Насловна Вијести Култура Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути културни стваралац и чак укине та титула, те поручују да неће давати додатни простор онима чији говор „води подјелама, екстремизму и додатном заоштравању односа у друштву“.

Књижевник Милутин Мицћовицћ, добитник награде Миросављево Јеванђеље, казао је за Спутњик да је институција Министарства културе у претходних двадесетак година одговорна за велики расцјеп и подјеле народа у Црној Гори.

Никаквим брзим критеријумима то се не може измијенити. Прво треба да се сагледа једна катастрофална подјела која је изазвана једносмјерном политиком у Црној Гори. Све што данас чујемо је из једног ограниченог ума, из једне ограничене политичке памети, што је узроковало раскол. Прво би требало сагледати погубност тог раскола и поставити нормалне критеријуме у смислу помирења Црне Горе и утврђивања основних вриједности на којима стоји култура Црне Горе, културно памћење Црне Горе. И да у све то буде укључена културна јавност Црне Горе, а не да то буде привилегије појединих група које могу да направе монопол од тога, да монополише са тиме ко може добити награду. Ту је Министарство културе јако битно, не мислим на актулено министарство, већ на министартство које је било у служби власти која је разарала народ у Црној Гори последњих двадесет година– додао је он.

Он указује да идеологија подијељене Црне Горе претпостављала је да статус истакнути културни стваралац могао добити само онај ко је служио тој идеологији.

Ако погледамо списак ко је све добио статус истакнути културни стваралац, лако ц́емо закључити да на том списку нема оних културних ставралац који су означавани као српски, дакле награђивани су само културни ствараоци који су служили идеологији. То је била антицрногорска и антисрпска идеологоија, заснована на подјелама– сматра Мићовић.

Мићовић подсјец́а да је у последњих годину и по дана почело нешто да се мијења, он лично је добио награду Мирослављево јеванђеље што је био узрок великих напада на њега и његово дјело, само што припада неподиљеној Његошевој Црној Гори, што је његове нападаче највише забољело.

И књижевник Бећир Вуковић истакао је за Спутњик да треба видјети ко је све добио статус истакнути културни стваралац и одмах ће бити видљиво да тај статус није могао добити ниједан културни стваралац нити српски интелектуалац у Црној Гори.

Српски писци нијесу могли ни да учествују на културним манифестацијама. Ја сам добитиник награде Ратковиц́еве вечери поезије, али касније нијесам ни добијао понуду да учествујем на тој манифестацији или на Барском љетопису. Само културни посланици који су вјерно деценијама подржавали ДПС, без обзира на квалитет њиховог културног описа, могли су добити такав статус, њима су и дијељне државне награде, које су биле услов да добијете статус истакнутог умјентика. Видјели смо ко је све добио последњу Тринаестојулску награду, нико се и не сјећа ко је био у жирију за додјелу те награде. Зато и имамо случај да Андреј Николаидис добије статус истакнутог ствараоца, човјек који напада Његоша, Андрића, који блати читав један град попут Херцег Новог- навео је он.

Ипак, наводи да није за то да се тај статус сада укине.

Сви писци и културни посланици који су подржавали ДПС, СДП и СД су добили тај статус, и ако се то сада укине, они културни посланици и радници који припадају српском корпусу, нец́е моћи да остваре то право– закључио је Вуковић.

Најновији чланци

ЊЕМАЧКИ АМБАСАДОР: Не раздвајам се од Спајића!

У најбољем интересу Црне Горе и њених грађана је да мандатар Милојко Спајић што прије оформи кредибилну, проевропску и пратлантску владу коју ће чинити...

БОРАЧКА УДРУЖЕЊА ИЗ ФОЧЕ ПОВОДОМ ЈОШАНИЦЕ: Вређају српске жртве, дјецу прогласили војним циљем!

Удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинско рата и општинско руководство из Фоче, најоштрије осуђују срамну одлуку Суда БиХ да одбаци оптужницу за злочине над Србима у...

Удружење медицинских сестара: Принцеза Катарина члан почасног одбора!

Њ.К.В, Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас свечаном отварању 7. Националног конгреса са међународним учешћем медицинских сестара и медицинских техничара под називом...

БОСАНСКИ КАО ХАШКИ СУД: Одбачена оптужница против припадника Армије БИХ због злочина над Србима у Јошаници!

-Одлука Суда БиХ да одбије оптужницу против тринаест припадника такозване Армије РБиХ за злочин над 56 српских цивила у Јошаници је срамна! Нарочито је...

ПОЛИЦИЈА СКОНТАЛА: Копаче из Србије плаћали Црногорци – тунелџије на вријеме побјегле!

Министар унутрашњих послова Филип Аџић казао је да је ријешен случај обијања депоа Вишег суда у Подгорици, те да имају доказе да су у...