Насловна Магазин Патријарх Порфирије из Сарајева: Срби овдје од 14. вијека, различитости не раздвајају...

Патријарх Порфирије из Сарајева: Срби овдје од 14. вијека, различитости не раздвајају него спајају људе!

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву одржана је доксологија у част патријарха српског Порфирија који борави у посети Митрполији дабробосанској. Уз српског патријарха служио је митрополит дабробосански Хризостом и бројно свештенство, пренела је РТРС.

Патријарха је претходно дочекао митрополит Хризостом са свештенством Српске православне цркве, заједно са бројним верницима из Сарајева и Источног Сарајева.

Патријарх српски Порфирије рекао је у беседи у Саборној цркви у Сарајеву да православни Срби у овом граду живе најмање од 14. века и моле се Богу о чему сведочи и овај стари храм, те да различитости нису ту да би раздвајале већ окретале људе једне према другима.

На само неколико стотина метара налазе се богомоље народа других вера, које све потичу из истог корена – стваралачке љубави своје, рекао је српски патријарх, пренела је РТРС.

Препознавање свог идентитета и различитости, како је навео, није дато да би раздвајало већ да буде одскочна даска која баца једне према другима у загрљај.

Не треба да дозволимо да споља неко насилно показује и указује. Као они који верујемо у Бога треба да будемо отворени једни према другима, да разговарамо једни са другима, да размењујемо искуство и љубав што је много више од једног спољашњег често политичког и политикантског дијалога, истакао је патријарх Порфирије.

Према његовим речима, треба оставити високопарне речи и светске политике и теорије и спустити се на најнижу могућу тачку вере у Бога.

Нема те вере у Бога која је уткана у темеље овога града, а да не упућује да је сваки човек Богом створен, да нико не постоји без оног другог и да не постоји онај који може рећи да му други није потребан. Долазићемо овде у духу Јеванђеља и мира и да се утврђујемо у вери. Мир треба да буде алфа и омега наших хтења и напора, нагласио је српски патријарх.

Он је додао да је мало рећи да му је срце испуњено истинском радошћу што је по благослову и позиву митрополита дабробосанског Хризостома стигао у Саборну цркву, предивни град Сарајево и ову земљу.

Сарајево је град, иако опточен планинама, ипак отворен са све четири стране света. Ово је јединствен град по богатству и лепоти оних који су га стварали са свим својим различитостима, рекао је патријарх Порфирије.

Претходно је патријарх боравио на Сокоцу, једном од седишта Митрополије дабробосанске. Патријарх Порфирије борави у дводневној посети Митрополији дабробосанској поводом 50 година монашке и 30 година епископске службе митрополита Хризостома.

Патријарх ће сутра служити Свету архијерејску литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, уз саслужење митрополита, епископа и свештенства.

Посетиће и Источно Сарајево где ће га дочекати градоначелник Љубиша Ћосић и начелници свих шест градских општина.

Након сусрета у Градској управи, предвиђена је шетња до Трга Републике Србије, где ће се патријарх Порфирије и митрополит Хризостом обратити грађанима Источног Сарајева.

Најновији чланци

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...

Избори на Цетињу, у Мојковцу и Петњици

У Мојковцу, Петњици и на Цетињу данас ће бити одржани локални избори, на којима према подацима општинских изборних комисија, право гласа има више од...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...
video

Истине против комунистичких лажи: Војвода Момчило Ђујић, свештеник и српски ратник!

Прича о једном од највећих четничких команданата у Другом светском рату. Филм заснован на четничким, италијанским и немачким документима, као и на сведочeњима војводиних...