Насловна Почетна Патријарх Порфирије из Сентандреје: Европа без душе није Европа!

Патријарх Порфирије из Сентандреје: Европа без душе није Европа!

Европа у своме темељу и корену има хришћанство и, како је говорио Бенедикт 16 – има душу. Европа без душе није Европа, рекао је патријарх српски Порфирије у Сентандреји. Он је похвалио мађарског премијера Виктора Орбана за залагање за хришћанске вредности у Европи. Патријарх српски Порфирије данас је поручио у беседи, на литургији у Саборној цркви Успења Пресвете Богородице у Сентандреји, да је Сентандреја за нас велики понос и углед, али и утеха да је Господ са нама.

Другог дана посете Епархији будимској, патријарх је између осталог у беседи подсетио да су Срби бежећи од мача, када су дошли у Сентандреју, у то тада пусто место, иако су живели у оскудици и беди, сазидали осам предивних храмова на малом простору.

Стога, Сентандреја, овдашњи Срби и наша Православна црква могу бити најбољи могући пример свим православним Србима где год да живе, па и у Србији, навео је патријарх који је беседу искористио да захвали мађарском кардиналу и католичкој цркви на подршци коју пружа СПЦ и српским верницима.

Патријарх се захвалио и потпредседнику Владе Мађарске Жолту Семјену, који је присуствовао литургији. Патријарх је нагласио да захваљује на томе шта све мађарска држава чини за српски народ, за нашу Цркву, за подршку живота православних верника, за све законске и административне прописе који чине да наш народ и наша Црква овде заиста јесу на своме, да су домаћини, саопштила је СПЦ.

-Исто тако не могу да пропустим а да не похвалим вашу државу и вашу политичку администрацију на челу са премијером за залагање за хришћанске вредности у Европи, која у своме темељу и у своме корену, пре свега, има хришћанство, како је говорио Бенедикт XВИ – има душу. Европа без душе није Европа, рекао је патријарх и додао да је радостан због боравка у Сентандреји и у Мађарској, у хришћанској земљи.
Беседу је искористио да још једном честита владики Лукијану јубилеј, и да ми поручи да зна да су сви са њим, и да му дају подршку – архипастирски жезал, симбол духовне власти.

Додао је да је за многе ствари о којима је данас говорио нема боље илустрације од православних Срба који су Сентандреју дошли бежећи од мача, бежећи од невоља.

Када су дошли овде, у Сентандреју, тада пусто место, зидали су скромне земунице, дрвене куће. Да ли су имали и колико имали за трпезом Бог свети зна – замислите то, то је нешто чиме ми требамо да се поносимо, на шта треба да се угледамо и што може бити најбољи могући пример сваком човеку било где да живи, а нарочито Србину – дакле, у оскудици и у беди зидају осам предивних храмова на малом простору, кажу: од једног до другог ниси морао викати него тихим нормалним гласом говорити и чуо би те онај код другог храма, рекао је патријарх.

Све то сведочи, како је рекао, о православном Србину и шта су били приоритети у њиховом животу.

Било је наравно странпутица, искушења, не поновило се, али остала је поука за нас данас: На првом месту мора бити Христос, и црква његова! Сад је разумљиво како је прошло толико векова, а да су православни Срби очували свој идентитет свуда по свету. Да су били само Срби, а тек успут и православни, не би било ни помена о њима. Међутим, зато што су били православни, што су сазидали осам велелепних храмова овде у Сентандреји и дан данас су благодаћу Божјом – и наравно хришћанском љубављу и разумевањем других који су овде живели – опстали, рекао је поглавар Српске православне цркве, пренео је Танјуг.

Најновији чланци

Израел: Новак Ђоковић освојио турнир у Тел Авиву!

Новак Ђоковић освојио је турнир у Тел Авиву! Није играо спектакуларно, таман колико треба да освоји турнир и ко зна који пут покаже планети...

Разоткривања: Свето-јеронимска афера 1901. године или претварање Срба у Хрвате!

Пише: Саша Недељковић, члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије Срби католици у српским земљама били су на удару римокатоличких клерикалаца. Први хрватски католички конгрес...

Милан Кнежевић: Да испушимо по једну!

Један од лидера Демократског фронта и предсједник скупштинског Одбора за безбједност и одбрану, Милан Кнежевић, прокоментарисао је хапшење директора Управе прихода и царина Рада...

Мило Први истрчава: Док се Америка нећка, шеф ДПС-а позвао Украјину у НАТО!

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и предсједници још осам држава чланица НАТО савеза Централне и Источне Европе, осудили су данас заједно руску анексију украјинских...

Владислав Маслеников, руски амбасадор: Антируске потезе црногорске власти не подржава народ, сваки дан добијамо честитке обичних људи!

-Не по први пут, кораке Владе Црне Горе пропраћује „фејк“ неутемељена кампања шпијуноманије у црногорским медијима. Разумије се да неће најновије непријатељске активности Подгорице...