Насловна Почетна ПЕС ПОПУТ ЦК-А: Јединство партије светиња!

ПЕС ПОПУТ ЦК-А: Јединство партије светиња!

Извршни одбор Покрета Европа сад упутио је писма замјенику предсједника те партије и предсједнику државе Јакову Милатовићу и посланицама ПЕС-а Јевросими Пејовић и Радинки Ћинћур, у којима их позивају на јединство партије и траже да подрже формирање владе какву је планирао Милојко Спајић и избор предсједника Демократа Алексе Бечића за предсједника Скупштине Црне Горе.

Према сазнањима „Дана“, Извршни одбор Покрета Европа сад, којим је предсједавао Василије Чарапић, једногласно је донио одлуку да се пошаљу писма и да се посланице Пејовић и Ћинћур упозоре да морају поштовати вољу већине и одлуке главног одбора партије и да су опоменуте, а да ће наредни потез партије бити њихово искључење.

Према сазнањима нашег листа, Извршни одбор ПЕС-а поручује двјема посланицима, подсјећајући их на статут партије и одлуке главног одбора, да под хитно и без одлагања потпишу подршку Влади и кандидату за предсједника Скупштине, јер ће у супротном бити искључене из партије.

Извршни одбор је позвао и Јакова Милатовића да јавно да пуну подршку и јавно стане иза владе какву је планирао Милојко Спајић и јавно позове све посланике Покрета Европа сад да гласају и за кандидата за предсједника Скупштине Алексу Бечића и за Владу.

За овакве одлуке извршног одбора гласали су сви чланови тог партијског тијела, па и они који су до сада важили за „Милатовићеве људе“, што је додатно подигло морал у ПЕС-у.

Било је и оних који су сматрали да је писма требало још конкретније и оштрије написати јер је Милатовић „дао нека обећања западним партнерима“ која би морао да испуни, а управо се тичу формирања Владе. Заговорници оваквог приступа сматрају да Милатовић негирајући да има било какав утицај на посланице ПЕС-а које одбијају сарадњу, у ствари, опструира формирање нове извршне власти у Црној Гори. Очигледно је да ово писмо има за циљ и да се пошаље упозорење Милатовић да он бити сљедећи који ће се наћи на удару, а утемељење за то је лако наћи у документима партије, прије свега у статуту.

Посланице ПЕС-а Пејовић и Ћинћур одбиле су раније на сједници главног одбора партије да гласају за владу Милојка Спајића коју би подржале Демократе, Социјалистичка народна партија и мањинске партије, као и предсједник Демократске уније Албанаца Мехмет Зенка, који је био на листи коју је предводила Демократска партија социјалиста. У политичким кулоарима се спекулисало да на двије посланице ПЕС-а пресудно утиче замјеник предсједника ове партије и предсједник државе и да је кључ рјешења проблема, у ствари, у његовим рукама. Милатовић то није посебно коментарисао, али је у више наврата нагласио да је с пуним повјерењем дао мандат Спајићу и да је на њему највећа одговорност за формирање Владе.

Очигледно да то исто мисле и „западни партнери“ јер су у посљедњих мјесец дана готово сви они са Милатовићем највише разговарали о формирању Владе, као да је он мандатар, а не Спајић. Према неким информацијама, могуће је да ће 14 амбасадора држава чланица Европске уније, који су недавно разговарали са Спајићем, исти разговор, тзв. ХОМС, обавити и са Алексом Бечићем и Јаковом Милатовићем, а у циљу што бржег формирања Владе.

извор: дан

Најновији чланци

ПОВРАТАК НА СТАРО, ДПС ПРЕПОЗНАО ТЕРЕНЦЕ ЗА ПОПИС: Својима брдо пописница, осталима десетак – послати у села и планине!

ДПС у општинама Бијело Поље и Бар врши жестоке опструкције пописа. Данас су пописивачи који нису током владавине Мила Ђукановића били "препознати на терену",...

ПОПИСНИ ХАОС И ПОБУНА НА БРОДУ МАУНТИ: Милојко и Никола дали један другом бесу, Љубо све залио рујном дијалошком колумном!

Пише: Иван Милошевић Никола Ракочевић и Љубо Филиповић јуче су ишли на честитику код Милојка и вратили су се са прегршт поклона, испјевали се до...

НА ДАНАШЊИ ДАН: Проглашена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца!

На данашњи дан, 1. децембра 1918. године, проглашена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, коју је прокламовао престолонаследник Александар Карађорђевић у кући Крсмановића на...

ВЛАДА СРБИЈЕ: Купљена наредба Хитлера за напад на Југославију!

Србија је купила оригиналну верзију директиве од 27. марта 1941. године којом је тадашњи њемачки канцелар Адолф Хитлер наредио напад на Краљевину Југославију и...

Дритан: Милојко само слуша ДПС!

Бивиши премијер и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић огласио се на Фејсбуку поводом другог одлагања пописа становништва, наводећи да никога ко мало више...