Насловна Почетна Политичка криза: Ближи ли се дан "Д" за Здравка Кривокапића?

Политичка криза: Ближи ли се дан „Д“ за Здравка Кривокапића?

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић можда одбројава последње дане на челу владе у Подгорици. Политичка криза коју је изазвао захтевом за разрешење министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића због изјава о Сребреници, у ком год правцу да оде, сва је прилика, одвешће и ка блокади институција, а није искључен ни пад владе.

Да ствари буду још компликованије, у нова дешавања у Подгорици „прсте“ су озбиљно уплеле и амбасаде западних земаља, али и људи Мила Ђукановића који и даље заузимају значајне позиције у извршној власти. Како сазнајемо, на „жртвовању“ Лепосавића посебно је инсистирао шеф дипломатије Ђорђе Радуловић, који слови за кадар Ђукановића и Роћена. Он је председнику Владе рекао да стране дипломате негодују због Лепосавићевих иступа о Сребреници и да мора да буде смењен. Кривокапић је тако постао талац Запада, али и Ђукановићеве „дубоке државе“ и његових људи које је поставио у власти.

Свестан ове замке у којој се нашао, црногорски премијер је, према нашим информацијама, излаз покушао да нађе у својеврсном „политичком гамбиту“, тако што би наговорио Лепосавића да сам да оставку, али је министар после жучног разговора њих двојице, у недељу увече, то одбио.

Сада се чека да буде заказана седница са тачком дневног реда за разрешење Лепосавића, а Кривокапић је за четвртак заказао састанак са лидерима партија владајуће коалиције. Уколико смена Лепосавића прође у Скупштини, а за шта је потребно и „пактирање“ са ДПС Мила Ђукановића, питање је да ли би могао да буде изабран нови министар. Јер, Кривокапић би у том случају вероватно трајно изгубио подршку већине партнера уз помоћ којих је дошао на власт, који више не би подржавали законе и политику његовог кабинета. Додуше, ако министар Лепосавић буде смењен, а парламент не подржи избор новог кандидата, постоји опција да упражњено место покрива неко од министара или сам премијер, али питање је колико би таква ситуација била одржива на дуже стазе. С друге стране, ако парламент не изгласа смену, поставиће се питање Кривокапићевог кредибилитета и његовог повлачења са места премијера.

Из Демократског фронта су јасно рекли да неће гласати за смену Лепосавића, оптужујући Кривокапића да наставља антисрпску политику Ђукановићевог режима и то по налогу западних амбасада. Ни Демократе, како је саопштено из те партије, неће гласати за смену Лепосавића, ако то подржи ДПС.

Из Покрета за промјене упозорили су да ће Кривокапић сменити једног министра, али неће моћи изабрати новог. УРА, СДП, СД, БС и албанске партије најавиле су да ће подржати смену Лепосавића, ДПС није био изричит да ће гласати иако се њихова осуда изјаве министра не доводи у питање.

Након председника Србије Александра Вучића, који је рекао да се Београд неће мешати у унутрашње ствари Црне Горе, то је у среду поручио и шеф парламента Ивица Дачић:

– Било би жалосно да влада Здравка Кривокапића падне због става министра Лепосавића о догађајима у Сребреници. Треба сачекати да се види како ће иницијатива за смену министра проћи у парламенту будући да Кривокапић нема своју партију, а ДФ и Демократе Алексе Бечића неће гласати за захтев премијера.

Политички аналитичар, професор Срђа Вукадиновић за „Новости“ каже да је на делу амбасадизација Црне Горе и да томе треба рећи – доста:

– Ова влада је формирана под њиховим директивама, а то је да нико из ДФ не може бити у њој, чиме је победник избора потпуно урушен а изборна воље није поштована. Америчка и британска амбасада формирале су ову владу. Она је недемократска. Моје су процене да ће Лепосавић „преживети“ изјашњавање посланика у Скупштини. И ако дође до разрешења нови министар правде се неће изабрати, а функцију ће преузети премијер који није правник и није вичан тим пословима.

Извор: Новости

Најновији чланци

Симонида Кордић: Гласам у Херцег Новом, неко хоће да скрије ДПС злоупотребе!

Функционер Демократског фронта Симонида Кордић казала је да од 2002. нигдје друго није гласала осим у Херцег Новом и да ће тражити исправку уколико...

Премијер узвраћа: Лидери ДФ-а да не измишљају, шта ће бити када се открије ко се стварно састајао са Милом!

Премијер Здравко Кривокапић поручио је лидерима Демократског фронта да не измишјају приче јер шта ће бити када се открије ко се и заиста тајно...

Бивше Министарство просвјете легло корупције: Начелник за кадрове приходовао од ауто-школа 3800 евра годишње!

Провјером ангажовања запослених и анализом њиховог рада утврђено је да је одређен број њих остваривао накнаду која прелази границе домаћинског односа као и колегијалности....

Пиромани и политика, Благоје Граховац: Реприза репризе!

Генерал у пензији Благоје Граховац казао је за РСЕ да је у Црној Гори увијек било страних утицаја и интереса, али да се овога...

Гласање у вријеме предака Монтенегрина: Титове „ћораве“ кутије!

У новембру 1945. год. одржани су „први демократски“ избори. КПЈ је истакла своју листу на челу са Јосипом Брозом Титом. Других листа није било...