Насловна Почетна Политика и спорт: Марија и Данка у ДПС лонцу!

Политика и спорт: Марија и Данка у ДПС лонцу!

Пише: Иван Милошевић

Данка Ковинић и Марија Вуковић подржали у одборничку листу ДПС-а, а црногорска тенисерка се нашла и на списку одборника. Вуковићка послије прозивке у јавности да није лијепо да као Српкиња из Книна подржава странку која би Србе радо преселила на неку другу планету, није на листи, али је јавно подржала ДПС. Шта спортисте који су успјели да остваре изнадпросјечну спортску каријеру мотивише да се страначки ангажују и учествују у изборним кампањама? Сумњам да се ради о новцу, јер на основу спортских резултата Данка и Марија могу солидно да живе. Дакле, нешто друго је у питању. Шта?

Интересантно је да угледни спортисти посљедњих деценија по правилу подржавају ДПС. Ријетки су они који кажу неку лијепу ријеч за њихове ривале, а не сјећам се када је неко од угледних спортиста био на некој антиДПС листи. Дакле, спорт и ДПС може, али не може спорт и антиДПС! Зашто?

Није тајна да је један од ДПС бастиона у Црној Гори – спорт! И то не само у врху спортске организације, него и у бази, односно у репрезентативним тимовима. Није тако било давно када су рукометашице и рукометаши облачили зелене дресове да би показали да су на страни такозваних зеленаша, односно зеленашкој ДПС варијанти, а поједини такмичари чак током мечева нијесу крили за кога играју – за ДПС и њеног вођу!

ДПС је у посљедњих 20 година успио да из спортских организација и тимова уклони свакога ко је испољавао барем и симболичне српске знаке распознавања, али је зато на њих бацао дрвље и камење када су ишли у Србију и играли за репрезентацију те земље! По ДПС-у можеш да будеш спортиста, а посебно члан репрезентације, само уколико у срцу носиш Милову слику! У супротном боље и да се не бавиш спортом, а уколико каријеру наставиш у Србији, овамо боље и да се не враћаш! 

ДПС је успио да за 30 година створи домаће спортисте по свом калупу. Није џабе бирао своје истакнуте фунционере да руководе спортом и да намећу спортским талентима своју политичку причу и оданост Црној Гори поистовјетили су са оданошћу својој странци и вољеном Милу. Заправо то је постало једно те исто, без Мила нема ЦГ, нити њене независности, грба, заставе и химне!

И Данка и Марија спортски су стасавале у таквој атмосфери, па није ни чудо што оне данас свој младалачки спортски занос и успјех на овакав начин враћају ДПС-у. Једноставно, то је код њих ствар кућног васпитања, попштовања спортских родитеља, односно шире ДПС породице која посљедњих 20-так година суверено влада том јавном дјелатношћу. Једноставније речено, спортски успјех у Црној Гори био је резервисан само за мамине и ДПС татине синове и кћерке, а несумњиво да су једне од њих Данка и Марија. 

И нијесу толико оне криве за оданост ДПС-у, али јесу криви они који у посљедње двије године ништа нијесу урадили да из црногорског спорта, посебно у врху спортских организација, уклоне истакнуте ДПС чланове. Ваљда су сматрали да спорт и није толико важан за политику, да то није много битно и да је чак пожељно наставити са ранијом спортском ДПС праксом. Штавише, актуелни министар спорта одмах када је заузео фотељу дао је Јованки Радичевић националну пензију. Ко је и шта је у политичком смислу Радичевићка ваљда није потребно посебно објашњвати! Сваки њен гол са десног крила био је, између осталог, и гол за ДПС и Мила и она то чак није ни крила. И она је у своје вријеме била на одборничкој листи ДПС-а!

Стога, умјесто што се обична спортска јавност узбуди када неко попут Марије Вуковић подржи ДПС, боље би било да се спортски савези што прије очисте од ДПС муватора и организатора и да се на њихова мјеста доведу млади људи који ће спортске организације формирати тако да за њих навија сва Црна Гора! 

Овако, за Црну Гору и њене спортисте не навија барем пола Црне Горе! И не само што не навијају за њих, него навијају за њихове противнике! 

Типична слика таквог стања у спорту су Данка и Марија. Оне су логична посљедица тоталне политизације спорта коју 20 година спроводи ДПС, а нема намјеру да од тога одустане ни данас, а ни убудуће!

И док је тако џабе да Данка освоји златни гренд слем у Црној Гори томе се неће радовати пола Црне Горе! Исти случај је и са Маријом. Да скочи и 2,5 метра за пола Црне Горе то ће бити као да је скочила метар! Тако вам је то када ДПС од малих ногу испира мозак наших спортиста и учи их да су држава и Мило једно и да не могу једно без другог!

Очигледно да пола Црне Горе може без тога, а посебно без спортиста који ту ДПС мантру још нијесу укапирали и одрекли се њене судбине!

 

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...