Насловна Почетна Полицајци, милицајци, документи Еуропола: "Комита", "Официр", "Батица", "Јуниор", "Командос" - јунаци нашег...

Полицајци, милицајци, документи Еуропола: „Комита“, „Официр“, „Батица“, „Јуниор“, „Командос“ – јунаци нашег времена!

У документу агенције Европске Уније за спровођење закона, Еуропол, у који је портал Либертас имао увид, у којем су полицајци Петар Лазовић (32) и Љубо Миловић (32) означени као чланови озлоглашеног криминалног кавачког клана, црногорској полицији и тужилаштву у јулу прошле године достављени су подаци који указују да су њих двојица, наводно, били “директно укључени у шверц великих количина кокаина из Еквадора у Европску Унију и Аустралију“.

У транскриптима разговора, преко апликације СКY, 30. новембра 2020. године, Љубо Миловић је питао Петра Лазовића да ли има неког ко има приступ луци, јер може да пошаље пошиљку из Еквадора у било коју луку. Питао је да ли је могућ безбједан истовар и преузимање пакета. Миловић је потврдио да тренутно само ради са Ротердамом, а да је прије тога радио са Истанбулом, Хамбургом и Антверпеном.

-Виђи, ђе има позиције, могу послати свуда, ђе год иду бродви из Еквадора, ја могу послати. Да ли има контроле у неку луку, да могу да изваде безбједно пошиљку робе. Ја радим тренутно Ротердам. Радио сам Истанбул, радио сам Хамбург и Антверпен. Тренутно само радимо Ротердам, написао је Миловић Лазовићу тог дана.

Већ 1. децембра, судећи према Еурополовој документацији, Миловић и Лазовић су причали о потенцијално новом бизнису везаном за кријумчарење кокаина из Еквадора у Европу.

У том документу пише да је Лазовић предложио да би се истовар могао организовати у Бугарској и Грчкој. Миловић је објаснио како би се кокаин могао утоварити и сакрити унутар контејнера. Он је послао неколико слика са утовареним кокаином Лазовићу, којег је конфисковала полиција, што је потврдио у поруци. Договорили су се да се пошиљка пошаље тек након што одаберу луку искрцаја и након што се организује истовар.

-Је ли занимљива Бугарска и Грчка, пита Лазовић колегу полицајца Миловића.

-Јест“, одговара му Миловић.

-Највјероватније има ту, каже му Лазовић.

-То би било топ, одговара Миловић.

-Он то шаље у контејнер са другом робом, па се преузме цијели контејнер или се неђе по броду, па се изнесе?“ пита Лазовић.

-У контејнер. Са другом робом, одговорио је Миловић и послао неколико фотографија на којима се види кријумчарење кокаина…

Три дана касније, 3. децембра 2020. године, Лазовић је обавијестио корисника СКY апликације “Мики нови“ о испоруци кокаина, који долази из Еквадора у Ротердам (50 – 100 кг).

Укупна количина кокаина износи 500 кг, с тим што ће испорука, пише у документу Еуропола, бити подијељена у испоруке од 50 – 100 кг.

Лазовић је послао поруку да је цијена кокаина 5.300 еура по килограму, а да је цијена у Ротердаму 31.000 еура, што на пет килограма кокаина представља профит од 125.000 еура, ако се уложи 25.000 еура.

Он је разговарао о транспорту кокаина са Миловићем који му је објаснио да трошак за истовар износи 15% од укупне пошиљке.

Лазовић, након тога, обавјештава СКY корисника “Мики нови“ (нема податка у документу ко је тај човјек) да ће Љубо Миловић узети 60 кг, а да ће “Комита“ узети 100 кг.

У документу, у који је Либертас имао увид, нема податка ко се крије иза кодног имена Комита.

У овој комуникацији Миловић користи кодно име Батица и Официр.

-Сад раде из Еквадора, нешто за Ротердам ће да покушају. Ако хоћеш, имаш мјесто. Па то ђе можеш ти кад видиш људе, договарамо се, 500 ком. имају, па ће да шаљу. Они ће по 50-100 комада. Мислим да би то било топ због других ствари. Колико ће брат да шаље за себе? Ком. је 5.300? Ротердам 31.000? Пет ком. 155.000 – 125.000 зарада и 25 уложено, је ли тако? Минус 15%. 105, рачуница је коју је Лазовић извео у групи са Миловићем и СКY корисником “Мики нови“.

Миловић му на то одговара: “Вазда се од уложеног одбија избачај.“

-Је ли тако? Не знам што ћу. Ако прође тест, одговара Лазовић, а Миловић каже: “5 комада – 15% = 4,25 и онда се то множи са продајном цијеном“.

-Колико је од ова 3 комада зарада?, пита Лазовић.

-Не знам пошто ће продати, брате. Баш нијесам питао колико је сада цијена. Али, тако нешто, око 31.3-15% * 31.000, пише Миловић.

-Ако прође, све ћу то. Ако не, ево виђећу. До кад ти то морам јавити…, каже Лазовић и наставља: “Ок, ако ћеш ових дана, реци да убаце колико. Официр ће 60, Комита 100, ово је невезано за ово што сам те питао сад ако хоћеш за Ротердам. Имају они за Ротердам, они тамо раде и сад хоће да одраде посао, а ово ако ти завршиш и то ће, па ће се преселити… А сад раде независно од овог што сам ја тебе питао. Сад хоће Еквадор, Ротердам, а то, ако завршиш ти, то је бонус топ кажу. А сад братски зову, дали мјесто за овај посао…”, пише Лазовић.

Љубо Миловић је 11. децембра послао скриншот са заједничке чат групе у којој су он, Лазовић и Радоје Звицер, један од шефова кавачке криминалне групе, у којој каже: “Настављамо са бизнисом“.

-Слика представља извод са банковног рачуна или слику банковног рачуна крипто валуте на којој се види да је износ на рачуну 49.624.511,10 еура, пише у документу Еуропола.

Судећи према подацима из тог документа, истовар кокаина у луци догодио се 17. децембра. У документу се не наводи у којој луци је истоварена дрога.

Миловић пише у чат групи: “Сад ми, ево овај моменат, јављају да је сашла кутија са брода. На зелено је. Ујутро је извозимо. Одох спавати. Од пет сам ујутро на телефон опет. Још чекамо. Тек сјутра вадимо из луке. Ја идем робу да организујем да се преузме“.

Он пише Лазовићу 26. децембра 2020. године: “Десет ти иде у овој тури и за 15–20 дана радимо још један посао“.

-Имаш ли слику?, пита га Лазовић.

Полицајац Миловић послао му је фотографију новогодишње јелке испод које је, као поклоне, поставио, наводно, паковања дроге кокаин.

Након тога, Лазовић пише Звицеру: “Све, брате и све што треба. Рекао сам Официру сад кад буде радио за 20 дана да убаци 2,3 комада да частиш момке, да их помогнеш“.

-Официр је брат прави, одговара му Звицер.

-Јес, прави. Знам да вама не фали, али ја хоћу да убаци од мене 2-3 ком. да те твоје исчашћаваш, пише Лазовић.

-Ма какви, брате, чим мени нешто прође, одвајам за тебе, одговорио му је Звицер.

У документу Еуропола пише да 1. јануара 2021. године у луку долазе друге двије испоруке.

-Не, неће моћи, није комплет екипа за празнике у луку. Чекамо да прођу празници, па вјероватно двије заредом одрадимо, написао је Миловић Лазовићу тог дана.

Седамнаест дана касније, он га је обавијестио: “Исполовили смо, све је супер“.

Миловић пише Лазовићу 6. фебруара: “За сад је све ок. На зелено. Пребачена роба у зелену канту. У понеђељак ван луке“.

-Јесам ли ти рекао да ће све и свака наредна бити ок. Кад пуниш онај други?, одговорио му је Лазовић.

-Ако буде како треба, сриједа, одговио је Миловић и послао му фотографију.

Миловић је, 13. фебруара, обавијестио Лазовића: “Исполовила барка, 22 сам писао. Ови на вађење нам замијенили 100 комада робе укупно. Увалили нам смеће“.

-Сјутра радимо нови посао. Колико ћеш, види? И колико ћеш за Аустралију?, пита Миловић Лазовића 18. фебруара 2021. године.

Лазовић пита њега колико ће он.

-Сјутра и колико Аустралија? Колико да рачунам комад од овог што је изашло? 26.000? Или?, пита он Миловића.

-Направиће батица рачун, све што како кошта види са њим. Не знам ни ја још колико ћу, морам направити расподјелу, казао је Миловић.

-Колико имам ја сад да видим шта ћемо за сјутра и Аустралију?, пита Лазовић.

-Давао сам на 36, сад је пала цијена, па може 34, пише Звицер.

Миловић Лазовићу у тој чат групи каже да има плаћено 22 у тој тури која је кренула.

-Ок. Сад му пишем. Колико остаје укупно?, пита Миловића, а он му шаље фотографију са обрачуном.

-Изашло, додао ти ту што си имао пара одраније, 16 х и нешто, па одузео посао што је кренуо. Остало ти преко 100 х, пише Миловић.

-106 је 22? Оћу ли сјутра фикнут то? Ја сам купио од Официра комад јер горе ми изашло сад 10. Па сам тај од Официра амг частио њих горе… и они још 2 купили од Официра, пише Лазовић.

Миловић одговара да се нада да га разумију.

-Надам се да пишем да може да се разумије. 116.600 су 22 комада“.

Звицер пита: “Који амг?“.

-Не знам, батице, прати свој осјећај. Види ти са Официром, договори и ја сам ту. Добро, батице. Не знам. Нисам причао са њим око детаља још. 21 комад је 111.300, а ти имаш 107.620. Тако да фали 3.680 само. Полакоте, што би рекао један човјек. Ај, видимо се сјутра, дошла ми је жена, па ћу доћи мало. Не знам по колико ће се продавати, видиш да доста робе излази. Чим је тржиште преплављено, пада цијена, али, ето, ако буде 25. Око 880.000. Мало ти фали да будеш милионер, хахахаха. То ћеш са послом Аустралије, пише Миловић Лазовићу.

Звицер на то одговара: “Јесте, идемо рафално, у аус је 80-90х цијена. Па правимо паравојне формације“.

-Јес, батице. Ова што плови је Официру много битна. Има баш пуно, каже Миловић, који у СКY комуникацији користи имена Зли поручник, Официр и Батица. Имао је више криптованих телефона.

Петар Лазовић је користио име Јуниор и Командос, а Радоје Звицер Борн.

-Није за аус јер то ти је као 300 за еу, објашњава Звицер.

-Нијесам знао детаље за Аустралију. А Официр, јес. Мало, није страшно. Као да му је први пут да љуља јако, није овако, али спрам пара колико је имао тада, исто је љуљао јако. Хахахахахха. Ти си исти он. Без брата, ко вас споји. Полако, биће времена, биће овог посла и времена, пише Миловић о себи у трећем лицу.

-Таман ћу 100, него ти кажем, није смијешно јер је цијена 3х већа него у ЕУ. Немој силити, ако прође, обрнућемо још који круг, то је мој брод, каже Звицер.

У чат групи, у којој су Лазовић, Миловић и Звицер, 19. фебруара 2021. године, Лазовић обавјештава да се “раздужио код Батице 140 хиљада”.

-Сад сам нула и чекамо, написао је Лазовић.

Он, 6. марта 2021. године, пише: “Ја за тебе не знам, али како се примакло, као на струју сам”.

Миловић га тог дана обавјештава да 8. марта долази.

-А онај други мсц, је ли кретао?, пита Лазовић.

-Не. Промијенили линију. Чекамо распоред, одговорио му је Миловић.

-Уколико би Црна Гора била заинтересована за предузимање истраге у вези са кријумчарењем кокаина Миловића, Лазовића и других припадника кавачког клана, молимо пошаљите Еурополу захтјев за добијање необрађених података. С обзиром на то да је Миловић послао скоро преко 100.000 порука преко свог СКY налога, немогуће је извршити анализу свих порука, написали су у документу службеници Еуропола и дали га црногорском тужилаштву.

Међутим, Специјално тужилаштво је 20. јануара 2021. године донијело одлуку да “нема основа за предузимање кривичног гоњења против било ког лица за било које кривично ђело за које се гоњење предузима по службеној дужности“.

Бивши главни специјални тужилац, Миливоје Катнић, казао је да је Петар Лазовић “поступао у складу са законом и овлашћењима“ и да је “о свим радњама обавјештавао претпостављене, што је допринијело откривању починилаца тешких кривичних дјела“.

-Никада се не хапсе властити агенти. Макар нијесу до сад, казао је Катнић 5. маја ове године.

Дан раније, Специјално тужилаштво, којим сада руководи Владимир Нововић, саопштило је да је због извјештаја Еуропола, који је био архивиран, формиран нови предмет.

-Истрага усмјерена на Лазовића и Миловића требало би да буде приоритет број један црногорске полиције, кључни је закључак који је наведен у документу Еуропола.

Либертас неће објавити шифре под којима су били регистровани криптовани телефони у апликацији, већ само кодна или имена корисника да, евентуално, не би наштетили истрази.

(Либертаспресс)

Најновији чланци

ПРОМАШАЈ ДАНА, АНДРЕЈ НИКОЛАИДИС: У КОМУНИЗМУ СВАКИ ЈУГОСЛОВЕНСКИ НАРОД ДОСТИГАО АПСОЛУТНИ ИСТОРИЈСКИ ВРХУНАЦ!!!????

Након што је прије више од 30 година пао комунизам и након што су откривени злочини које је та идеологија спроводила над бројним народима...

Добој: „Славне српске војводе“!

Глумци Народног позоришта из Београда Димитрије Илић и Лепомир Ивковић одиграли су у Добоју историјску драму "Славне српске војводе" у оквиру манифестације "Дани Србије...

Богословија: Прослава Светог Александра Невског и Светог Амфилохија Иконијског!

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија, протојереја Благоја Рајковића, ректора Цетињске богословије, и професора Аполона Алексејевича Мишченка,...

СРАМНО, „ЦРВЕНИ ЦАР“ – ТИТО: Протерао српског краља, уништио српског домаћина, а 279 улица у Србији носи име Броза!

За време своје владавине Тито је владао као "црвени цар". Имао је много вила и одмаралишта, само у свом возном парку имао је 85...

ОБРАЗОВНЕ ДПС МАГЛЕ: Лијеве грешке лијевих скретања!

Пише: Иван Милошевић Као прворазредни скандал објављено је да наши ђаци слабо уче и да су на тестовима у односу на вршњаке из региона на...