Насловна Почетна Патријарх Порфирије: Поносите се дивним Херцег Новим и Савином!

Патријарх Порфирије: Поносите се дивним Херцег Новим и Савином!

Патријарх СПЦ Порфирије на почетку своје дводневне посјете Херцег Новом дошао је у манастир Савина. Патријарх је поручио да љубав треба да преовлада и да треба његовати космополитски дух, отвореност срца и душе за сваког и другачијег. Уз бројне грађане патријарха су, између осталих, дочекали и предсједница Скупштине Данијела Ђуровић, потпредсједник Владе Владимир Јоковић, посланица ДФ-а Симонида Кордић, посланик ДФ-а Јован Вучуровић, предсједник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић и посланица Демократске Црне Горе Тамара Вујовић.

Скупу испред манастира Савина присуствује и Владимир Божовић.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије обратио се вјерном народу у порти манастира Савина.

-Драга браћо и сестре славимо двоструки празник. Славимо славу Успења Пресвете Богородице, али славимо и долазак патријарха Порфирија у овај град поводом 640 година од његовог оснивања. Велике свечаности овдје у Боки. Хвала вам што сте дошли у Херцег Нови да заједнички са браћом архијерејима унесете своје молитве пред престо божији и да вашим молитвама донесете благослов на Боку и Црну Гору и васколики српски народ, казао је Јоаникије.

Радују се и небо и земља, казао је његовом доласку.

Идете стопама Светог Саве и носите његов благослов међу нас. Радује се Свети Сава јер види да његов насљедник води његов народ стопама и стазама Христовим. Овдје је одавно благослов Светог Саве, а о томе и говори име овога манастира, казао је Јоаникије.

Патријарх СПЦ Порфирије поручио је да љубав треба да преовлада и да треба његовати космополитски дух, отвореност срца и душе за сваког и другачијег. Он је поручио да Црна Гора треба да се поноси дивним Херцег Новим и манастиром Савина.

Ево нас у овој светој обитељи уочи празника Успења Пресвете Богородице која је покров и заштита цијелог људског рода. Оне која својим примјером показује какав треба да буде наш однос према Богу и људима. Нема ништа без промисли Божије међу нама, успоне и падове, радости и туге, искушења и много тога је скривено од људи и све то јесте по промисли Божијој. Божији закон јесте љубав и Пресвета Богородица је мост који нас спаја и премошћује са земље на небо, казао је Порфирије.

Патријарх се осврнуо на допринос блаженопочившег Митрополита Амфилохија.

-Амфилохије је од пустоши направио сјеме које је дало богате плодове. То нису само архијереји и монаси, то сте ви браћо и сестре који носите знак Христа, знак љубави и чините све да у складу са оним сјеменом примите свакога у своје срце и душу своју, без обзира ко како себе називао. Да имамо његове молитве, а и ми да се молимо једни за друге молећи се и за њега, казао је Порфирије.

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије стигао је у Црну Гору око 16 сати. Он је објавио фотографију са тиватског аеродрома на свом званичном налогу на друштвеној мрежи Фејсбук.

Повод посјете патријарха СПЦ Порфирија Херцег Нови јесте 640 година од оснивања града и славе оснивача, преноса моштију Светог архиђакона Стефана.

Извор: РТЦГ

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...