Истакао је да циљ нису права ради права, са аспекта вјерских заједница.

-За нас је право само простор и могућност да можемо у пуноћи, на темељима Јеванђеља и систему вриједности која црпимо из њега, допринесемо изградњи не само демократског, већ људског друштва, са циљем да сви осјећају и доживљавају једни друге као браћу, као припаднике онога у чему смо сви једно – дио људског рода. Све друго долази након тога.

Захвалио је Абазовићу и сарадницима на труду и одлучности, али и грађанима Црне Горе.

-Вјерујем да се сви они радују, без обзира у којој мјери ће то неко показати или не, навео је Патријарх Порфирије.

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...