Насловна Магазин Патријарх Порфирије: Мир - пут православног народа

Патријарх Порфирије: Мир – пут православног народа

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је да је мир пут српског православног народа и да је важно да Христос буде у срцу и души сваког човјека, а да је најважније васпитавати дјецу у православној вјери.

Дјецу морамо васпитавати у православној вјери и да нам то буде најважнији задатак. Молите се за своју дјецу јер је Јевађеље наш живот – рекао је патријарх српски након доксологије која је служена у добојском храму у присуству великог броја вјерника.

Патријарх Порфирије је нагласио да му је срце испуњено радошћу јер је уочи Пребражења Господњег дошао у Републику Српску.

Дошао сам у крајеве одакле су и моји коријени. Овај крај је уткан у моје биће, душу, што ми је давало и даје снагу – рекао је патријарх и додао да добро познаје срце и душу српског народа на подручју Републике Српске и Добоја.

Он је навео да према овом народу осјећа љубав, али и да га њихова љубав према њему и Цркви чине посебно радосним. Српски патријарх је подсјетио да је са епископом зворничко-тузланским Фотијем заједно одрастао.

Патријарх је закључио да је дошао у своју кући и окупљеним вјерницима пожелио да сутрашњи празник дочекају у здрављу и весељу и да им Господ подари сваки напредак.

Владика Фотије захвалио је за долазак патријарха српског уочи једног од великих Господњих празника.

Ваша светости дошли сте у Добој у коме је био формиран први логор у модерној Европи, а то је било у Првом свјетском рату. У логору је било 45.000 људи, Срба, 12.000 је страдало, а од тога хиљаду дјеце. Нажалост, то је постао образац за рјешавање националних питања – рекао је Фотије и додао да је Храм Светих апостола Петра и Павла подигнут на мученичком мјесту.

Дочеку патријарха присуствовали су предсједница Републике Српске Жељква Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик те представници политичких партија, као и представници Срба у заједничким институцијама.

Најновији чланци

И од Хрвата има горих или поводом једне слике: Зековић крије Мила, остали да клече због Дубровника!

Пише: Иван Милошевић Понекад ти се чини да од Хрвата нико ниже не може да падне, али изгледа да може. Александар Зековић, некадашњи полицијски надзорник,...

Приче за малу дјецу: Политичког утицаја на РТЦГ неће бити!

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић истакла је да је Јавни сервис стуб демократског друштва и да мора остати независан и...

Други о нама, српски војник: Храбар, слави славу и у рову!

Просечан српски војник имао је 26 година, али је због тешког живота на селу, а нарочито услед ратних околности, деловао старије од својих савезничких...

Алекса Бечић: Овакво стање не одговара никоме!

Предсједник Скупштине Алекса Бечић је казао да очекује наставак дијалога који је започео премијер Здравко Кривокапић. Истакао је да овакво стање не одговара никоме. Одговарајући...

Света Петка у Канади: Прослављена слава огранка СНО „Павле Ђуришић“!

Овогодишња слава огранка ”Павле Ђуришић” из Кичинера, Ватерлу, Света Петка обележена је у недељу 24. октобра у цркви Светог Ђорђа. Славски обред служио је свештеник...