Насловна Почетна Полиција: Напали нас грађани са трга!

Полиција: Напали нас грађани са трга!

Управа полиције огасила се након најновијих дешавња у Никшићу и тврди да је поступала у складу са надлежностима, те да је више полицајца повријеђено у инциденту.

Службеници Управе полиције су, у циљу спрјечавања сукоба између два окупљања двије групе особа у Никшићу, одбијања напада и успостављања стабилног јавног реда и мира, предузела законом предвиђене мјере и радње, укључујући и употребу средстава принуде у складу са Законом о унутрашњим пословима, саопштено је из Управе полиције.

У Никшићу су 13. јула одржана два јавна окупљања – једно у 17.30 часова у организацији групе грађана на Тргу слободе и друго окупљање односно скуп у покрету са почетком у 19.00 часова на Тргу Шака Петровића.

Након завршеног првог јавног окупљања, дошло је до инцидента у којем је више полицијских службеника задобило повреде, а међу којима и један који је задобио теже тјелесне повреде. Полиција је, физичким присуством и средствима за запречавање проласка, спријечила сукоб двије групе грађана. Међутим, након тога је дошло до напада на полицијске службенике од стране једне групе лица која је била окупљена на Тргу Слободе, а која је вријеђала припаднике полиције и у њиховом правцу бацала стаклене флаше, каменице, столице, дрвене предмете, и слично, наводи се у саопштењу Управе полиције.

Напад на полицију био је, како кажу, јаког интезитета, а полицисјки службеници су показали висок степен уздржаности и толеранције.

Тамо гдје је то било потребно, ради успостављања стабилног јавног реда и мира и одбијања напада припадници полиције су у складу са Законом употријебили сузавац. Одређени број лица се јавио на указивање љекарске помоћи, између осталог и због контаминације и употребе хемијских средстава, стоји у саопштењу Управе полиције.

Ради прикупљања обавјештења приведено је више особа, а полиција у сарадњи са надлежним Тужилаштвом предузима активности на идентификацији учесника овог догађаја.

-Извјештаји о употреби средстава принуде биће састављен у законом предвиђеном року, а Управа полиције ће пажљиво анализирати и поступање сопствених службеника и уколико се утврде прекорачења сходно поступити. Поводом различитих навода који су се појавили у средствима јавног информисања и на социјалним мрежама, користимо ову прилику да подсјетимо јавност да су надлежности полицијских службеника, у оваквим ситуацијама, ограничене на успостављање јавног реда и мира, а не на процјене идеолошких обиљежја било које групе лица или сходна реаговања. Такође, не може се очекивати да полиција у оквиру својих оперативно-техничких надлежности ријеши комплексна питања која већ дужи временски период подижу тензије у црногорском друштву, каже се у саопштењу Управе полиције.

Управа полиције, истиче да, остаје посвећена очувању јавног реда и мира, али и апелује на све актере да учине оно што је у њиховој моћи да се на улицу на преливају питања која могу да се ријеше кроз конструктивно дјеловање различитих друштвено-политичких структура.

Најновији чланци

video

Краљевина Југославија: Зашто је убијен српски краљ?

Ко је извршио убиство српског краља и зашто? Како је краљ планирао да се се супростави надолазећој опасности од нацистичке Немачке? Који су разлози...

Израел: Новак Ђоковић освојио турнир у Тел Авиву!

Новак Ђоковић освојио је турнир у Тел Авиву! Није играо спектакуларно, таман колико треба да освоји турнир и ко зна који пут покаже планети...

Разоткривања: Свето-јеронимска афера 1901. године или претварање Срба у Хрвате!

Пише: Саша Недељковић, члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије Срби католици у српским земљама били су на удару римокатоличких клерикалаца. Први хрватски католички конгрес...

Милан Кнежевић: Да испушимо по једну!

Један од лидера Демократског фронта и предсједник скупштинског Одбора за безбједност и одбрану, Милан Кнежевић, прокоментарисао је хапшење директора Управе прихода и царина Рада...

Мило Први истрчава: Док се Америка нећка, шеф ДПС-а позвао Украјину у НАТО!

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и предсједници још осам држава чланица НАТО савеза Централне и Источне Европе, осудили су данас заједно руску анексију украјинских...