Насловна Почетна ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Поруке патријарха Павла и након 14 година живе, његове ријечи...

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Поруке патријарха Павла и након 14 година живе, његове ријечи нијесу била празна философија!

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је поводом 14 година од смрти патријарха Павла да је сјећање на њега живо не само међу свим православним хришћанима, него и међу многим људима који су имали прилике да се са њим сусретну и да га чују.

Његове ријечи су и данас актуелне по својој снази и истинитости, као и по истим оним изазовима и проблемима са којима се суочава сваки појединац, али и читава заједница и народ – написао је патријарх Порфирије на Инстаграму.

Његова светост је истакао да је блаженопочивши патријарх Павле говорио оно што је осјећао и у шта је вјеровао и да ријечи које је изговарао нису биле празна људска филозофија испуњена таштином и гордошћу.

Његове ријечи биле су скопчане са његовим животом, односно он није једно говорио, а друго чинио. Другим ријечима, оно што је осјећао и оно у шта је вјеровао то је говорио – навео је патријарх Порфирије.

Он је истакао да су бројне врлине красиле личност партијарха Павла, али да је оно што их је држало на окупу и оно што га је чинило да подвиг који је започео доведе до циља, јесте смирење и скромност.

Патријарх српски Павле упокојио се 15. новембра 2009. године на Војномедицинској академији у Београду у 96. години.

Блаженопочивши патријарх остао је упамћен као човјек мира и поштовања међу људима ма које вјере били, а његови најближи сарадници свједоче да се непрестано молио и никада ништа није затражио за себе.

ИЗВОР: РТРС

Најновији чланци

ПОУКЕ: Гусле сачувале српску историју и увеле Србе у Европу!

Све до друге половине 18. века и почетка епохе романтизма у европској култури, српска народна књижевност, уметност и традиција налазиле су се у сенци...

МОНТЕНЕГРИНИМА СМЕТА „ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, АЛИ НЕ ВИДЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ СА ДЈЕЛОВИМА ЦРНЕ ГОРЕ!

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када...

ГРАЂАНИ ЦРНЕ ГОРЕ ТАОЦИ ДПС-А: Милово иживљавање и Милојкова немоћ!

Пише: Иван Милошевић Црна Гора је у раљама ДПС-а! Иако је ДПС изгубио изборе, полуге моћи бившег режима су толико моћни да се од њих...

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Православље је посна вјера!

Православна вјера је посна вјера. Пост, исповијест, молитва и помирење с Богом и с ближњима је нешто што је изузетно битно за човјека, првенствено...