Насловна Почетна Поплава ауторских текстова политичара, Владимир Јоковић зашиљио оловку: Надам се да је...

Поплава ауторских текстова политичара, Владимир Јоковић зашиљио оловку: Надам се да је Алекса сачувао нешто часно из часног СНП-а!

Пише: Владимир Јоковић

Са које год стране да долазе предвиђања, око једнога су сви сагласни – опстанак ове Владе Црне Горе, чији сам потпредсједник, ће највише штете да донесе ДПС-у и јасно ће се доказати њихова немоћ. Уколико не буде довољно гласова посланика за рушење Владе Црне Горе, то ће показати да ДПС више никада неће имати значајнији утицај у црногорској политици.

Иницирајући скупштинску расправу о повјерењу Влади, функционери ДПС-а су веома прецизно саопштили да желе да се сруши Влада како би се тиме срушио Темељни уговор који смо потписали са Српском православном црквом. То значи да је ствар чисте логике да ће гласање о повјерењу Влади Црне Горе бити гласање о томе ко је за Темељни уговор са Српском православном црквом, а ко је против.

Опстанак ове Владе директно је, дакле, повезан са ставом о томе треба ли Црна Гора да има потписан Темељни уговор са Српском православном црквом или не. Уколико ДПС не сруши Владу 19. августа, престаје свака прича о суспензији Темељног уговора. У исто вријеме ће ДПС-ово дугогодишње непоштовање Српске православне бити потпуно маргинализовано.

Један од кључних разлога због којих сматрам да ће опстанак ове Владе Црне Горе донијети штету ДПС-у тиче се наше борбе против организованог криминала и корупције. Нема особе данас у Црној Горе која не поздравља снажну борбу против организованог криминала и корупције коју је покренула Влада чији сам потпредсједник. Ми водимо најпосвећенију и најснажнију борбу против криминала у историји Црне Горе.

Смјеном Владе криминал би остао нетакнут, а процес приступања Црне Горе Европској унији био би успорен или чак и суспендован на неко вријеме. Социјалистичка народна партија Црне Горе се бори за то да Црна Гора постане пуноправна чланица Европске уније, а реформска Влада Црне Горе чији смо дио веома је допринијела убрзању нашег европског пута.

Због свега тога није реално да ће 19. августа да падне ова Влада Црне Горе. ДПС се узда у једну једину сламку спаса која им је сада видљива, а то је Алекса Бечић. ДПС не би улазио у ову авантуру да претходно није обезбиједио директну подршку Алексе Бечића. У Бечића се надају не зато што у њему виде партнера, него зато што се Бечић никада није помирио са тиме да више није предсједник Скупштине Црне Горе, па рачунају на његову наивност и политичку кратковидост.

Постоји, међутим, једна кључна и довољна препрека за Алексу Бечића да са ДПС-ом сруши ову Владу. То је изјава части коју је као члан и лидер Демократа потписао 2019. године да никада неће подржати Демократску партију социјалиста Црне Горе, нити ће, ради вршења власти, бити у коалицији или чинити скупштинску већину са ДПС-ом. Е, 19. август ће бити испит свих испита и после тога ће се знати ко има колико части и провјериће се да ли они који о части највише причају те части и имају.

Ближимо се тој скупштинској сједници и 19. август ће све рећи. Потенцијално гласање Алексе Бечића за ДПС-ов предлог за рушење Владе био би пут у његову брзу и потпуну политичку маргинализацију. Будући да је политички стасавао у јуниорском саставу СНП-а, вјерујем да је нешто часно ипак понио из наше чувене бараке.

Једно од питања ових дана је и да ли Владу Црне Горе, којој у Скупштини Црне Горе неће бити изгласано неповјерење, треба додатно оснажити. И ту је ствар јасна. Послије 19. августа све ће маске да падну и све ће карте бити на столу. Важно је да одлуке које се сада доносе буду рационалне и апелујем на све да у процесима одлучивања који слиједе превлада разум.

(Аутор је потпредсједник Владе Црне Горе и лидер СНП-а)

Извор: РТЦГ

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...