Насловна Магазин Посљедица ДПС приватизације: Жељезару рјешава Дритан!

Посљедица ДПС приватизације: Жељезару рјешава Дритан!

Представници радника никшићке Жељезаре „Тошчелик“ данас ће поново разговарати са премијером Дританом Абазовићем и министрима Гораном Ђуровићем и Александром Дамјановићем. То је договорено на састанку са Абазовићем који је сат након поноћи  дошао у Никшић како би разговарао са жељезарцима који су незадовољни јучерашњим разговором са министром Ђуровићем протест из управне зграде фабрике, гдје даноноћно бораве од 2.јуна,  „преселили“ на кров тог објекта.

Жељезарци су пристали на предложени састанак на којем би требао да буде присутан и потенцијални нови власник Миодраг Дака Давидовић, али док се ситуација у потпуности не ријеши и то у кратком времену остаће на крову управне зграде Жељезаре. Огорчени радикализовали су протест јер им је Ђуровић, након скоро два мјесеца преговора са турским власником и Давидовићем, рекао да држава мора чекати мишљење Европске комисије (ЕК) на који начин Влада Црне Горе може новчано учествовати да би имала власнички удио у Жељезари и тиме са Давидовићем спасила ту фабрику. Одговор ЕК, рекао је Ђуровић представницима радника, чекао би се пола године, што жељезарцима не одговора јер је послодавац најавио да ће до 1.септембра отпустити 229 запослених. Абазовић је радницима казао да није упознат са тим „новим детаљима“, али да држава остаје и даље при ставу да ће помоћи спасавање Жељезаре у којој је турски „Тошчелик“ обуставио производњу марта прошле године. Радници су од премијера тражили гаранције у писаној форми да ће све испоштовати што им је обећао, али је Абазовић истакао да се мора наћи начин на који ће држава за дио власничке структуре у Жељезари исплатити Турцима новац из буџета..

-Потпуно вас разумијем и солидаришем се са вама. Али државни буџет није приватни буџет. Ми не можемо као што би приватно лице да дајемо новац из државног буџета. Не можемо да предузимамо радње које су противзаконите. Али то не значи да не можемо наћи солуцију, рекао је Абазовић.

У преговорима са турским инвеститором цијена за жељезару је самњена са 25 на 20 милиона евра, од чега Давидовић пристаје да плати око 15 милиона а остатак би дала држава. Радници су Абазовића упозорили на тешку ситуацију у којој се налазе, да ће због отказа бити угрожена егзистенција 229 породица.

Ми нисмо никуд приспјели, у таквим смо годинама кад не можемо нигдје наћи посао. Једино можете да упалите пећ, да нас гурнете са крова или ми сами да скочимо. Друге опције нема. Кажете да ће држава поштовати закон, а јесу ли Турци испоштовали уговор за Жељезару, гдје нам је поизводња, гдје је оећаних 550 радника, питали су радници Абазовића.

Премијер је казао да „не жели да се враћа на оно што је било“, већ да се ради и тражи начин како да се изађе из постојеће тешке ситуације.

Ово је бесудна земља нажалост. Не мислим то за Турке и за ову компанију, него и за многе друге компаније и многе друге људе. Жао ми је што је тако, навијам, вјерујем и ви, да се у будућности то некако промијени. Само немојте да мислите да смо ми сад спремни да радимо исто што су радили неки људи прије пет или десет година, нагласио је Абазовић.

Састанку премијера са радницима присуствовали су и предсјендици Општине и Скупштине Општине Никшић, Марко Ковачевић и Немања Вуковић са сарадницима.

Извор: Дан

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...