Насловна Политика "Политика", Владимир Јоковић: Подгорица окреће нови лист у односима са Београдом!

„Политика“, Владимир Јоковић: Подгорица окреће нови лист у односима са Београдом!

Пише; Владимир Јоковић (Политика)

Први званични билатерални састанак делегације нове Владе Црне Горе с највишим представницима неке друге државе биће организован данас и сутра с нашим домаћинима у Србији. Ово се дешава први пут откако је Црна Гора прогласила независност 2006. године и то показује да ће нова црногорска влада бити веома посвећена унапређивању и оних формалних политичких односа између Црне Горе и Србије.

То је и очекивање највећег броја грађана у Црној Гори. У главама наших људи никада није ни било препрека ни граница у комуникацији и сарадњи, чак ни у оним периодима који су многима деловали као изазовни и тешки. И данас скоро да нема појединца у Црној Гори који политику и политичке процесе тумачи рационално и објективно, а који не би потврдио да је лоше политичке односе Србије и Црне Горе требало што пре трансформисати у најбоље могуће.

Потпуно искрено поручујемо да желимо да успоставимо најбоље могуће билатералне односе са Србијом и да ћемо у исто време бити посвећени унапређивању укупних односа у региону. У светлу развоја односа у региону афирмативно процењујем могуће приступање Црне Горе регионалној иницијативи „Отворени Балкан” и утицаћу да се Црна Гора у разумном року прикључи Србији, Северној Македонији и Албанији у даљем снажењу региона кроз „Отворени Балкан”.

Економија треба да буде на првом месту. Економска сарадња Србије и Црне Горе може да буде много боља. Укупна снага и утицај двеју држава биће јаки онолико колико се успешно буду развијале економије и Црне Горе и Србије. Као потпредседник Владе Црне Горе за економски систем веома сам заинтересован да ова званична посета делегације Владе Црне Горе Србији буде прожета и осмишљеним предлозима и договорима о унапређивању наше економске сарадње.

Ми видимо да Србија убрзано ради на изградњи ауто-пута који води ка граници с Црном Гором и даље ка Луци Бар. Очекујемо да ћемо и ми средином јула отворити приоритетну деоницу ауто-пута од Подгорице до Колашина и да ћемо бити још ефикаснији у изградњи наставка тог пута ка граници са Србијом. Када и једни и други завршимо свој посао на том пројекту, тада ће грађани две државе бити још боље повезани, а Лука Бар ће бити још атрактивнија за наше партнере у Србији који своје производе желе да транспортују даље у свет.

Лука Бар је један од најзначајнијих ресурса којима располаже Црна Гора и ми ћемо у наредним седмицама и месецима добро промислити како њене капацитете да користимо много боље него што је то био случај до сада. Сигурно је да и у оквиру снажења билатералних односа са Србијом и у оквиру сарадње у регионалним иницијативама, каква је „Отворени Балкан”, Лука Бар може да ради много више и да зарађује много боље него до сада.

Слично важи за железницу. Заосталост железничке инфраструктуре у Црној Гори, у коју у дужем периоду није озбиљно улагано, преокренућемо у амбицију да уз ауто-пут ка Црној Гори и кроз Црну Гору могу да иду бржи возови. И путничка средства ћемо диверзификовати до те мере да кретање људи и транспорт робе буду могући на многе добре начине и да таквим приступом покренемо конкурентност и такмичење између људи у самој Црној Гори како би све време радили на томе да наши људи буду све бољи, прогресивнији, компетитивнији и успешнији.

С нашим пријатељима у Београду разговараћемо и о пуној валоризацији такозване 3Б вертикале – Будимпешта, Београд, Бар. Наше снажније инфраструктурно повезивање са средњом Европом омогућило би бржу и ефикаснију размену добара, што би у условима кризе енергената и хране користило као један од механизама за превазилажење изазова који су пред нама. У том смислу планирам да у најскорије време посетим и Будимпешту и да с нашим пријатељима у Мађарској разговарам и о овој теми.

Велика и прва тема у Црној Гори последњих неколико месеци је потписивање Темељног уговора између државе Црне Горе и Српске православне цркве. Овим текстом желим да поручим српској јавности да за ову црногорску владу нема дилеме – Темељни уговор треба што пре потписати и то ће бити урађено када и последње слово и знак интерпункције тога споразума буду усаглашени. У самом смо финишу тога процеса и поручујем да ћемо врло брзо имати и датум потписивања Темељног уговора.

Сви добро знамо да су везе између људи у Србији и Црној Гори несаломиве и испреплетене пријатељствима, кумствима, фамилијарно, предузетнички и на све замисливе начине. Исто тако се зна да је политика раздора у једном периоду правила сметње у тим везама. На оним великим изборима у Црној Гори 30. августа 2020. године направили смо отклон од политике подела и неразумевања, а избором владе у којој сам потпредседник обавезали смо се на деловање које ће Црну Гору вратити нормалности.

Управо то радимо и данас. И грађанима Србије посебно поручујем да су и овога лета људи из Србије добродошли на Црногорско приморје, те да ћемо их братски и домаћински дочекати. Као домаћини ћемо се трудити да сви они Црну Гору сместе у своја срца и душе и да нам се враћају не само лети него током читаве године свих наредних година. И да знају да се, куд год пошли, нигде не могу осећати тако добро као код својих у Црној Гори.

Отварамо, дакле, нови лист или како би се то овим новим стиловима и језиком могло рећи – ресетујемо наше односе. Доводимо их у ред. И следимо једноставну ствар – формалне политичке односе између Црне Горе и Србије доводимо на онај ниво који већ постоји као одлична комуникација и одлични односи између грађана две државе. Следимо и још једну важну идеју – политику видимо као поље решавања проблема уместо њиховог гомилања. Отуд ће и ова дводневна посета Београду бити прилика за добар дијалог и договор да на најбољи начин решавамо заједничке проблеме и да унапређујемо односе између Србије и Црне Горе.

*Потпредседник Владе Црне Горе и лидер СНП-а

Најновији чланци

video

Краљевина Југославија: Зашто је убијен српски краљ?

Ко је извршио убиство српског краља и зашто? Како је краљ планирао да се се супростави надолазећој опасности од нацистичке Немачке? Који су разлози...

Израел: Новак Ђоковић освојио турнир у Тел Авиву!

Новак Ђоковић освојио је турнир у Тел Авиву! Није играо спектакуларно, таман колико треба да освоји турнир и ко зна који пут покаже планети...

Разоткривања: Свето-јеронимска афера 1901. године или претварање Срба у Хрвате!

Пише: Саша Недељковић, члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије Срби католици у српским земљама били су на удару римокатоличких клерикалаца. Први хрватски католички конгрес...

Милан Кнежевић: Да испушимо по једну!

Један од лидера Демократског фронта и предсједник скупштинског Одбора за безбједност и одбрану, Милан Кнежевић, прокоментарисао је хапшење директора Управе прихода и царина Рада...

Мило Први истрчава: Док се Америка нећка, шеф ДПС-а позвао Украјину у НАТО!

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и предсједници још осам држава чланица НАТО савеза Централне и Источне Европе, осудили су данас заједно руску анексију украјинских...