Насловна Колумне ПИСМО РОЂАКУ: Јакове, помагај ако Бога знаш!

ПИСМО РОЂАКУ: Јакове, помагај ако Бога знаш!

Пише: др Петар Милатовић Острошки

Драги рођаче, с обзиром да си позавршавао све државничке послове у овом Карадагу, како би, с тобом срећну, Црну Гору назвао новосултан  Ердоган, видим да си се, као прави домаћин, латио кувања и цијепања дрва.

Пошто си скувао све оно што ћемо сви заједно морати да кусамо, изашао си у дабовићко двориште, обуо чизме канађанке  и оштром сјекиром, купљеном у „Окову“, цијепао букове цјепанице. Гледајући видео снимке које је урадила твоја служба, увјерио сам се да ти кување и цијепање дрва феноменално иду од руке, за разлику од граматике са којом си, као ђак и студент генерације, у завади кад јавно нису разликовао четврти и седми падеж, о чему сам недавно писао у колумни (не у колумну!) „Падежи и давежи“.

Лијепо је и похвално што си кувао умјесто жене. Свака ти част. Лијепо је и похвално што си одмијенио оца и цијепао дрва. Баш домаћински. Мој наклон. Тако ради прави домаћин који је Црну Гору уредио до те мјере да више немаш потребе  да се бавиш државничким послом већ само и искључиво кувањем и цијепањем дрва. Само забрани овима из твоје службе да не објављују снимке кад одеш „поради себе“ у царску одају у коју и цар и краљ иду пјешке.

Драги рођаче, имам велику молбу.

Наиме, с обзиром да не умијем да кувам, нисам баш вичан справљању разних чорби, јер сам цијелог живота био и остао преокупиран књижевним и научним радом на ползу овог народа, а моја жена нема времена да кува јер умјесто мене адресира и шаље књиге купцима моје најновије (45 по реду) књиге „Српско благо у Бечу и Вукова продаја српских реликвија“, чији је тираж наручен још док је ово документарно дјело било у штампи, молим те, драги рођаче, да дођеш и да ми куваш, па кад скуваш, да ми исцијепаш 10 кубних метара букових цјепаница јер не могу да нађем никога, сви побјегоше из овог црногорског раја у оцвалу госпу Јевропу, препуну старачких домова и психијатријских клиника, јер људи правилно схватише поруку твоје и Спајкетове странке „Европа сад“, што ти рече Мило, срећно му било, у оном телевизијском дуелу, да сте плагирали словеначку партију „Европа здај“!

Дакле, сви из овог црногорског раја одоше у „Европу сад“ и нема ко да ми исцијепа десет кубних метара букових цјепаница. Зато те молим, рођаче помагај ако Бога знаш!

Умјесто чизама „канађанки“ даћу ти гумене чизме које су се увијек производиле у Пироту, а такве чизме је носио твој дјед који је био одани Титов војник борећи се за петокраку која симболизује проливање крви на свих пет континетата, док се у исто вријеме мој отац борио у одредима Павла Ђуришића за крст часни и слободу златну, а и он је носио  исте такве чизме, јер уосталом исти смо народ, зар не…, па је то и основни разлог што ни мој отац ни товј дјед нијесу пуцали један у другога, иако су то хтјели србогладни србождер Јосип Броз, звани Тито, и Мошо Пијаде „ђаво у виду човјека који пред свачију кућу залелека…“, како лијепо написа бард епске поезије Радован Бећировић Требјешки.

Не брини рођаче, платићу ти кување и цијепање дрва. Имам одакле да ти платим јер примам страну пензију коју сам зарадио у Бечу као професионални књижевник и научни истраживач, иако су ми Црна Гора и Србија, онако братски, украле по пет година радног стажа, укупно десет.

Дакле, драги рођаче, моја су ти врата отворена, знаш добро гдје сам, јер поред моје куће у Велети редовно си пролазио кад год си ишао у Дабовиће, али од када сам почео да се бавим твојим „знањем“ преко медија, избјегаваш да пролазиш туда него идеш около наоколо преко Орја Луке, Фрутка, Творила, Кујаве, Загорка и Богетића до Дабовића.

Извор: Фејсбук

Најновији чланци

ПОВРАТАК НА СТАРО, ДПС ПРЕПОЗНАО ТЕРЕНЦЕ ЗА ПОПИС: Својима брдо пописница, осталима десетак – послати у села и планине!

ДПС у општинама Бијело Поље и Бар врши жестоке опструкције пописа. Данас су пописивачи који нису током владавине Мила Ђукановића били "препознати на терену",...

ПОПИСНИ ХАОС И ПОБУНА НА БРОДУ МАУНТИ: Милојко и Никола дали један другом бесу, Љубо све залио рујном дијалошком колумном!

Пише: Иван Милошевић Никола Ракочевић и Љубо Филиповић јуче су ишли на честитику код Милојка и вратили су се са прегршт поклона, испјевали се до...

НА ДАНАШЊИ ДАН: Проглашена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца!

На данашњи дан, 1. децембра 1918. године, проглашена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, коју је прокламовао престолонаследник Александар Карађорђевић у кући Крсмановића на...

ВЛАДА СРБИЈЕ: Купљена наредба Хитлера за напад на Југославију!

Србија је купила оригиналну верзију директиве од 27. марта 1941. године којом је тадашњи њемачки канцелар Адолф Хитлер наредио напад на Краљевину Југославију и...

Дритан: Милојко само слуша ДПС!

Бивиши премијер и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић огласио се на Фејсбуку поводом другог одлагања пописа становништва, наводећи да никога ко мало више...