Насловна Вијести Култура Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути културни стваралац и чак укине та титула, те поручују да неће давати додатни простор онима чији говор „води подјелама, екстремизму и додатном заоштравању односа у друштву“.

Књижевник Милутин Мицћовицћ, добитник награде Миросављево Јеванђеље, казао је за Спутњик да је институција Министарства културе у претходних двадесетак година одговорна за велики расцјеп и подјеле народа у Црној Гори.

Никаквим брзим критеријумима то се не може измијенити. Прво треба да се сагледа једна катастрофална подјела која је изазвана једносмјерном политиком у Црној Гори. Све што данас чујемо је из једног ограниченог ума, из једне ограничене политичке памети, што је узроковало раскол. Прво би требало сагледати погубност тог раскола и поставити нормалне критеријуме у смислу помирења Црне Горе и утврђивања основних вриједности на којима стоји култура Црне Горе, културно памћење Црне Горе. И да у све то буде укључена културна јавност Црне Горе, а не да то буде привилегије појединих група које могу да направе монопол од тога, да монополише са тиме ко може добити награду. Ту је Министарство културе јако битно, не мислим на актулено министарство, већ на министартство које је било у служби власти која је разарала народ у Црној Гори последњих двадесет година– додао је он.

Он указује да идеологија подијељене Црне Горе претпостављала је да статус истакнути културни стваралац могао добити само онај ко је служио тој идеологији.

Ако погледамо списак ко је све добио статус истакнути културни стваралац, лако ц́емо закључити да на том списку нема оних културних ставралац који су означавани као српски, дакле награђивани су само културни ствараоци који су служили идеологији. То је била антицрногорска и антисрпска идеологоија, заснована на подјелама– сматра Мићовић.

Мићовић подсјец́а да је у последњих годину и по дана почело нешто да се мијења, он лично је добио награду Мирослављево јеванђеље што је био узрок великих напада на њега и његово дјело, само што припада неподиљеној Његошевој Црној Гори, што је његове нападаче највише забољело.

И књижевник Бећир Вуковић истакао је за Спутњик да треба видјети ко је све добио статус истакнути културни стваралац и одмах ће бити видљиво да тај статус није могао добити ниједан културни стваралац нити српски интелектуалац у Црној Гори.

Српски писци нијесу могли ни да учествују на културним манифестацијама. Ја сам добитиник награде Ратковиц́еве вечери поезије, али касније нијесам ни добијао понуду да учествујем на тој манифестацији или на Барском љетопису. Само културни посланици који су вјерно деценијама подржавали ДПС, без обзира на квалитет њиховог културног описа, могли су добити такав статус, њима су и дијељне државне награде, које су биле услов да добијете статус истакнутог умјентика. Видјели смо ко је све добио последњу Тринаестојулску награду, нико се и не сјећа ко је био у жирију за додјелу те награде. Зато и имамо случај да Андреј Николаидис добије статус истакнутог ствараоца, човјек који напада Његоша, Андрића, који блати читав један град попут Херцег Новог- навео је он.

Ипак, наводи да није за то да се тај статус сада укине.

Сви писци и културни посланици који су подржавали ДПС, СДП и СД су добили тај статус, и ако се то сада укине, они културни посланици и радници који припадају српском корпусу, нец́е моћи да остваре то право– закључио је Вуковић.

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...