Насловна Почетна Постинут договор у Бриселу: Приштина да обустави пререгистрацију!

Постинут договор у Бриселу: Приштина да обустави пререгистрацију!

После вишесатних преговора у Бриселу, постигнут је договор Београда и Приштине о таблицама. Договорено је да ће Београд престати да издаје регистарске таблице са називима градова на КиМ, док ће Приштина обуставити даље радње у вези са пререгистрацијом возила, саопштио је високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић: Сачували смо мир, остају КМ таблице. Председник Србије Александар Вучић говориће данас о детаљима договора.

КМ таблице ће остати у употреби и моћи ће да се продужи регистрација, али се неће издавати нове. Реч је о привременом решењу јер проблем није решен, како за таблице тако остаје и питање Заједнице српских општина без чијег оснивања се Срби неће вратити у институције, рекао је за РТС председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун.

Борељ је рекао да се треба вратити нормализацији односа који се очигледно различито схвата у светским центрима. Чини се да је Приштина у договору са неким земљама намерно направила проблем са таблицама како би нас натерали да разговарамо о тој теми. Није проблем да разговарамо, али је почетна основа да се разговара о признању лажне државе Косово у старту погрешна и неће бити прихваћена са наше стране, рекао је Дрецун.

Председник скупштинског одбора за КиМ каже да је потребно да видимо дела, а не само речи када је реч о формирању Заједнице српских општина.

Немачка очигледно има неки свој предлог и виђење како би то требало да изгледа. Разлика је у надлежностима какве треба да има ЗСО. Ми нећемо пристати да ЗСО нема никакав значај како жели Приштина, каже Дрецун.

Према његовим речима, битно је да је ова криза заустављена у даљој ескалацији, јер већ имамо гомилање приштинских полицисјких снага на северу КиМ.

-Наша страна би морала да инсистира на повлачењу свих специјалних параполицијских снага са севера Косова. Без одобрења команданта Кфора и председника четири општине са севера они немају шта тамо да траже. Све то ствара опасно окружење за српски народ, рекао је Дрецун.

Коментаришући улогу САД у постизању договора око таблица, Дрецун каже да је утицај САД увек био пресудан када је реч о КиМ. Сматра да је већи проблем немачка позиција.

САД има флексибилнију позицију и политички је рационалнија, али то не значи да ће они одустати од независности Косова. Наш предлог је послат у Брисел, у њему јасно пише да ми нећемо прихватити лажну државу Косово и да нећемо дозволити да буде примљена у УН и друге међународне оргаизације. Треба видети какве кораке ће предузети Борељ, он је нјавио нове састанке са делегацијама Београда и Приштине. Ако Курти настави са инсистирањем на разговорима о признању то ће водити у даљу ескалацију и тензије, рекао је Дрецун.

Говорећи о јучерашњим скуповима српског народа на КиМ, Дрецун је рекао да је са њих послата јасна порука да ће се одупрети даљем терору Приштине.

-Протести имају велику политичку тежину и њих не могу да игноришу ни Приштина ни међународна заједница. Не може да се игнорише да тамо постоји цео један народ који је потпуно обесправљен и угњетаван од стране Приштине, рекао је за РТС Милован Дрецун.

Извор: РТС

Најновији чланци

Комисија за патриотизам: Цетињанке траже провјеру организатора протеста дијаспоре!

Подстакнути објавом дијаспоре из Франкфурта од 03.12.2022. под називом "Долазимо на протест 28.12 јер не дамо да Црну Гору утопе и да је нема",...

Џонатан Ли Вајс о Србима: Једини савезник им је Бог!

Никола Тесла је био Србин; морам признати да Србима баш нисам наклоњен. Веома чудан народ: не можете их укројити ни у један светски поредак. Иако...

Награде „Залога“: Добитници Милица Краљ и Милован -Мики Радуловић!

Овогодишњи лауреати награде „Залога“, коју Књижевна заједница „Владимир Мијушковић“ из Никшића додјељује од 1986. године, су Милица Краљ за поезију и Милован Мики Радуловић...

Након двије године, Одбор за политички систем: Понижавајуће поступање према митрополиту Амфилохију, прогон чији се налогодавац још не зна!

Одбор за политички систем правосуђе и управу је оцијенио да је противно свим нормама и стандардима дошло до понижавајућег поступања према митрополиту црногорско-приморског Амфилохију...

Престолонаследник Александар Карађорђевић: Почела „Операција Михаиловић“, награда за хватање Драже!

Приметили сте да волим да са вама делим недовољно познате чињенице из наше историје, оне које су предуго биле заборављене и забрањене да се...